Wat is het Amalia kinderziekenhuis?

In het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis onderzoeken en behandelen we zieke kinderen.

Het Amalia kinderziekenhuis hoort bij het Radboudumc. Dit is een academisch ziekenhuis. Dat betekent dat er ook dokters werken die het vak nog moeten leren. Zij kijken en luisteren mee met dokters die al langer in het ziekenhuis werken. Zo kunnen zij later zelf ook een goede dokter worden.

In een academisch ziekenhuis doen ze ook onderzoek. Het kan zijn dat ze jou of je ouders vragen of je mee wilt doen aan een onderzoek. Dan gaan ze testjes doen, waar de dokters veel van leren. Zo kunnen zij in de toekomst meer kinderen helpen of beter maken.
Amalia kinderziekenhuis Informatie voor kinderen

Over het Amalia kinderziekenhuis

 • In het Radboudumc Amalia kinderziekenhuis onderzoeken en behandelen we zieke kinderen.

  lees meer

Naar het ziekenhuis


Neem een kijkje in het ziekenhuis


Een afspraak op de polikliniek

Kom je voor een afspraak naar het Amalia kinderziekenhuis? Dan ga je meestal naar de polikliniek.

lees meer

Een afspraak op de polikliniek

Kom je voor een kort bezoek naar het Amalia kinderziekenhuis? Dan ga je meestal naar de polikliniek. Dat noemen we ook wel een poli.

Team polikliniek Amalia kinderziekenhuis

Ben je benieuwd met wie je een afspraak hebt? Hier kun je zien wie er bij ons op de polikliniek werken. 

Aanmelden

Via de aanmeldzuil laat je weten dat je er bent. Je krijgt dan een briefje met een code. Dat briefje neem je mee naar de wachtruimte. Daar kun je spelen, lezen of gewoon lekker zitten. Soms is er ook iemand aanwezig die met je gaat knutselen of een spelletje doet. In de wachtruimte hangt een scherm. Als je aan de beurt bent dan komt de code van jouw briefje op het scherm te staan. 

Meten en wegen

Soms word je voor de afspraak eerst geholpen door een doktersassistent. De doktersassistent meet hoe lang en zwaar je bent. Soms wordt ook je temperatuur of bloeddruk gemeten. Als de doktersassistent klaar is, ga je vaak weer terug naar de wachtruimte.

Afspraak met de dokter

Als je aan de beurt bent word je opgeroepen. Nu kan je naar de dokter met wie je een afspraak hebt. Meestal vraagt de dokter eerst aan jou hoe het gaat en daarna aan je ouders. De dokter kan je ook onderzoeken. Je ouders mogen altijd bij je blijven. Als de dokter klaar is en er geen onderzoeken meer nodig zijn, mag je weer naar huis. 

Vervolgafspraak

Meestal maak je bij de balie nog wel een afspraak voor de volgende keer.
 


Een afspraak op de dagbehandeling

Als jouw behandeling of operatie niet langer duurt dan een dag, ga je naar de dagbehandeling.

lees meer

Een afspraak op de dagbehandeling

Je gaat naar de dagbehandeling als jouw behandeling of operatie niet langer duurt dan een dag. Het is een afdeling waar je alleen overdag komt. Je kunt er ’s nachts niet blijven slapen.

Iedereen komt en gaat op een ander moment op de dag. Sommige kinderen komen vaker terug. Andere kinderen hebben maar één keertje een onderzoek.

De verpleegkundigen die er werken, weten hoe ze zo goed mogelijk met zieke kinderen kunnen omgaan. Ze hebben heel veel ervaring. Bij het afnemen van bloed krijg je eerst zalf op je hand en/of aan de binnenkant van je elleboog. Door de zalf voel je er bijna niks van. 

Ook zie je er pedagogisch zorgverleners. Als je iets heel erg spannend vindt, legt de pedagogisch zorgverlener uit wat er gaat gebeuren. Of ze gaat met je mee naar een onderzoek om je op je gemak te stellen. Ook zorgt de pedagogisch zorgverlener ervoor dat je iets leuks te doen hebt als je lang moet wachten. Je kunt altijd al je vragen stellen aan de medisch pedagogisch zorgverlener of aan de verpleegkundigen.


Blijven slapen op de verpleegafdeling

Je blijft slapen in het ziekenhuis als je geopereerd of behandeld wordt en daarna beter moet worden. Dat kan even duren.

lees meer

Wie kom je tegen? in het ziekenhuis

In het ziekenhuis kom je allerlei medewerkers tegen. Dokters, verpleegkundigen maar ook andere mensen die je helpen met beter worden.

lees meer

3 goede vragen

Heb je vragen voor de dokter? Als je dit van te voren bedenkt en opschrijft, kun je het niet vergeten. Weet je niet precies wat je wil vragen? Dan kun je 3 goede vragen als voorbeeld gebruiken. lees meer

3 goede vragen

Ben je nog geen 18 jaar en bij de dokter? Je hebt altijd iets te kiezen. Wat past het beste bij jou? Stel zelf ook 3 goede vragen. Zo kan je samen met je ouder(s) en de dokter beslissen.

De 3 goede vragen zijn:

 • Dit voel ik, wat is het?
 • Wat kunnen we er allemaal aan doen?
 • Wat betekent dit voor mij nu en later?

Bezoek de website van "3 goede vragen" voor meer informatie.


Wat is er te doen? in ons ziekenhuis

Er is van alles te doen in ons ziekenhuis. Je hoeft je nooit te vervelen. lees meer

Handig om te weten


Bezoek en post

Je ouders, broertjes en zusjes mogen de hele dag bij je zijn. Wil iemand jou een kaartje sturen? Hier vind je het adres.

lees meer

Bezoek en post

Als je één of meerdere dagen moet blijven slapen in het Amalia kinderziekenhuis, dan mogen je ouders de hele dag bij je zijn. Ook je broertjes en zusjes zijn de hele dag welkom.

Bezoek tussen 15.00 en 20.00

Andere familieleden, zoals je opa of oma, en vrienden kunnen bij je op bezoek komen tussen 15.00 uur 's middags en 20.00 uur 's avonds. Er mogen niet meer dan 2 mensen tegelijk bij je op bezoek zijn, anders is het misschien te druk voor je.

Eén van je ouders mag ook blijven slapen bij jou op de kamer. 

Post

Wil iemand jou een kaartje sturen terwijl je in het ziekenhuis bent? Dan kan via dit adres:

Radboudumc
<naam>
Amalia kinderziekenhuis, Route 801
Postbus 9101
6500 HB Nijmegen                


mijnRadboud

Ben jij 12 jaar of ouder en wil je toegang tot jouw digitale medisch dossier? Schrijf je dan in voor mijnRadboud! lees meer

mijnRadboud

Ben jij 12 jaar of ouder en wil je toegang tot jouw digitale medisch dossier?
Schrijf je dan nu in voor mijnRadboud!

Dit kun je ermee, op elk moment en via elke computer: 

 • vragen stellen aan je behandelaar 
 • een poliklinische afspraak afzeggen 
 • een vervolgafspraak maken 
 • een aantal uitslagen van een onderzoek inzien
 • sommige brieven lezen

Neem mee

 • je paspoort of identiteitskaart
 • je patiëntnummer
 • je mobiele telefoon

Zo meld je je aan:

 • ga naar de centrale inschrijfbalie bij de hoofdingang of ingang oost 
 • één van onze medewerkers activeert vervolgens jouw account
 • en helpt je graag bij de eerste keer inloggen

Meer weten?

Kijk dan op mijnRadboud.


Maak het verblijf leuker voor kinderen in kinderziekenhuis

Iedereen kan helpen om het verblijf in het kinderziekenhuis fijner te maken. Denk aan een sponsorloop of kerstmarkt op school waarvan de opbrengt naar het Amalia kinderfonds gaat. Heb je ook een idee?

Zelfstandig worden

Vanaf je 18e ga je niet meer naar het Amalia kinderziekenhuis voor je behandeling, maar je maakt de overstap naar de volwassenenzorg. Vanaf 12 jaar helpen we je stap voor stap zelfstandiger te worden, zodat je op je 18e steeds meer zelf kunt beslissen en regelen als het om jouw ziekte en behandeling gaat.

lees meer

Je rot voelen omdat je ziek bent

Als je ziek bent, kun je je rot voelen. Op deze pagina leggen we uit hoe we je hierbij kunnen helpen, zodat je je hopelijk minder rot voelt. lees meer

Praat mee

Wil je meepraten over hoe dingen geregeld zijn in het Amalia kinderziekenhuis? Om zo het verblijf van de kinderen hier te verbeteren? Geef je dan op voor de Kinderadviesraad. lees meer

Als je broer of zus ziek is

Het kan soms best lastig zijn als je broer of zus (lang) ziek is. Zo kun je verdrietig zijn omdat je broer of zus dingen niet (meer) kan. Of omdat bij jullie thuis de dingen niet gaan zoals je gewend was. Als je je rot voelt, kun je wel wat tips gebruiken. Die vind je op deze pagina. lees meer

Volg ons

Op onze Facebookpagina vind je allerlei verhalen over wat er gebeurt in ons kinderziekenhuis.

 • Medewerkers
 • Intranet