Afdelingen Longziekten Radboudumc

Over de afdeling

De afdeling Longziekten van het Radboudumc bestaat uit een team van enthousiaste professionals die mensen met een (chronische) longziekte zo goed mogelijk begeleiden.

lees meer

Over de afdeling

De afdeling heeft vier aandachtsgebieden: longkanker, longzorg voor de COPD/ASTMA patiënt, longinfecties en acute academische algemene longzorg 

Longkanker
Dit aandachtsgebied behelst het hele pakket van diagnostiek en behandeling, van chirurgie tot chemotherapie en immunotherapie. 
 
Infectieziekten
Patiënten met een infectieziekte worden behandeld op Dekkerswald. Daar zijn expertisecentra op het gebied van cystic fibrosis, tuberculose, Non-Tuberculeuze Mycobacteriën (NTM) en bronchiëctasieën.

COPD- en ASTMAzorg
In het Radboudumc wordt tweede en derde lijns COPD- en ASTMA zorg geleverd. Er is een COPDnet, een sneldiagnostiek programma COPD en een longrevalidatieprogramma. 
 
Acute Academische Algemene longzorg
De acute academische algemene longzorg wordt gegeven aan patiënten die vanwege zeldzame ziekten in expertisecentra in het Radboudumc behandeld worden. De zorg voor de pulmonale hypertensie (PH) en interstitiële longaandoening (ILD) patiënt is een voorbeeld. Echter ook alle andere patiënten met longziekte die acuut opgenomen worden en niet onder de andere 3 speerpunten vallen.

Onderwijs

De afdeling Longziekten draait mee in het vernieuwde onderwijscurriculum van de opleiding Geneeskunde en Biomedische wetenschappen. Op de afdeling zijn er dus zowel verpleegkundigen, artsen en studenten aanwezig.

Onderzoek

Op  alle aandachtsgebieden vindt wetenschappelijk onderzoek plaats.

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Sneldiagnostiek bij longkanker

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij longkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Als uw huisarts een verdenking op longkanker heeft, verwijst hij of zij u door naar een specialist. In het Radboudumc is hiervoor een sneldiagnostiekprogramma. lees meer

Sneldiagnostiek bij longkanker

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij longkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Als uw huisarts een verdenking op longkanker heeft, verwijst hij of zij u door naar een specialist. In het Radboudumc is hiervoor een sneldiagnostiekprogramma. Dit betekent dat u in één dag een aantal onderzoeken krijgt, waarna we diezelfde dag met u de bevindingen bespreken en een vervolgplan maken.

Meestal zijn er meer onderzoeken nodig om zeker te weten of u longkanker heeft. Er is bijvoorbeeld weefselonderzoek nodig om te weten wat voor een soort longkanker u heeft. Soms zijn er nog onderzoeken nodig om meer zekerheid te krijgen of er uitzaaiingen zijn. Dit is belangrijk om te weten welke behandeling het beste voor u is. Ook is er soms onderzoek nodig om meer te weten te komen over uw conditie. Welk onderzoek in uw geval nodig is, wordt door de arts aan u uitgelegd.

De casemanager (longverpleegkundige) is tijdens het sneldiagnostiekprogramma uw eerste aanspreekpunt. U heeft al één van de casemanagers telefonisch gesproken om u voor te bereiden op deze afspraak. De casemanager bespreekt met u welke klachten u heeft en vraagt onder andere ook naar informatie over roken, allergie en sociale achtergrond.

De (long)arts praat ook met u over uw klachten. Er wordt meestal een lichamelijk onderzoek gedaan. De casemanager is ook bij het gesprek aanwezig. De eerste resultaten van de onderzoeken die u heeft gehad worden met u besproken. In het gesprek met de arts wordt er samen met u afgesproken welke andere onderzoeken nog nodig zijn om meer zekerheid over de diagnose te krijgen. Het is daarom verstandig om iemand mee te nemen die u zo nodig kan steunen tijdens dit gesprek.
 

Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. over ons onderzoek (in English)

Onze centra

  • De afdelingen Longziekten, Keel-Neus-Oorheelkunde en Cardio-Thoracale Chirurgie werken nauw samen op het gebied van centrale luchtwegaandoeningen.

    lees meer

Onze afdelingen

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet