Wetenschap

Onze afdeling verricht onderzoek naar het adrenogenitaal syndroom (AGS). Met name naar de behandeling met medicijnen van deze bijnieraandoening en naar vruchtbaarheid bij AGS-patiënten. Ook onderzoeken we kinderdiabetes. We kijken niet alleen naar de oorzaak, maar ook naar psychosociale begeleiding bij kinderdiabetes. In het bijzonder de mogelijkheden van psychosociale ondersteuning via internet.

Opsporing en diagnosestelling AGS

Op het gebied van vroege opsporing en adequate diagnosestelling concentreren we ons wetenschappelijk onderzoek op groeipatronen van kinderen met AGS. Dr. Claahsen verrichtte de afgelopen jaren al onderzoek naar groeipatronen van de SV (Simple Virilizing) AGS-patiënten (Claahsen et al. JCEM 2003). Aansluitend hieraan zullen we het groeipatroon van kinderen met de niet klassieke vorm van AGS evalueren.

Project “Growth pattern in untreated patients with non classic congenital adrenal hyperplasia”, Drs. Karlijn Kleizen, arts assistent in opleiding kindergeneeskunde, supervisor Dr. H.L. Claahsen – van der Grinten.

Psychosociale ontwikkeling

Op het gebied van de psychosociale ontwikkeling hebben we de afgelopen jaren psychologisch onderzoek verricht bij kinderen van 4-7 jaar met de klassieke vorm van AGS. Het komende jaar breiden we dit onderzoek uit naar 8-10 jarigen met AGS.

Project “Cognitieve ontwikkeling op de leeftijd van 8 – 10 jaar na neonataal zoutverlies bij patiënten met de congenitale vorm van AGS”, Drs. Sandra Boelen, kinderpsycholoog, supervisor Dr. B.J. Otten.

Kwaliteit van leven

Ook zijn we een studie naar de kwaliteit van leven bij kinderen met AGS gestart. Dit was mede in opdracht van de Bijniervereniging NVACP  en wordt op dit moment uitgevoerd door NIVEL met onze inhoudelijke en medische ondersteuning. 

Project “Kwaliteit van leven bij kinderen met AGS en hun ouders”, Drs. Sarita Sanchez, kinderpsycholoog, supervisor Trees Wiggers, Nivel, Dr. H.L. Claahsen – van der Grinten, Dr.  B.J. Otten).

Voorkomen van langetermijncomplicaties

Op het gebied van voorkomen van langetermijncomplicaties gaan we onderzoek doen naar de aanwezigheid van cardiovasculaire risicofactoren zoals hypertensie en overgewicht. Dit onderzoek doen we in samenwerking met de afdeling Endocriene Ziekten (voor volwassenen) en zal voornamelijk door dhr. drs. C. Mooij, arts onderzoeker op beide afdelingen, uitgevoerd worden. Het onderzoek bestaat uit twee delen:
  • Een klinisch onderzoek bij kinderen en volwassen met AGS. Dit zal plaatsvinden in het kader van een AGIKO-constructie gedurende een traject van acht jaar. 
  • Een onderzoek naar de werkingsduur van bijniersteroïden. Voor een groot wordt dit verricht in de University of Birmingham (supervisor Prof. W. Arlt).
Project “Cardiovascular and metabolic risk in pediatric and adult patients with congenital adrenal hyperplasia” , Drs. C. Mooij, arts assistent kindergeneeskunde, supervisor Prof.  ARMM Hermus, Dr. HL. Claahsen – van der Grinten).

Vroege diagnostiek van testiculaire bijnierresttumoren

We zullen onderzoek doen naar de vroege diagnostiek van testiculaire bijnierresttumoren, onder andere met behulp van high frequency echografisch onderzoek. 

Project “Echografische evaluatie van testiculaire bijnierrest tumoren bij kinderen met het adrenogenitaal syndroom” , Drs. Karin Kamphuis, kinderradioloog en medisch student Farhang Dehzad, supervisor Dr. HL. Claahsen – van der Grinten, Dr. C de Korte, klinische fysische laboratorium.

Etiologische factoren

Voor het bestuderen van etiologische factoren zullen we een studie uitvoeren samen met de grote kinderendocrinologische centra in Nederland en enkele centra in Duitsland. Deze studie coördineren we vanuit Nijmegen.

Project “Prevalence and etiological factors of testicular  adrenal rest tumours in children and adolescents with congenital adrenal hyperplasia – a multicentre study “, Dr. HL. Claahsen – van der Grinten.

Urinemonster

Samen met de University of Birmingham zullen we bekijken of een urinemonster dat alleen bij zuigelingen en kinderen gementen is via GCMS, geschikt is voor het monitoren van de behandeling van kinderen.  

Project “Establishing urinary steroid metabolomics as a Non-invasive monitoring tool in children with Congenital Adrenal Hyperplasia” a. Dr. N. Krone, Dr. H.L.Claahsen – van der Grinten.
Afdelingen Interne Geneeskunde Endocriene ziekten

Over endocriene ziekten

Endocrinologie houdt zich bezig met de diagnostiek, behandeling en preventie van hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. lees meer

Over endocriene ziekten

Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.


Wat is een hormoon?

Hormonen zorgen ervoor dat alle processen in uw lichaam goed op elkaar afgestemd zijn. Om dat te bereiken geven de verschillende hormoonklieren, zoals de schildklier of de bijnier, hun hormoon af aan uw lichaam via de bloedvaten. Zo ontstaat een regelsysteem. Endocriene ziekten ontstaan door een verstoring van dit endocriene systeem. Bijvoorbeeld omdat er te veel of te weinig van een bepaald hormoon wordt aangemaakt.
 

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

U kunt bij ons terecht voor alle endocriene aandoeningen. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd in de volgende gebieden:
  • Bijnieraandoeningen
  • Schildkliercarcinoom
  • Hypofyse aandoeningen
  • DSD (stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie)

Polikliniek Endocriene ziekten

Uw huisarts of medisch specialist verwijst u naar de Polikliniek Endocriene Ziekten als bij u mogelijk sprake is van een hormonale ziekte. lees meer

Contact

Endocriene Ziekten
Afdeling Interne Geneeskunde
(024) 361 45 99

Naar uw afspraak bij de polikliniek

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678

bekijk route

Naar uw afspraak bij de polikliniek

Bezoekadres

Interne Geneeskunde
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 1 en volg route 678 (Interne Geneeskunde)

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Onze expertisecentra


Radboudumc Expertise­centrum voor Bijnier­ziekten

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Bijnierziekten is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van patiënten met bijnierziekten.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum voor Geslacht & Gender

Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

lees meer

Onze mensen

Ons onderwijs & onderzoek


Onderwijs

De sectie Endocriene Ziekten verzorgt onderwijs voor studenten, coassistenten artsen in opleiding, medisch specialisten en verpleegkundigen. lees meer

Onderwijs

Zo verzorgen wij onderwijs voor:
  • Studie Geneeskunde
  • Studie Biomedische Wetenschappen
  • Studie Biologie
  • Studie Technische Geneeskunde, Enschede
  • Studie Verpleegkunde
  • Opleiding tot Internist
    • Bijdrage aan Rodin-onderwijs en aan andere onderwijsmomenten arts-assistenten (o.a. ochtendrapport en consultfunctie voor arts-assistenten op de polikliniek)
    • Begeleiding arts-assistenten tijdens de stage Interne Geneeskunde/Endocrinologie op de Verpleegafdeling
  • Profielstages Endocrinologie
    • Sinds 1997 zijn bij Endocrinologie 25 internist-endocrinologen opgeleid. Heeft u interesse in een profielstage endocrinologie? Neemt dan contact op met prof. dr. A.R.M.M. Hermus. De afdeling biedt binnen de opleiding tot internist in de laatste twee jaar van de opleiding een stage van acht maanden aan (samengesteld profiel) en een stage van 24 maanden (enkelvoudig profiel). Een uitgebreide beschrijving van de inhoud van de stages vindt u op de website van Rodin onder het tabblad Profielen/endocrinologie. 

Wetenschap

Patiёntenzorg en wetenschappelijk onderzoek zijn bij onze sectie nauw verweven. lees meer

Wetenschap

Patiëntenzorg en wetenschappelijk onderzoek zijn bij onze sectie nauw verweven. Voor het wetenschappelijk onderzoek participeren wij in het Radboud Center for Mitochondrial Medicine en het Research Institute Oncology (onderzoek naar schildkliercarcinoom).
  • Medewerkers
  • Intranet