Onderwijs Alle scholingen Master Geneeskunde Informatie voor studenten

Starten met de master


Voorlichting master Geneeskunde

Hier vind je de presentatie van de meest recente informatieavond over de master Geneeskunde, met de besproken vragen en antwoorden.

lees meer

Voorlichting master Geneeskunde

Op 28 november 2023 organiseerden we een voorlichtingsavond over de master Geneeskunde bij Radboudumc. We delen hier de getoonde presentatie en video en de vragen die gesteld zijn met de bijbehorende antwoorden. Voor wie er niet bij kon zijn en om het nog eens na te kunnen kijken.

De master Geneeskunde in vogelvlucht

Tijdens de bijeenkomst vertoonden we een video met algemene informatie over de master. Deze kijk je hier terug. Onder de video vind je de gestelde vragen en praktische links naar relevante andere pagina's.

Vragen en antwoorden

De Powerpoint-presentatie bevat de meeste algemene zaken. Aanvullende vragen en antwoorden vind je hier.

Indeling van coschappen

  • Hoe krijg ik een startdatum voor mijn coschap?
    Als je tijdens de bachelor voldoet aan de ingangseisen, krijg je automatisch een indeling voor een verdeelsessie. Tijdens deze sessie krijg je een lotnummer. Als jouw lotnummer aan de beurt is kies je uit de beschikbare co-groepen. Je krijgt dan een co-groepnummer en bijbehorende startdatum voor je master Geneeskunde. De ingangseisen: bachelor jaar 2 volledig behaald en de KVV-toets op niveau 3.
  • Hoe worden coschap-plekken verdeeld?
    Tijdens de onderwijsblokken van de master worden de locaties waar je coschap gaat lopen verdeeld. De plekken voor episode 1 (interne geneeskunde) worden verdeeld tijdens het eerste onderwijsblok Algemene Introductie Masterfase (cAIM). Tijdens cAIM krijg je uitleg over het verdelen van de coschapplekken. De helft tot tweederde van de coschaplocaties zijn buiten Nijmegen. Op de website van de Ko-Raad vind je uitgebreide informatie over het onderling verdelen van de coschap-plekken.

Algemene weekindeling en diensten tijdens coschappen

  • Wat is een gebruikelijk rooster?
    Afhankelijk van de locatie en het vakgebied ziet het werkplekleren tijdens de coschappen er op alle plekken weer wat anders uit. Meestal krijg je bij je start als coassistent een globaal rooster. Daarbinnen is veel ruimte voor eigen regie. Enkele basisactiviteiten: meedraaien in de patiëntenzorg op een verpleegafdeling, zelf patiënten zien op een poli en meedoen met spreekuren van specialisten, diensten, meekijken bij diagnostiek en therapie. 
  • Hoeveel uren vragen de coschappen?
    Tijdens de coschappen is er een maximale werkweek van 46 uur. Er is compensatie na diensten. Deze uren zijn bepaald vanwege de aard van het artsenvak, waar diensten, onregelmatigheid en spoedgevallen onderdeel van zijn. In de master Geneeskunde werk je toe naar de eindcompetenties van de opleiding en ervaar je de realiteit van het vak. Ook ontdek je welk type specialisme of werkveld bij jou past.
  • Kan ik naast mijn coschap werken of onderzoek doen?
    De master Geneeskunde is een voltijdse opleiding. Tijdens de coschappen heb je een maximale werkweek van 46 uur. Tijdens de voor- en nablokken met een combinatie van contactonderwijs (10-20 uur) en zelfstudie. Of er dan voor jou naast je opleiding tijd en ruimte overblijft om onderzoek te doen of te werken is niet eenduidig te beantwoorden. Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie en energieniveau. Als opleiding adviseren we om de volle aandacht op de master te richten.

Onkostenvergoeding

  • Krijg ik een vergoeding?
    Binnen de cao's van de verschillende ziekenhuizen en zorginstellingen zijn afspraken gemaakt over een onkostenvergoeding voor coassistenten. Afhankelijk van de plek waar je coschap loopt heb je recht op een onkostenvergoeding (in november 2023 is die rond de €100,- per maand).
  • Krijg ik reiskosten vergoed?
    Er is vanuit de opleiding een algemene onkostenvergoeding die je ontvangt na afronden van de master geneeskunde.

Reizen en overnachtingen

  • Hoeveel moet ik reizen?
    Ongeveer de helft tot tweederde van de coschappen vinden plaats buiten Nijmegen. Dat betekent dat je afhankelijk van je woonplaats meer of minder vaak reistijd naar een coschaplocatie hebt.
  • Zijn er overnachtingsmogelijkheden?
    In alle ziekenhuizen zijn overnachtingsplekken beschikbaar voor tijdens/na een dienst.
  • Is er ook huisvesting?
    De ziekenhuizen die wat verder van Nijmegen af liggen hebben zogenaamde co-huizen, waar je als coassistent gratis kunt verblijven. De meeste co's verblijven hier een deel van een coschap en reizen ook af en toe tussendoor naar huis. De duur van coschappen zijn 2-8 weken voor reguliere coschappen en 12 weken voor een senior coschap.
  • Hoe is de huisvesting voor de longitudinale track in Doetinchem geregeld?
    In elke co-groep nemen 2 coassistenten deel aan de zogenaamde longitudinale track. Voor deze coassistenten zijn 2-persoonsappartementen beschikbaar met eigen slaapplek.
  • Zijn er kosten verbonden aan de co-huizen?
    Nee.
  • Moet ik mijn onkostenvergoeding inleveren als ik gebruik maak van een co-huis?
    Nee.

Soorten coschappen en locaties

  • Waar loop je coschappen?
    Binnen én buiten het ziekenhuis, binnen en buiten Nijmegen. Je loopt de helft tot tweederde van je coschappen buiten Nijmegen. Op dit moment kan dat zijn op deze locaties: Radboudumc, CWZ, JBZ, Slingeland, ETZ, Laurentius, Rijnstate, Gelre, Viecurie, Gelderse Vallei, SKB. Buiten het ziekenhuis ga je naar GGZ, verpleeghuizen, huisartspraktijken, AVG-instellingen, bedrijfsgeneeskundepraktijken, GGD's, etc. etc. in een brede kring rondom Nijmegen. Binnen de co-groepen wordt de verdeling van plekken samen gemaakt.
  • Wat is de longitudinale track?
    Veel coassistenten gaven aan het lastig te vinden elke paar weken naar een nieuwe locatie te moeten. Ook wensten zij eerder contact met specialismen buiten het ziekenhuis. Daarom is de longitudinale track (LT) opgestart. Op dit moment alleen in de regio Doetinchem, naar verwachting in de toekomst op meer locaties. Per co-groep nemen twee coassistenten deel aan de LT. Dat betekent dat zij voor drie episodes (3 x 8 weken) naar het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem gaan. Zij lopen vier dagen coschap in het ziekenhuis en één dag longitudinaal op een vaste plek in de eerste lijn. Het CKO-onderwijs tussendoor is gewoon in Nijmegen. 
  • Gaan de coschappen en locaties veranderen?
    Het zorglandschap is enorm in beweging. De zorg in de academische ziekenhuizen wordt steeds specialistischer en steeds meer zorg vindt plaats buiten het ziekenhuis in onder andere de eerste lijn. We zijn bezig om het aantal longitudinale tracks uit te breiden. Dat betekent dat er binnen de huidige vaste episodestructuur meer LT's gaan komen. Als je een indeling in een co-groepnummer hebt, dan betekent dat dat jouw coschappen in de huidige episodestructuur, inclusief één of enkele longitudinale tracks zullen plaatsvinden. Daarnaast zal in de komende jaren de master helemaal worden aangepast om nog beter aan te sluiten bij het toekomstige zorglandschap. Zodra dit aan de orde is wordt daar uitgebreid over gecommuniceerd.
  • Kun je een voorkeursregio opgeven voor je coschappen?
    In principe worden de coschapplekken binnen de hele co-groep verdeeld. In sommige situaties zijn er persoonlijke omstandigheden, zoals (mantel)zorg voor kinderen of ziekte, die het nodig maken dat jij je coschappen dichter bij huis loopt. Dergelijke bijzondere persoonlijke situaties kun je bespreken met de studieadviseur. De studieadviseurs bepalen op basis van de situatie wat de best passende oplossing is.

Beoordelingen tijdens de coschappen

  • Wat voor toetsen zijn er in de master?
    De toetsing kun je nalezen in de OER die je vindt op de website van de Radboud Universiteit. In het kort: tijdens je coschappen vraag je feedback via zogenaamde KPB's. Dat zijn feedbackformulieren voor je functioneren in de praktijk. Al deze KPB's vormen input voor een eindbeoordelingsgesprek tijdens je coschap. Daarnaast neem je deel aan toetsen Klinisch redeneren tijdens de nablokken, is er een farmacotherapietoets in episode 7 en doe je vier keer per jaar een voortgangstoets.
  • Wat als ik een onvoldoende haal tijdens de master?
    Het komt maar heel zelden voor dat een coassistent een coschap niet haalt. Een coschap niet halen zit zelden of nooit op kennis. Het gaat in het overgrote deel van de gevallen over een combinatie van factoren zoals regie nemen voor je eigen leerproces, professioneel gedrag, omgaan met feedback en toepassen van kennis en informatie. Mocht je een coschap niet halen dan bekijken de stage- of episodecoördinator en examencommissie samen met jou wat de beste manier is om je voor te bereiden op het opnieuw doorlopen van het betreffende coschap en het wel te halen.
  • Wat als ik een fout maak?
    Je bent aan het leren tijdens de master, het is onvermijdelijk dat je dingen nog niet weet of fouten maakt. Daar krijg je feedback op en word je in bijgestuurd, zodat je het een volgende keer anders kunt aanpakken. Als coassistent draag je nog geen eindverantwoordelijkheid voor de zorg voor patiënten. Jouw anamnese en onderzoek worden dus gecontroleerd en bijgestuurd. Grote fouten met consequenties voor de patiënt zijn dus niet aan de orde. Opleiders zien graag dat je feedback vraagt, je kwetsbaar opstelt en laat zien dat je feedback en sturing gebruikt om je te ontwikkelen en groeien.

Procedure verdeling startdatum klinische fase master

Deze regeling bepaalt de wijze waarop een daartoe gekwalificeerde student een plaats toegewezen krijgt voor de start van cAIM (Algemene Introductie Master).

lees meer

Procedure verdeling startdatum klinische fase master

Deze regeling heeft betrekking op de verdeling van de startdata voor de klinische fase van de master Geneeskunde en wordt vastgesteld door het onderwijsmanagementteam van de master Geneeskunde (OMT-2). Een student heeft toegang tot de master Geneeskunde na het behalen van het bachelordiploma Geneeskunde.  

Om studenten de periode tussen afsluiting van de bachelor en start van de master zo goed mogelijk te laten plannen faciliteert de opleiding studenten die aan bepaalde ingangseisen voldoen om al tijdens hun bachelor deel te nemen aan een verdeelbijeenkomst voor de startdatum van de klinische fase van de master (coschappen). Uitgangspunt daarbij is dat nominaal studerende studenten profiteren van deze regeling doordat ze zo vroeg mogelijk mogen verdelen. Loop je vertraging op tijdens de studie, dan verdeel je ook later. Indien je ernstige vertraging oploopt, dan kun je pas verdelen na afronding van de bachelor.

De regeling bepaalt de wijze waarop een daartoe gekwalificeerde student een plaats toegewezen krijgt voor de start van cAIM (Algemene Introductie Master).



Checklist start klinische fase master

Voor je start met het eerste onderdeel van de klinische fase moet je een aantal zaken voorbereid of geregeld hebben.

lees meer

Checklist start klinische fase master

Met je plaats in een cogroep is het bijna zover dat je gaat beginnen met de masterfase van je opleiding tot arts. Dat is een andere wereld dan die van de bachelorfase, waar je al kennis maakte met het ziekenhuis.

Voordat je zult deelnemen aan het eerste onderdeel van de klinische fase moet je een aantal zaken voorbereid of geregeld hebben.

Wat moet een coassistent regelen

Zorg ervoor dat je:

  • ingeschreven bent als student bij de Radboud Universiteit Nijmegen voor de master Geneeskunde. De inschrijving moet gelden per de eerste van de maand waarin je start met cAIM. Ook als je bijvoorbeeld op 31 januari begint móet je per 1 januari ingeschreven staan. Aanmelden doe je via Studielink. Schrijf je je op een andere datum in dan 1 september dan heb je een late instroomverklaring nodig. Deze haal je bij het StIP en lever je in bij de CSA van de Radboud Universiteit.  
  • gecontroleerd hebt of je e-mailadres en je telefoonnummer(s) actueel zijn bij Studielink. Het is van groot belang dat je voor ons bereikbaar bent!
  • je vaccinatiestatus hebt gecontroleerd. 
    • Heb je het Rijksvaccinatieprogramma niet succesvol doorlopen, neem dan nu al contact op met de AMD.
    • Voor de start van je eerste coschap is een Hepatitis B vaccinatie verplicht. Tijdens cAIM is tijd ingeruimd voor deze vaccinatie.
    • Tijdens cAIM word je gevraagd een screeningsformulier voor MRSA en TBC in te vullen en in te leveren bij de AMD.

Het succesvol doorlopen van het vaccinatieprogramma en de screening door AMD is voorwaardelijk om te mogen starten met je coschappen!

  • je persoonlijke documenten hebt verzameld. Een aantal stageplaatsen zal je verzoeken om kopieën op te sturen van je identiteitsbewijs, vaccinatieboekje, een uittreksel uit het geboorteregister e.d. Als je die niet op tijd kunt aanleveren word je niet tot de instelling toegelaten.
  • de informatie over infectiepreventie hebt doorgelezen zodat je je bewust bent van de handelingen die je wel of niet mag verrichten en onder welke omstandigheden.
  • voldoende verzekerd bent voor ziektekosten (minimaal een basiszorgverzekering) en wettelijke aansprakelijkheid (W.A.-particulier).
  • studentenreisproduct (OV) geldig is als weekkaart, zodat je geen reiskosten hoeft te maken op werkdagen (meer informatie via DUO).
  • een afspraak maakt met de studieadviseur master Geneeskunde als er sprake is van persoonlijke omstandigheden die zwaar wegen in de master. Een afspraak maak je op Studieadviseurs FMW | Radboud Universiteit.
  • in het bezit bent van de verplichte studiebenodigdheden:
    • Stethoscoop
    • Zaklampje
    • Reflexhamer
    • Stemvork (128 Hz voor neurologie, 521 Hz voor KNO)
    • Centimeterbandje
    • Actueel (mobiel) device
      Voor het thuis uitwerken van opdrachten en voor het volgen van eventuele online colleges of digitale toetsing is het belangrijk dat je over een actueel (mobiel) device beschikt. Deze moet geschikt zijn voor videobellen en tekstverwerking.

Overige informatie

  • Je kunt apparatuur eventueel aanschaffen via SURFspot, een non-profit ICT-webwinkel met korting voor studenten op onder meer hardware. Je kunt uiteraard ook elders terecht. Studenten kunnen via SURFspot ook gratis het internet-beveiligingspakket F-secure downloaden.
  • Literatuur: voor de master geldt een lijst met aanbevolen literatuur, deze is niet verplicht. Kijk hiervoor op Naslagwerken coschappen.
  • Deze benodigdheden worden tijdens de klinische fase beschikbaar gesteld:
    • Elk ziekenhuis geeft een formularium uit met daarin de geldende medicatiestandaarden. Deze is meestal te verkrijgen bij de ziekenhuisapotheek.
    • Naambadge: coassistenten ontvangen tijdens het voorbereidend deel van het CKO1 een formulier voor het aanmaken van een Radboudumc badge. Daarnaast ontvangt elke coassistent een magnetisch naambordje met daarop de functie van coassistent. Dit naambordje dient in alle instellingen gebruikt te worden. 
    • Kleding: deze is op te halen in het ziekenhuis of de instelling waar je coschappen loopt.
    • Zwangerschapsschijf voor het coassistentschap gynaecologie & acute verloskunde. Deze wordt tijdens het Centraal Klinisch Onderwijs verstrekt.
    • Oog- en oorspiegel: deze zijn op de afdelingen beschikbaar.
  • Momenteel wordt gewerkt aan de invoering van de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Totdat dit gereed is, is het nog niet verplicht om een VOG aan te vragen voor de start van het eerste coschap.

Episodes


Informatie coschappen episode 1-8

Je vindt hier per episode informatie over de coschappen.

lees meer

Onderzoeks­stage

Formulieren en informatie over aanmelden van stages, eisen aan begeleiding en beoordelings-formulieren voor stagebegeleiders.

lees meer

Keuzeonderdelen

Meer informatie over keuzecoschappen en keuzeonderdelen, ook voor in de wachttijd.

lees meer

Keuzeonderdelen


Tijdens de master

Afronden van de master


Uitreiking artsexamen

Informatie over het aanvragen van het artsexamen en de uitreikingsceremonie

lees meer

Uitreiking artsexamen

Aanvragen artsexamen

Je vraagt je artsexamen aan door een bericht te sturen naar het StIP via Topdesk, waarin je de gewenste examendatum vermeld (zie vergaderdata examencommissie Geneeskunde). Let op de uiterste aanmelddatum voor de betreffende vergadering. Je krijgt van het StIP een bevestiging van je aanmelding. 

Datum artsexamen

De datum van het artsexamen is de datum van de uitslagvergadering van de examencommissie. Tot en met deze datum moet je ingeschreven staan aan de Radboud Universiteit Nijmegen. 

Uitreiking

De uitreikingen vinden zo snel mogelijk na de vergadering plaats. We vragen kandidaten om rekening te houden met een uitreiking op één van de vier dinsdagen volgend op de vergadering. Er is geen vrije keuze voor de uitreikdatum, wel proberen we uiteraard om rekening te houden met verhinderdata. Geef die tijdig door aan het StIP. 

Praatje tijdens de uitreiking

De examencommissie wil graag gehoor geven aan de wens van geslaagden om de uitreikingsceremonie een persoonlijker tintje te geven. Vul onderstaand formulier in, print het in tweevoud uit en lever beide exemplaren in bij het StIP. Je mag het natuurlijk ook mailen naar stip@radboudumc.nl. LET OP: bij mailen graag een pdf of worddocument gebruiken, andere document typen worden niet ondersteund

Het formulier dient het liefst op de dag van de vergadering van de examencommissie ingeleverd te zijn, maar uiterlijk een week voor de uitreiking. Als formulieren te laat worden ingeleverd, wordt het praatje tijdens de uitreiking minder persoonlijk en dat is jammer voor de genodigden. Probeer dus tijdig het formulier aan te leveren. Het is ook mogelijk om dit te laten invullen door iemand die je goed kent, zorg er dan voor dat ook die naam en de relatie van deze persoon tot jou in het formulier zijn opgenomen.Formulieren die te laat worden ingeleverd, worden niet in behandeling genomen.

Formulier uitreiking artsexamen


Vergaderdata examencommissie Geneeskunde

Let op de uiterste aanmelddata. 

lees meer

Vergaderdata examencommissie Geneeskunde

Vergaderdata examencie GNK Ba + Ma Uiterste aanmelddatum (t/m)
21-05-2024 16-04-2024
18-06-2024 21-05-2024
06-08-2024 09-07-2024
20-08-2024 23-07-2024
17-09-2024 20-08-2024
15-10-2024 17-09-2024
12-11-2024 15-10-2024
10-12-2024 12-11-2024
21-01-2024 24-12-2024
18-02-2025 21-01-2025
18-03-2025 18-02-2025
15-04-2025 18-03-2025
20-05-2025 15-04-2025
17-06-2025 20-05-2025
05-08-2025 Ma 08-07-2025
19-08-2025 Ba 29-07-2025
16-09-2025 19-08-2025

 


Artseneed

Bij je afstuderen leg je de artseneed af. Hier kun je de tekst alvast doorlezen. 

lees meer

Artseneed

Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten.

Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd.

Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk.

Ik zal zo het beroep van arts in ere houden.

Dat beloof ik.

of

Zo waarlijk helpe mij God* almachtig.

*Gekozen is voor de algemene formulering ‘God’, waarbij studenten afhankelijk van hun geloofsovertuiging de naam van hun God in gedachten kunnen invullen.

Lees meer op Artseneed | KNMG.

Studeren aan de medische faculteit


Algemene informatie voor studenten van het Radboudumc

Roosters, indelingen, vacatures, stages, onderwijsruimtes en meer. lees meer

Studie­begeleiding en advies

Kijk wat de studieadviseur voor je kan betekenen tijdens je studie Geneeskunde. lees meer

Radboud Honours Academy

Gaat studeren je gemakkelijk af en wil je graag nóg meer uit jezelf halen? Bij de Radboud Honours Academy krijg je alle kans om je verder te ontwikkelen, te verbreden of verdiepen. lees meer op ru.nl
  • Medewerkers
  • Intranet