Wat is een naaldbiopsie?

Bij uw kind worden enkele stukjes spier uit het rechter bovenbeen afgenomen. Dit noemen we een naaldbiopsie. De stukjes spier worden voor onderzoek naar het laboratorium gestuurd. De naaldbiopsie wordt onder narcose of met een rustgevend middel uitgevoerd.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 801

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Dagbehandeling Kindergeneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 801 (Dagbehandeling Kindergeneeskunde)

Naaldbiopsie onder narcose

Voor de ingreep onderzoekt een anesthesioloog uw kind en geeft aan tot welke tijd uw kind mag eten of drinken. Uw kind wordt met een kapje onder narcose gebracht. U mag blijven totdat uw kind slaapt. Daarna gaat u naar de wachtkamer. Zodra uw kind goed wakker is kunt u bij uw kind zijn. lees meer

Naaldbiopsie met rustgevend middel (sedatie)

Het onderzoek vindt plaats op de verpleegafdeling of de dagbehandeling. Uw kind mag 2 uur voor het onderzoek niet meer eten en drinken. Een uur voor het onderzoek brengen we verdovende zalf op het bovenbeen aan. Uw kind krijgt een half uur voor het onderzoek rustgevende medicatie. lees meer

Vragen over het onderzoek

verpleegkundig specialist Kinderneurologie

024 361 44 13

Biopsie afnemen

De kinderneuroloog of verpleegkundig specialist maakt met een mesje een kleine opening in de huid van het rechterbeen. Via deze opening wordt een naald ingebracht tot de spier. Als de naald op de goede plaats zit wordt een stukje spier afgenomen.

lees meer

Biopsie afnemen

Als de verdovende crème van het bovenbeen is verwijderd krijgt uw kind nog een verdovende injectie op de plaats waar het biopt wordt afgenomen. Er wordt een groene doek over het been van uw kind gelegd.

Het biopt

De kinderneuroloog of verpleegkundig specialist maakt met een mesje een kleine opening in de huid van het rechterbeen. Via deze opening wordt een naald ingebracht tot de spier. Als de naald op de goede plaats zit wordt de naald snel heen en weer bewogen. Er blijft een stukje spier in de naald achter. Dit halen we uit de naald en bewaren we. Deze procedure wordt minimaal twee keer herhaald. Het wondje wordt goed afgedrukt om blauwe plekken te voorkomen. Als alles klaar is leggen we een drukverband aan.

Het is mogelijk dat de naald een zenuwtakje van de huid raakt. Hierdoor kan een doof gevoel ontstaan. Het kan ook gebeuren dat de naald een bloedvat raakt waardoor een kleine bloeding in de spier kan ontstaan. Dit geneest weer maar het bovenbeen kan enkele dagen pijnlijk aanvoelen.

Na de biopsie

Als uw kind gegeten, gedronken en geplast heeft en goed wakker is mag hij of zij naar huis. De uitslag is meestal na 2 weken bekend.

lees meer

Na de biopsie

Naar huis

Zorg dat uw kind na de ingreep anderhalf uur bedrust houdt. Daarna mag het been gewoon belast worden. Als uw kind gegeten, gedronken en geplast heeft en goed wakker is mag hij of zij naar huis.

Bad en douche
De eerste drie dagen mag uw kind niet in bad, douchen mag wel. Daarna is het wondje dicht.

Uitslag

De uitslag is meestal na twee weken bekend. U krijgt de uitslag op de polikliniek. De afspraak hiervoor wordt op de afdeling of dagbehandeling gemaakt.

Informatie voor kinderen

Ga jij naar het ziekenhuis? Hier vind je informatie en filmpjes.

lees meer

Onze locaties


Dagbehandeling Operatiekamers voor kinderen

Op de Dagbehandeling Operatiekamers komen naast volwassenen ook kinderen die een ingreep of onderzoek krijgen waarbij ze dezelfde dag weer naar huis mogen.

lees meer

Polikliniek Kinderneurologie

Op de polikliniek Kinderneurologie komen kinderen met diverse problemen waarbij we vermoeden dat de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen of spieren niet goed werken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet