Over de opleiding

De opleiding bestaat uit drie theoriemodules en een praktijkgedeelte. Daarom is een aanstelling als verpleegkundige op een medium- of highcare neonatologieafdeling, noodzakelijk.

Wat leer je?

Onderwerpen die o.a. aan bod komen:
 • Module 1: de neonatale High Care zorgverlening.
 • Module 2: gaat met name over de neonaat met respiratoire problematiek. Ook gaan we in op onderwerpen als vocht, voeding en uitscheiding, bloedgassen, stervensbegeleiding, infectiepreventie, ethiek en ouderbegeleiding op een NICU. Centraal staat steeds het methodisch verlenen van verpleegkundige zorg en klinisch redeneren. Daarnaast besteden we aandacht aan het raadplegen van wetenschappelijke informatiebronnen.
 • Module 3: tevens de neonaat met circulatoire en neurologische problematiek. Tijdens deze module oefenen we vaardigheden rond ouder‐begeleiding, simulatietraining en deelname aan een moreel beraad. 

Toetsing en afronding

Elke module sluit je af met een schriftelijke toets. Daarnaast rond je een deskundigheidsbevordende opdracht af. Als je de vervolgopleiding voor zowel de theorie als de praktijk succesvol afrondt, ontvang je een diploma. Na diplomering kun je je verder in het vakgebied ontwikkelen met de landelijk erkende CZO-opleiding Vervolgopleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige (ICN).
Onderwijs Scholingen Vervolgopleiding High Care Neonatologie Verpleegkundige HCN

Over de opleiding

Ben je verpleegkundige en werk je op een neonatologie afdeling met medium en/of high care patiëntjes? Zoek je verdieping in het bewaken, ondersteunen en/of overnemen van de vitale functies bij de (ernstig) zieke pasgeborene? Dan is deze opleiding iets voor jou. lees meer

Aanmelden / Vragen

Belangstelling? Neem contact op met ons en/of je leidinggevende over de mogelijkheden. neem contact op

In het kort

 • Verpleegkundigen met een vervolgopleiding kinderverpleegkundige of een deel hiervan


 • Zoveel tijd kost het

  Theorie

  Aantal lesdagen bij de Radboudumc Health Academy: 25. 
  Een lesdag bestaat uit 7-8 lesuren.
  Uren zelfstudie: gemiddeld 2 per lesuur.

  Praktijk

  Praktijkuren: 1.000 netto.
  Duur van de opleiding bij een volledig dienstverband is ongeveer 12 maanden.
  Daarna volg je een stageprogramma van 224 uur op de NICU van het Radboudumc.
  De praktijkinstelling kan aanvullende eisen stellen.

  Reken ook in de praktijk op zelfstudie-uren voor onder andere voorbereiding van opdrachten en verslaglegging van je leerproces in de praktijk.

 • Zo word je toegelaten

  Je mag in sommige gevallen ook deelnemen als de een gelijkgestelde scholing hebt gevolgd, op het gebied van kinderverpleegkundige en/of zieke pasgeborene. Neem voor meer informatie contact op met de opleider.

 • Accreditatie

  V&VN

  Voor deze opleiding kun je bij ons de accreditatiepunten aanvragen voor het kwaliteitsregister V&V.

Student­informatie

Ben je al ingeschreven als student bij een van onze verpleegkundige vervolgopleidingen? Hier vind je praktische informatie en een checklist vóór je eerste opleidingsdag. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet