Over neuromodulatie

Onze hersenen ontvangen signalen van weefsels in het ruggenmerg en daardoor voelen we pijn. Neuromodulatie is een behandeling waarbij we de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische pulsen beïnvloeden. Hierbij plaatsen we een elektrode tegen de achterzijde van de epidurale ruimte. Dit is de ruimte die het ruggenmerg omgeeft en daarvan wordt gescheiden door het harde hersenvlies. Hierdoor neemt het pijngevoel af of gaat zelfs weg en kunt u een tinteling voelen in het pijnlijke gebied. De elektrode verbinden we onderhuids met een batterij (pulsgenerator). Dit is vergelijkbaar met een pacemaker.

Neuromodulatie noemen we ook wel:

 • ruggenmergstimulatie
 • ESES (epidurale spinale electro stimulatie)
 • SCS (spinal cord stimulation)
 • neurostimulatie
Patientenzorg Behandelingen Neuromodulatie

Over neuromodulatie

Neuromodulatie is een behandeling waarbij we de zenuwbanen in het ruggenmerg met elektrische pulsen beïnvloeden. Hierbij plaatsen we een elektrode tegen de achterzijde van de epidurale ruimte.

lees meer

Contact

dr. Inge Arnts
Pijncentrum

(024) 685 95 66

Proef­behandeling

Het doel van de proefbehandeling is om te ontdekken of neurostimulatie kan helpen uw pijn te verminderen. Als door de proefbehandeling uw pijn flink vermindert, kunnen we een permanent systeem plaatsen.

lees meer

Team Neuromodulatie

Voor deze zeer complexe zorg beschikt het pijncentrum over een gespecialiseerd behandelteam.

lees meer

Team Neuromodulatie

Voor  deze zeer complexe zorg beschikt het pijncentrum over een gespecialiseerd behandelteam. Dat bestaat uit:
 • anesthesiologen
 • neurochirurg
 • verpleegkundigen
 • verpleegkundig specialist
 • psycholoog
 • fysiotherapeut

Voorbereiden op de behandeling

De behandeling gebeurt in een dagbehandeling. Afhankelijk van hoe ver weg u woont, mag u thuis slapen of wordt u in het ziekenhuis opgenomen. Vanaf 12 uur in de nacht voor uw behandeling mag u niet meer eten en drinken.

lees meer

Voorbereiden op de behandeling

De behandeling gebeurt in dagbehandeling. Indien u meer dan 45 minuten rijden met de auto van het ziekenhuis woont wordt u voor een nacht opgenomen om bij complicaties goede zorg te kunnen leveren. U kunt ook in een hotel in de buurt of in het Radboudhotel overnachten. Dit kunt u zelf regelen. Voor de ingreep mag u vanaf middernacht geen eten en drinken meer gebruiken.

De behandeling

Voordat we overgaan op neuromodulatie, moeten we eerst alle minder ingrijpende behandelingen uitproberen. Dit omdat het een grote ingreep is. Na een succesvolle proefbehandeling implanteren we een permanent systeem.

lees meer

De behandeling

Belangrijkste pijnklachten

Niet alle soorten pijn komen in aanmerking voor neurostimulatie. De belangrijkste pijnklachten die we hiermee kunnen behandelen:

 • chronische rug- en beenpijn na een rugoperatie;
 • nek- en armpijn na een nekoperatie; 
 • bepaalde zenuwletsels; 
 • beschadiging van het ruggenmerg waarbij het gevoel in het onderlichaam nog gedeeltelijk intact is.

Pijn die verspreid is over het hele lichaam of meerdere gedeelten van het lichaam, is meestal geen goede indicatie voor ruggenmergstimulatie.

Ingrijpende keuze

De behandeling met neurostimulatie is erg ingrijpend. Daarom moeten we eerst alle minder ingrijpende behandelingen uitproberen. Neurostimulatie is namelijk een behandeling waar u een groot deel van het leven mee te maken kunt krijgen. Pas na evaluatie door een psycholoog en fysiotherapeut, beslissen we samen met u en uw arts over het starten van neurostimulatie. Tijdens de voorbereidingsfase hebt u verschillende contacten met de arts en pijnverpleegkundige of nurse practitioner. We bekijken hierbij of alle andere behandelmogelijkheden goed zijn toegepast en of uw klachten voor neuromodulatie in aanmerking komen. Ook bespreekt u wat de voor- en nadelen van deze behandeling zijn.

Proefbehandeling

Als we overgaan tot neuromodulatie, starten we eerst een zogenaamde proefbehandeling. Met het inbrengen van een elektrode in de rug, proberen we het pijnlijke gebied van uw lichaam te bedekken met de prikkels van de stimulator. Als het effect hiervan goed is, implanteren we een permanent systeem. Hierbij brengen we een batterij in onder de huid, meestal ter hoogte van de voorzijde van de buik. De batterij verbinden we met deze oorspronkelijke elektrode.

Neuromodulatieteam

Het pijnbehandelcentrum van het Radboudumc beschikt over een gespecialiseerd behandelteam voor deze zeer complexe zorg. Het gespecialiseerd behandelteam bestaat uit:

 • anesthesiologen;
 • neurochirurg;
 • verpleegkundigen;
 • nurse practitioner. 

Pijncentrum

De zorg in het Multidisciplinair Pijncentrum richt zich op de multidimensionele diagnostiek en behandeling van pijnklachten. Het Multidisciplinair Pijncentrum bestaat uit een polikliniek en een dagbehandeling.

lees meer

Risico's van neuromodulatie

Er zijn niet veel risico's bij deze behandeling. Tijdens de implantatiefase is er een kleine kans op complicaties. Ook kan het voorkomen dat de elektrode verplaatst.

lees meer

Risico's van neuromodulatie

Neurostimulatie heeft geen bijwerkingen zoals medicijnen vaak wel hebben. Tijdens de implantatiefase bestaat wel het risico op complicaties. De meest voorkomende complicaties zijn bloedingen en infecties. De kans hierop is meestal kleiner dan 5%. Een ander voorkomend probleem is verplaatsing van de elektrode. Hierdoor bevinden de stimulaties zich niet meer in het juiste gebied. Om verplaatsing van de elektrode te voorkomen, neemt u een aantal leefregels in acht, zoals het vermijden van bepaalde houdingen en bewegingen.

Na de behandeling

Na de behandeling heeft u nog een afspraak met uw behandelend arts. U mag niet autorijden na de behandeling. In de maanden na de behandeling heeft u nog enkele afspraken ter controle.

lees meer

Na de behandeling

Voordat u weer naar huis gaat heeft u op de polikliniek nog een afspraak met uw behandelende arts om over de bevindingen te spreken. Aangezien u na de operatie door de verdoving last kunt hebben van krachtsverlies en verminderd reactievermogen is het belangrijk dat iemand u naar huis kan begeleiden. Het is dus niet toegestaan zelf een auto te besturen.

Nazorg

Vóór uw operatie zal informatie worden verzameld over uw medische voorgeschiedenis en huidige gezondheidstoestand. Van u wordt verwacht dat u een aantal vragenlijsten invult. Aangezien het effect van de behandeling pas na enkele maanden duidelijk wordt is er drie maanden na de ingreep een controleafspraak met de arts. Vervolgens wordt u ook na zes, twaalf en vierentwintig maanden na de ingreep poliklinisch door de verpleegkundige opgevolgd. Hierbij wordt u opnieuw gevraagd enkele vragenlijsten te beantwoorden.

Vier vragen aan Jan Klösters

Drie jaar geleden stond Jan Klösters (58) uit Cuijk na een operatie op en merkte dat zijn leven voor altijd zou veranderen: hij had geen pijn meer aan zijn voeten.

lees meer

Vier vragen aan Jan Klösters

Drie jaar geleden stond Jan Klösters (58) uit Cuijk na een operatie op en merkte dat zijn leven voor altijd zou veranderen: hij had geen pijn meer aan zijn voeten. Jan komt zonder aarzeling naar het Radboudumc om zijn verhaal voor de Radbode te vertellen, ook al heeft hij geen afspraak met de arts. Want, zo vindt hij, zijn verhaal moet verteld worden om de artsen, de verpleegkundigen en de afdeling te bedanken. De projectoperator bij Nutricia en de vader van drie volwassen kinderen weet nog levendig hoe de operatie zijn leven beïnvloedde.

1 Met welke problemen kampte u voor uw bezoek aan het Radboudumc?

‘Ik heb diabetes type 1, daar ben ik mee geboren. Eén van de complicaties is dat de zenuwuiteinden van mijn voeten zijn beschadigd. Je hoort weleens dat suikerpatiënten in een punaise kunnen lopen en niets voelen, nou als ik uit bed opstond, kon ik het wel uitschreeuwen van de pijn.'

2 Hoe bent u bij het Radboudumc terecht gekomen?

'Twee jaar is van alles geprobeerd: psychiatrische medicatie om pijn te dempen, zalfjes, niks werkte. Als mijn kinderen mij onder de voeten zouden kietelen, had ik niet voor mijzelf ingestaan, bij wijze van spreken. Toen kwam ik via het CWZ in contact met dr. Robert van Dongen, hier op de pijnpoli. Ik kwam in aanmerking voor een inwendige neuromodulator. Dat is drie jaar geleden.'

3 Wat voor behandeling heeft u gekregen?

'Dichtbij het ruggenmerg is langs m’n zenuwbaan een elektrode ingebracht, vanaf de onderrug tot tussen de schouderbladen. De elektrode bestaat uit etages die verbonden zijn met een kabel die onderhuids uit het ruggenmerg komt en in mijn onderrug is een accu geplaatst, een soort computer. Dat geeft op de plek waar de zenuwen bij elkaar komen een stroompje af met een bepaalde frequentie en dat onderdrukt de pijn.'

4 Hoe is uw leven na de behandeling veranderd?

'Op het moment na de operatie dat ze het aanzetten, stond mijn wereld op z’n kop: ik had geen pijn meer, na al die jaren. Mijn leven was voor altijd veranderd. Ik had ooit een bloedsnelle motor, maar rijden ging niet met die pijn: na de operatie heb ik direct een chopper gekocht, daarna weer zo’n snelle jongen. Ik kan heerlijk wandelen met mijn kleinkind. Wel ben ik gestopt met mijn vrijwilligerswerk als EHBO’er, reanimeren durf ik niet, bang dat de modulator stuk gaat. Dat schijnt niet te kunnen volgens de artsen, maar het zit nu eenmaal tussen mijn oren, ik ben wat voorzichtiger geworden, motorrijden doe ik inmiddels ook niet meer.’


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer