Onderwijs Scholingen Vervolgopleiding Obstetrie Verpleegkundige OBST

Over de opleiding

Ben je verpleegkundige en werk je of wil je gaan werken op een afdeling obstetrie/verloskunde? Dan is deze opleiding iets voor jou. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkleerperiode, daarom is een aanstelling op een verpleegafdeling of polikliniek verloskunde noodzakelijk. lees meer

Over de opleiding

De Vervolgopleiding Obstetrie Verpleegkundige bereid je voor op het werk als gediplomeerd obstetrieverpleegkundige: zorg voor moeder en pasgeborene.
Om je bij te scholen op obstetrisch gebied, kun je ook afzonderlijke modules volgen.

Wat leer je?

De 5 modules van de opleiding bieden je de kennis en de vaardigheden die je als verpleegkundige op de afdeling verloskunde nodig hebt: kennis en vaardigheden over zorg vóór, tijdens en na de bevalling.

De gehele opleiding bestaat uit 5 modules die steeds zijn opgebouwd rond de zorg voor de (aanstaande) moeder en de pasgeborene in de verschillende fases: 

 • Module 1: De basis, fertiliteit en gynaecologie
 • Module 2: De zwangere
 • Module 3: De barende en kraamperiode; de losse bijscholingsmodule ‘Perinatologie, de kraamperiode’(MPK) maakt deel uit van deze module
 • Module 4: De pasgeborene; de losse bijscholingsmodule ‘Perinatologie, de pasgeborene’(MPP) maakt deel uit van deze module
 • Module 5: Obstetrische High Care+

Hierbij is de scholing opgebouwd rondom de verschillende complexiteitsniveaus van de zorg voor de (aanstaande) moeder en de pasgeborene.

Je specifiek bekwamen in de zorg voor moeder en pasgeborene is ook mogelijk. Hiervoor volg je de Scholing Perinatologie Verpleegkundige (SPV) (link naar deze scholing op de website toevoegen).

Toetsing en afsluiting

De modules rond je af met een schriftelijke toets.

Vanuit de leerlijn verpleegkundig leiderschap voer je een opdracht uit. Hierbij werk je aan een actueel thema vanuit je eigen beroepspraktijk om de zorg te verbeteren. Via de stappen van Evidence Based Practice (EBP) kom je tot aanbevelingen voor je eigen leerwerkplaats.

De vervolgopleiding sluit je af met het uitwerken van casuïstiek. Hierin komen de aspecten van verpleegkundig leiderschap samen. Je laat dan zien wat je tijdens de opleiding hebt geleerd door gebruik te maken van klinisch redeneren, EBP en je verpleegkundige rol.
 
Als je de vervolgopleiding voor zowel de theorie als de praktijk succesvol afrondt, ontvang je een diploma.
Om in aanmerking te komen voor het landelijk erkende CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding.

Theorie en praktijk

We hebben de opleiding samen met de praktijk ontwikkeld. Tijdens de opleiding stimuleren we je om voortdurend de verbinding te zoeken tussen de theorie en de toepassing in de praktijk en vice versa. Het praktijkgedeelte voer je uit bij je eigen zorginstelling.

Eindtermen

De eindtermen van de opleiding kun je vinden op de website van het College Zorg Opleidingen.
 

Aanmelden / Vragen

Belangstelling? Neem contact op met ons en/of je leidinggevende over de mogelijkheden. neem contact op

In het kort

 • Verpleegkundigen.


 • Zoveel tijd kost het

  Theorie

  Aantal lesdagen bij de Radboudumc Health Academy: 235 lesuren, verdeeld over 32 lesdagen. 
  Uren zelfstudie: gemiddeld 2 per lesuur.

  Praktijk

  Praktijkuren: 1200 netto.
  Duur van de opleiding bij een volledig dienstverband (36 uur per week) is minimaal 12 maanden.
  De instelling kan aanvullende eisen stellen aan de duur van de praktijkleerperiode. 
   
  Reken ook in de praktijk op zelfstudie-uren voor onder andere voorbereiding van opdrachten en verslaglegging van je leerproces in de praktijk.

 • Accreditatie

  CZO

  De Radboudumc Health Academy is CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma.
  Meer informatie: www.czo.nl

  V&VN

  Voor deze opleiding moet je zelf de accreditatiepunten invoeren bij het ​kwaliteitsregister V&V, in de vrije ruimte bij overige scholingen.

Student­informatie

Ben je al ingeschreven als student bij een van onze verpleegkundige vervolgopleidingen? Hier vind je praktische informatie en een checklist vóór je eerste opleidingsdag. lees meer

Waarom het Radboudumc?

De lessen worden gegeven door enthousiaste zorgprofessionals. Daarnaast is de Radboudumc Health Academy CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. lees meer

Waarom het Radboudumc?

De Radboudumc Health Academy biedt:
 • Enthousiaste zorgprofessionals die het onderwijs verzorgen
 • Contact en interactie met medestudenten die hun leerwerkplaats in ziekenhuizen in de regio hebben
 • Interactief onderwijs
 • Goede inhoudelijke kwaliteit: laatste ontwikkelingen worden besproken
 • Onderwijs ontwikkeld in cocreatie met de praktijk
 • Veilige leeromgeving
 • Beroepspraktijk als fundament
De Radboudumc Health Academy is CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. Kijk voor meer informatie op de website van het College Zorg Opleidingen (CZO).
 
 • Medewerkers
 • Intranet