Ons behandelteam

Longarts

De longarts bespreekt aan de hand van uw klachten, het lichamelijk onderzoek en de onderzoeksuitslagen het ziektebeeld met u. Hij/zij bespreekt het behandelplan met u wat in samenspraak met de verpleegkundig specialist en de fysiotherapeut is opgesteld.

De longarts werkt intensief samen met de klinisch immunoloog, de KNO-arts en medisch microbioloog van het Radboudumc zodat alle kennis gebundeld wordt.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist zal u uitleggen wat de bronchiëctasie poli inhoudt en de samenstelling van het behandelteam toelichten. Zij zal samen met u een inventarisatie maken van uw klachten, die worden besproken met de longarts. De verpleegkundig specialist kunt u gedurende de gehele behandeling laagdrempelig benaderen indien u vragen heeft over de ziekte en de behandeling ervan.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut zal een aantal testen bij u (laten) doen zoals een spierkrachtmeting en een looptest. Tevens zal ze u oefeningen aanleren om de longen schoon te houden. Zij zal u adviseren wat u kunt doen voor behoud van uw conditie. Mogelijk verwijst zij u door naar een fysiotherapeut in uw woonomgeving voor verdere behandeling.

Overige disciplines

Indien er uit de onderzoeken blijkt dat de bronchiëctasieën mogelijk een gevolg zijn van problemen in uw keel-neus-oor gebied of het afweersysteem zal u doorverwezen worden naar de KNO arts of immunoloog. Tevens is het mogelijk dat de diëtiste ingeschakeld wordt.
 
Patiëntenzorg Poliklinieken Bronchiëctasieën

Over de polikliniek bronchiëctasie

Wij zien patiënten met terugkerende luchtweginfecties, waarbij we denken aan bronchiëctasieën.


Contact Polikliniek Bronchiëctasie

Afdeling Longziekten

(024) 685 92 20
contactformulier

Uw afspraak op onze poli

Wat kunt u verwachten van uw bezoek aan onze polikliniek?

lees meer

Uw afspraak op onze poli

De verschillende onderzoeken en ook de behandeling vragen om specifieke deskundigheid en een multidisciplinaire benadering. Daarom wordt u tijdens uw eerste bezoek aan ons centrum gezien wordt door een longarts, verpleegkundig specialist, fysiotherapeut en diëtiste. Ook worden er die dag meerdere onderzoeken gedaan, zoals een longfunctietest, 6 minuten looptest, bloedafname, longfoto en wordt u gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Met al deze gegevens maken we samen met u een behandelplan dat bij u past.

Aangezien het eerste bezoek aan ons centrum erg uitgebreid is, vindt dit plaats op de dagbehandeling. U krijgt die dag een eigen kamer met bed en maaltijden. U mag uiteraard een familielid of naaste meenemen. 


Onderzoeken

Hieronder leest u meer over de onderzoeken tijdens uw afspraak.
  • Er worden een aantal buisjes bloed bij u afgenomen. Hierbij wordt gekeken naar de samenstelling van uw bloed, en of er aanwijzingen zijn voor een ontsteking of allergie.

    lees meer


Bronchiëctasieën

Bronchiëctasieën zijn beschadigde luchtwegen die verwijd en vervormd zijn met dikke wanden. Als gevolg van de veranderingen in de luchtwegen blijft sputum in de longen achter, waar bacteriën zich kunnen gaan vermenigvuldigen. Hierdoor kunnen terugkerende infecties makkelijk ontstaan. lees meer

De behandeling

De behandeling wordt afgestemd op de oorzaak van de bronchiëctasieën en aanwezige ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de astmamedicatie of een behandeling met medicatie om de afweer te verbeteren. lees meer

De behandeling

De behandeling wordt afgestemd op de oorzaak van de bronchiëctasieën en aanwezige ziekteverwekkers. Bijvoorbeeld het optimaliseren van de astmamedicatie of een behandeling met medicatie om de afweer te verbeteren.

Belangrijk is het schoonhouden van de longen door middel van hoesttechnieken. Fysieke activiteit, een goede conditie en een goed lichaamsgewicht spelen een grote rol. Antibiotica, corticosteroïden en bijvoorbeeld anti-schimmelmedicatie kunnen nodig zijn voor de behandeling van exacerbaties of als onderhoudsmedicatie.

Tevens worden adviezen met betrekking tot leefregels gegeven, zoals stoppen met roken, regelmatig leven en het eten van gezonde voeding.

Ons behandelteam

Het behandelteam bestaat uit een longarts, verpleegkundig specialist en een fysiotherapeut. lees meer

Voor verwijzers

Heeft u een patiënt of patiënten met complexe mycobacteriële infectie? Neem dan contact met ons op voor advies bij het diagnosticeren van deze infectie en voor hulp bij het opstellen van behandelingsplannen.

lees meer

Voor verwijzers

Heeft u een patiënt of patiënten met complexe mycobacteriële infectie? Neem dan contact met ons op voor advies bij het diagnosticeren van deze infectie en voor hulp bij het opstellen van behandelingsplannen.

Polikliniek NTM

NTM (Niet-Tuberculeuze Mycobacteriën) is de verzamelnaam voor mycobacteriën die infecties veroorzaken, anders dan de tuberculoseziekte. Op onze polikliniek voeren we diverse onderzoeken en behandelingen uit. Dit vraagt om specifieke deskundigheid en een multidisciplinaire benadering.
Lees meer over de polikliniek NTM

Multidisciplinair overleg

Iedere 2 weken (woensdagen van 9.00 –10.00 uur) vindt er een multidisciplinair overleg plaats tussen longartsen, internist-infectiologen, arts-microbiologen en klinisch farmacologen. Tijdens dit overleg komen de behandeling van complexe mycobacteriële infecties en het onderzoek naar mycobacteriële infecties aan bod. 

  • Aanmelding via beveiligde email aan: mycobacterien@radboudumc.nl
  • Beveilig de e-mail via Outlook door “[veilig]” in onderwerp te zetten.

U ontvangt dan een link waarmee u virtueel kan deelnemen aan het overleg.

Voor spoedoverleg dat niet kan wachten op het MDO, kunt u contact opnemen met de longarts-consulent klinische tuberculose (024-685 95 10).

Lopende onderzoeken

We zijn constant bezig om de onze kennis van complexe mycobacteriële infecties te vergroten. Hiervoor hebben we diverse onderzoeken ingericht. Een overzicht van alle lopende onderzoeken vindt u hier.

Praktische info


mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Afdeling Longziekten

Onze afdeling is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling bij (chronische en/of complexe) longaandoeningen.

lees meer

Toegangstijden

Wilt u weten wanneer u bij ons terecht kan? klik dan hier

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet