Complicaties

Alhoewel we getraind zijn, bestaat de kans op het ontstaan van complicaties tijdens of na de behandeling. Uw arts bespreekt deze risico's met u voor de ingreep.

Complicaties tijdens de behandeling

  • Het belangrijkste risico is een bloeding in de lies. De kans hierop is ongeveer 1-3%.
  • Daarnaast bestaat een kleine kans (<0,5%) op het ontstaan van een bloeding in het hartzakje. De behandeling moet dan worden beĆ«indigd. Vaak gaat een dergelijke bloeding vanzelf weer over. Dit controleren we met echo’s. Soms moet het bloed in het hartzakje worden verwijderd. Dat gebeurt meestal tijdens dezelfde procedure. De kans dat er een hartchirurg nodig is om het gaatje dicht te maken is zeer klein (0,1%).
  • Bij de procedures in de linker hartboezem of linker hartkamer is een kleine kans (<0,5%) op een herseninfarct door bloedstolsels of luchtbelletjes. Tijdens de behandeling geven we u  bloedverdunners om de kans op stolselvorming zo klein mogelijk te maken.

Complicaties na de behandeling

Het kan zijn dat u zich na de ingreep enkele uren moe en misselijk voelt door de anesthesie. Ook kunt u een branderig gevoel op de borst ervaren. Dit komt door het opvoeren van de katheters en het bevriezen of verwarmen. Daarnaast kan uw keel wat gevoelig aanvoelen door de beademing tijdens de ingreep. Bespreek uw klachten altijd met de verpleegkundige.

U kunt in de eerste maand na de ablatie nog ritmestoornissen voelen. Daarom blijft u alle medicatie tot 3 maanden na de ablatie gebruiken. Dit is niet erg, omdat uw lichaam deze tijd nodig heeft om de littekens tot rust te laten komen.

Mocht u in de eerste 4 weken na de ingreep klachten hebben van maagpijn, zuurbranden en/of koorts, neem dan direct contact op met het ziekenhuis. Dit geldt ook in de avonduren en in het weekend.

Patiƫntenzorg Behandelingen
Resultaten (854)

Filter

  • Medewerkers
  • Intranet