Belangrijke informatie teelbalkanker

Mannen met een verminderde vruchtbaarheid hebben een hoger risico op teelbalkanker. Bij een TESE-behandeling nemen we daarom ook een klein stukje weefsel af voor celonderzoek. Dit weefsel onderzoeken we op sporen of voortekenen van teelbalkanker. Het onderzoek van dit weefsel duurt ongeveer 3 weken. Drie weken na de ingreep heeft u een belafspraak voor het bespreken van dit resultaat. Als u dit wilt, kunt u hiervoor ook een poliklinische afspraak maken.

Na de ingreep blijft zelfonderzoek van de teelbal belangrijk. Het is voldoende als u eenmaal per zes weken de teelbal zelf onderzoekt. Wanneer u twijfelt, vraag dan de huisarts om een echo van het scrotum. De PESA/TESE ingreep zelf verhoogt de kans op teelbalkanker niet.

Over Testiculaire Sperma Extractie

Een TESE doen we als u geen zaadcellen in uw zaadlozing heeft en uw zaadleiders niet verstopt zijn. We proberen zaadcellen uit uw zaadbal te halen.

lees meer

Over Testiculaire Sperma Extractie

Een TESE doen we als u geen zaadcellen in uw zaadlozing heeft en uw zaadleiders niet verstopt zijn. We proberen zaadcellen uit uw zaadbal te halen. Daarvoor opent de uroloog de balzak en de teelbal om een stukje weefsel (biopt) uit uw teelbal weg te nemen. De analist onderzoekt dit weefsel op de aanwezigheid van zaadcellen. De behandeling doen we vóórdat uw partner een ICSI-behandeling start.

Waarom TESE?

Als u geen zaadcellen in de zaadlozing heeft, is de kans dat uw partner zwanger wordt kleiner. Met een TESE kunnen we onderzoeken of we zaadcellen uit uw zaadbal (de testes) kunnen halen. Als dit zo is, vriezen we de zaadcellen in. Later gebruiken we deze voor de ICSI-behandeling.
 

Radboudumc boven landelijk gemiddelde resultaten IVF/ICSI

Onze resultaten liggen de afgelopen jaren boven het landelijk gemiddelde. Per gestarte IVF/ICSI behandeling is de kans op een doorgaande zwangerschap 23% tot 26%.

bekijk grafieken

Radboudumc boven landelijk gemiddelde resultaten IVF/ICSI

De meeste IVF klinieken publiceren hun resultaten van vruchtbaarheidsbehandelingen op internet. Dan kunt u een beeld krijgen van hun prestaties. Bij het vergelijken van die resultaten is het belangrijk om te weten hoe de succeskans precies berekend is; wordt de kans op een zwangerschap bijvoorbeeld genoemd per gestarte cyclus, per punctie of per terugplaatsing? De kans op een zwangerschap per terugplaatsing zal hoger zijn dan per gestarte cyclus, omdat niet elke gestarte cyclus leidt tot een terugplaatsing. Ook is er een verschil tussen een positieve zwangerschapstest en een doorgaande zwangerschap, en de definitie voor een doorgaande zwangerschap kan per kliniek verschillen. Om een echte vergelijking te kunnen maken, moeten dus ook vergelijkbare berekeningen gebruikt worden.

In de onderstaande grafiek laten we zien hoe de resultaten van het Radboudumc zijn in vergelijking met de gemiddelde resultaten van alle klinieken in Nederland. Deze cijfers zijn op dezelfde manier berekend; de kans op een doorgaande zwangerschap per gestarte cyclus (ieder jaar gepubliceerd op de website van NVOG). Met doorgaande zwangerschap bedoelen we hier: 10 weken zwanger vanaf de datum van de punctie. Er wordt onderscheid gemaakt tussen IVF en ICSI.
Grafiek
Grafiek
bron: De gynaecoloog website, IVF resultaten 

In de grafieken is te zien dat de gemiddelde landelijke zwangerschapskans (lichtblauwe balkjes) vrijwel stabiel is in de afgelopen jaren. De zwangerschapskans bij het Radboudumc (donkerblauwe balkjes) ligt stabiel hoger dan het landelijk gemiddelde voor zowel IVF als ICSI. 

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

 • Het Radboudumc is het meest ervaren in ICSI behandelingen met PESA en TESE zaad
 • Door onze ruime ervaring zijn onze zwangerschapsresultaten na PESA en TESE zeer goed
 • Het wetenschappelijk onderzoek dat onze afdeling op dit gebied uitvoert is toonaangevend

Voorbereiden op de TESE

Voorafgaand is het belangrijk dat u met een aantal zaken rekening houdt.

lees meer

Voorbereiden op de TESE

Vóór de TESE

Ziekte of koorts
Was u in de drie maanden vóór de TESE ziek of had u koorts? Neem dan contact met ons op. Het kan de kwaliteit van uw zaad tijdelijk verminderen. Soms moeten we de TESE uitstellen, omdat de kans bestaat dat we tijdens de behandeling geen zaadcellen vinden.

Leefregels
De teelbal heeft ongeveer 74 dagen nodig om zaadcellen aan te maken. Voor een zo goed mogelijke resultaat adviseren wij de volgende leefregels vanaf minimaal 74 dagen (ongeveer 3 maanden) voor een PESA-, TESE- of ICSI- behandeling:
 • niet roken
 • geen drugs gebruiken
 • weinig alcohol drinken (maximaal één glas per dag)
 • vermijd hogere temperaturen bij de balzak, dit betekent:
  • geen elektrische deken en/of stoelverwarming gebruiken
  • geen waterbed gebruiken
  • niet in bad gaan, maar kort douchen
  • geen sauna/jacuzzi/bubbelbad of wellness gebruiken
  • niet onder de zonnebank gaan
  • een laptop niet op schoot houden, ook niet met een kussen ertussen
  • de mobiele telefoon niet in uw broekzak, maar in de jaszak doen
 • elke dag minimaal 30 minuten bewegen (wandelen/fietsen). Als u sport, blijf dit dan evenveel doen. Als u vaak aan spinning of wielrennen doet, doe dit dan maximaal een keer per week.
 • gebruik geen verzorgingsproducten, zoals dag-, nacht- en anti-rimpelcrême. Hierin zitten ‘weekmakers’. Shampoo, douchezeep, deodorant en after shave mag u wel gebruiken.
 • eet gezond (vezel- en vitaminerijk, vet- en suikerarm)
 • Wilt u voedingssupplementen gebruiken, bespreek het dan met ons. Niet alle supplementen zijn betrouwbaar en/of getest. Tijdens uw consult bij ons, kunt u uw vragen stellen. Indien u uw vraag eerder wilt stellen, kunt u met ons contact opnemen.
Scheren
Een week vóór de TESE scheert u uw balzak en het gebied er omheen. Zo kunnen eventuele wondjes genezen. Dit vermindert het risico op een infectie.

Tijdens de behandeling

Een uroloog doet de behandeling samen met een verpleegkundige. De TESE duurt ongeveer één uur.

lees meer

Tijdens de behandeling

Een uroloog doet de behandeling samen met een verpleegkundige. De TESE duurt ongeveer één uur.

De ingreep

Neem 60 minuten voor de behandeling de pijnstiller en eventuele rustgevende medicijnen. Op deze manier heeft u weinig/geen pijn tijdens en na de behandeling. Neem op de dag van de behandeling:
 • een rolstoel mee naar de polikliniek. Deze staan bij de hoofdingang;
 • een lijst mee waarop staat welke medicijnen u gebruikt. Deze lijst kan uw apotheek u geven;
 • een strakke onderbroek of zwembroek en een wijde bovenbroek (bijvoorbeeld een joggingbroek) mee om na de behandeling aan te doen;
 • iets te drinken en/of te eten mee. U kunt ook iets kopen in ons restaurant.
Tijdens de behandeling ligt u met uw onderlichaam bloot op een behandeltafel. We bestrijken de balzak met jodium en leggen er steriele doeken omheen. Daarna krijgt u een paar prikjes voor een plaatselijke verdoving. Heel soms doen we de TESE met volledige narcose op een operatiekamer. Als de verdoving werkt, maakt de uroloog een kleine snede in uw balzak en haalt één of meer stukjes weefsel uit de zaadbal. Daarna hecht de uroloog de wond en bent u klaar.

De uitslag

Het weefsel wordt meteen naar het Fertiliteitslaboratorium gebracht om te onderzoeken of er zaadcellen inzitten. Als het mogelijk is krijgt u de uitslag van het biopt op de dag zelf. Als de volledige uitslag op de dag zelf nog niet bekend is, wordt u de volgende dag gebeld. Er zijn verschillende dingen mogelijk:
 • We vinden genoeg zaadcellen die van goede kwaliteit zijn. Dan vriezen we deze meteen in. We kunnen ze later bij de ICSI-behandeling gebruiken.
 • We vinden zaadcellen, maar helaas niet genoeg om in te kunnen vriezen. Soms doen we dan een TESE op de dag van de eicelpunctie van je partner. Dit noemen we een acute TESE. Soms ontdekken we op de dag van de punctie dat het ingevroren zaad niet genoeg is. Dan doen we ook een acute TESE.
 • We vinden geen zaadcellen. Dit gebeurt bij ongeveer de helft van de mannen. We kunnen dan geen ICSI-behandeling doen. 

Zaadbalkanker

Mannen die minder vruchtbaar zijn, hebben een grotere kans op zaadbalkanker. Bij een TESE halen we daarom altijd een extra stukje weefsel weg. Dit onderzoeken we om te kijken of er zaadbalkanker aanwezig is. Zes weken na de TESE heeft u een afspraak. We bespreken dan het resultaat van dit onderzoek.

MyFertiCare

Krijgt u (mogelijk) een PESA-ICSI of TESE-ICSI behandeling in het Radboudumc? Dan kunt u in de app 'MyFertiCare' uw persoonlijke zorgtraject bekijken. Hierin staan alle stappen die u doorloopt en al uw afspraken. log in

Na de behandeling

Na de TESE-behandeling komt uw arts na een tijdje langs om uw wond te controleren en om de uitslag met u te bespreken. Als u één keer geplast heeft en er geen bijzonderheden zijn, mag u naar huis.

lees meer

Na de behandeling

Na de TESE

Na de TESE-behandeling komt uw arts na een tijdje langs om uw wond te controleren en om de uitslag met u te bespreken. Als u één keer geplast heeft en er geen bijzonderheden zijn, mag u naar huis. Neem iemand mee naar het ziekenhuis die u naar huis kan brengen. U kunt na de behandeling niet lopen door de verdoving en de kans op nabloeden.

Nazorg

Vanwege de verdoving en de kans op nabloeden, mag u niet zelf naar huis wandelen, fietsen, rijden of met het openbaar vervoer reizen. Daarom raden we u aan om iemand mee te nemen die u naar huis rijdt. Hoewel het een kleine ingreep is, is het verstandig dat u na de behandeling een aantal adviezen in acht neemt. Dit voor een goed verloop van uw herstel en om de kans op nabloedingen te verminderen. 

Adviezen

 • 24 uur na de behandeling mag u opnieuw douchen. Baden, zwemmen en saunabezoek zijn weer toegestaan als de wond goed genezen is.
 • Rust drie dagen na de behandeling.
 • Draag de eerste week een strakke onderbroek of zwembroek. Deze houdt de balzak op zijn plaats waardoor u minder pijn heeft.
 • Heeft u een actief beroep? Neem dan zeven dagen rust. U vermindert zo de kans op nabloedingen.
 • Sport de eerste vier weken na de behandeling niet. Na één week mag u voorzichtig wandelen. Na vier weken kunt u langzaam weer beginnen met sporten.
 • Heeft u pijn na de behandeling neem dan paracetamol tabletten. Als het nodig is, krijgt u extra medicijnen tegen de pijn.
 • Vrijen kan na zeven dagen, als u geen pijn heeft.

Nieuwe afspraak

Als uw wond goed geneest, hoeft u niet meer op controle te komen bij uw uroloog.
In specifieke gevallen, zal gevraagd worden de testosteron-waarde te laten controleren.
Twijfelt u over uw herstel, neem dan contact met ons op.
 

App myFertiCare

Krijgt u een TESE-behandeling in het Radboudumc? Dan kunt u de app ‘MyFertiCare’ gebruiken. Hierin staan alle stappen uit het proces en al uw afspraken.

Bewaar­overeenkomst voor invriezen

Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud.

lees meer

Bewaar­overeenkomst voor invriezen

Wanneer we zaad, eicellen, embryo’s en ovariumweefsel van u invriezen en bewaren, vragen we u een bewaarovereenkomst te ondertekenen. Bekijk deze bewaarovereenkomsten hieronder. Uiteraard kunt u vragen hierover stellen tijdens uw afspraak of via mijnRadboud.

Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Belangrijke informatie teelbalkanker

Mannen met een verminderde vruchtbaarheid hebben een hoger risico op teelbalkanker. Bij een TESE-behandeling nemen we daarom ook een klein stukje weefsel af voor celonderzoek.

lees meer


Naar uw afspraak bij voortplantings­geneeskunde

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Onze mensen