Onderwijs Scholingen Vervolgopleiding Oncologie Verpleegkundige VOV

Over de opleiding

Ben je verpleegkundige en werk je met oncologische patiënten? Dan is deze vervolgopleiding iets voor jou. De opleiding bestaat uit een theoretisch gedeelte en een praktijkleerperiode, daarom is een aanstelling als verpleegkundige die werkt met oncologische patiënten noodzakelijk. lees meer

Over de opleiding

Als oncologieverpleegkundige vervul je in alle fases van het ziekteproces jouw  professionele rol. Je bent er voor de patiënt met kanker en zijn of haar naasten. Zowel voorafgaand als tijdens een ziekenhuisopname, op de polikliniek en in de thuissituatie ben je als oncologieverpleegkundige bereikbaar en beschikbaar.
 
Deze omvangrijke rol vraagt om specifieke kennis, vaardigheden en attitudes. Kennis over het brede palet van oncologische ziektebeelden en therapieën, maar ook vaardigheden op het gebied van psychosociale begeleiding. Behalve de patiënt met kanker doet ook de zorginstelling een beroep op jou als oncologieverpleegkundige. Je bent collega en samenwerkingspartner en levert je bijdrage aan de organisatie van de afdeling en aan kwaliteitsontwikkeling. Ook kun je op diverse manieren een bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.

Wat leer je?

Kennis over het brede palet van oncologische ziektebeelden en therapieën, je krijgt inzicht in de keten. Er is aandacht voor het klinisch redeneren en het bespreekbaar maken van ethische vraagstukken. Je gaat aan de slag met kwaliteitsontwikkeling op de afdeling en je leert evidence based practice toe te passen voor de deskundigheidsbevordering.

 • Module 1: Diagnostische fase
 • Module 2: Behandelfase
 • Module 3: Behandelfase tumorspecifiek
 • Module 4: Behandelfase tumorspecifiek
 • Module 5: Palliatieve fase
 • Module 6: Nazorg en deskundigheidsbevordering

Toetsing en afsluiting

Elke module sluit je af met een schriftelijke toets. Als je de vervolgopleiding succesvol afrondt, ontvang je het diploma Oncologie Verpleegkundige.
Om in aanmerking te komen voor het landelijk erkende CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding.

Theorie en praktijk

Het praktijkgedeelte voer je uit bij je eigen zorginstelling.

Eindtermen

De eindtermen van de opleiding kun je vinden op de website van het College Zorg Opleidingen.

Meer informatie

Meer weten over het expertisegebied oncologieverpleegkundige V&VN: bezoek de website van V&VN Oncologie.

Aanmelden / Vragen

Belangstelling? Neem contact op met ons en/of je leidinggevende over de mogelijkheden. neem contact op

Inhoudelijke vragen? Neem contact op

Dimphy Ariaens
Opleider

(024) 309 27 71
contactformulier

In het kort

 • Verpleegkundigen binnen alle werkvelden.


 • Zoveel tijd kost het

  Theorie

  Aantal lesdagen bij de Radboudumc Health Academy: 24 dagen en 172 lesuren. 
  Een lesdag bestaat uit 7-8 lesuren, tussen 09:00 uur en 17:00 uur.
  Uren zelfstudie: gemiddeld 2 per lesuur.

  Praktijk

  Praktijkuren: 1200 uren netto.
  Duur van de opleiding bij een volledig dienstverband is minimaal 11 maanden.
  Er dient een minimaal dienstverband te zijn van 24 uur per week.
   
  Reken ook in de praktijk op zelfstudie-uren voor onder andere voorbereiding van opdrachten en verslaglegging van je leerproces in de praktijk.

 • Accreditatie

  CZO

  De Radboudumc Health Academy is CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding. Om in aanmerking te komen voor het CZO-diploma, moet jouw zorginstelling ook CZO-geaccrediteerd zijn voor de opleiding. In dat geval ontvang je, na succesvolle afronding van de opleiding, het landelijk erkende CZO-diploma.
  Meer informatie: www.czo.nl

  V&VN

  Voor deze opleiding moet je zelf de accreditatiepunten invoeren bij het ​kwaliteitsregister V&V, in de vrije ruimte bij overige scholingen.

Drie vragen aan een oncologie verpleegkundige in opleiding

Hilde is verpleegkundige in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem en volgt de vervolgopleiding oncologie verpleegkundige bij de Radboudumc Health Academy. Ben jij benieuwd naar haar ervaring? lees meer

Drie vragen aan een oncologie verpleegkundige in opleiding

1. Hoe ben jij bij deze studie terecht gekomen en wat heeft jou geïnspireerd?

Al jaren werk ik in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem als verpleegkundige. Na vele jaren met mammacarcinoom patiënten te werken, maakte ik de overstap na longoncologie. Ik werk nu als gespecialiseerd verpleegkundige longoncologie op het Oncologisch Centrum. Mijn werkzaamheden bestaan uit het begeleiden van patiënten met verdenking longcarcinoom en na diagnose geef ik uitleg over de behandelingen, zoals een chirurgische ingreep, immunotherapie, chemotherapie of anders.  De zorg voor de longkanker patiënt verschilt enorm met de  zorg voor de mammacarcinoom patiënten, waarbij ik mij niet bekwaam voelde in de zorg rondom bijvoorbeeld chemotherapie. Een studie kan dit veranderen.

2. Hoe bevalt de vervolgopleiding oncologie verpleegkundige en wat stimuleert jou? Kun je wat vertellen over je praktijkonderdeel en de aansluiting met de theorie?

De opleiding is erg leuk. Ik ben leergierig en enthousiast. De vervolgopleiding geeft in brede zin actuele en praktische informatie over oncologie. Tevens ben je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Daarbij voel ik me nu bekwaam in de zorg voor de patiënten. Daarnaast werk ik in een fijn team en in een prettig ziekenhuis. Ik heb gekozen de opleiding te volgen bij de Radboudumc Health Academy wegens het samenwerkingsverband wat zij hebben met het Rijnstage Ziekenhuis in Arnhem.

3. Wat vind jij een lastig onderdeel van deze studie (als dat zo is)?

De rol van leerling en student vond ik lastig. Dat is toch enige tijd geleden. Daarnaast vond ik het lastig om balans te houden in werk/stage en privé. Ik heb een gezin en mijn kinderen moesten wel wennen aan de rol van hun moeder als student. Probeer toch het voorbeeld te geven dat je niet te oud bent om te studeren.


Vrijstelling

Op basis van eerder gevolgde opleidingen kun je in aanmerking komen voor vrijstelling. lees meer

Vrijstelling

Neem voor meer informatie over vrijstellingen, de procedure en de voorwaarden contact met ons op.

Drie vragen aan een oncologie verpleegkundige in opleiding

Cindy is werkzaam in het Rijnstate en volgt naast haar 28-urige werkweek de vervolgopleiding tot oncologie verpleegkundige. Zij vertelt over haar ervaringen tijdens de opleiding. lees meer

Drie vragen aan een oncologie verpleegkundige in opleiding

Mijn naam is Cindy Gijsberts, 42 jaar en woonachtig in Ulft. Ik ben getrouwd en heb 2 kinderen in de leeftijd van 14 en 19 jaar.

1. Hoe ben jij bij deze studie terecht gekomen en wat heeft jou geïnspireerd?

Sinds 1993 ben ik werkzaam in Rijnstate. Tot 2012 heb ik gewerkt op de locatie Zevenaar op de afdeling Long/Neurologie en sinds 2012 ben ik werkzaam op de afdeling Longziekten van Rijnstate Arnhem. In 2003 heb ik de opleiding astma/copd verpleegkundige gevolgd en in 2014 heb ik de pulmonologie-opleiding gedaan. Sinds november 2017 volg ik de oncologie-opleiding.

De mogelijkheid om deze opleiding te volgen, werd aangeboden op de afdeling. Ik heb er een tijdje over nagedacht. ‘Lukt dat met thuis, kan ik het wel aan?’ waren vragen die door mijn hoofd spookte. Uiteindelijk heb ik besloten deze stap te nemen. Ik vind het goed om jezelf verder te ontwikkelen en ook met het oog op de toekomst, is het niet verkeerd om meerdere opleidingen gevolgd te hebben.

2. Hoe bevalt de vervolgopleiding oncologie verpleegkundige en wat stimuleert jou? Kun je wat vertellen over je praktijkonderdeel en de aansluiting met de theorie?

Inmiddels ben ik een half jaartje op weg en zitten de 2 theorietoetsen er op. Het is veel stof om te leren, maar ik heb veel nieuwe dingen geleerd en het was zeer interessant. Vooral omdat ik nu niet op een oncologische afdeling werk, waren veel dingen die behandeld werden op school nieuw voor mij.

Wat ik erg leuk aan de opleiding vind, is dat ik in een klas zit met 14 personen, uit verschillende ziekenhuizen. Je hoort hoe het in andere ziekenhuizen gaat en kunt ervaringen uitwisselen. De lessen zijn erg gevarieerd en worden gegeven door zowel artsen, verpleegkundigen als verpleegkundig specialisten. De onderwerpen lopen erg uiteen van de curatieve fase tot aan de palliatieve fase.

Inmiddels ben ik bezig met de opdrachten in de praktijk. Dit is erg veel, maar wel erg leuk en leerzaam om te doen. De duur van de opleiding is afhankelijk van je contract-uren. Hoe meer je werkt, des te eerder je klaar bent met de opleiding. Met mijn 28-uurige werkweek, kan ik de opleiding in 14 maanden afronden. Dit lijkt best lang, maar de tijd vliegt voorbij en het geeft ook best wel stress: ‘ik moet nog zoveel doen en de zomervakantie zit ertussen’. Dit is best lastig. Je werkt namelijk een groot deel van de opleiding op je eigen afdeling. Je staat niet dubbel ingepland en soms werk je juist samen met een leerling verpleegkundige, waardoor je eigen leerproces wat naar de achtergrond verdwijnt.

Ik ga stage lopen op de afdeling Oncologie van het Rijnstate. In het opleidingsplan van het ziekenhuis staat dat dit 216 uur moet zijn. Dat betekent voor mij een periode van 7 a 8 weken. Op deze afdeling zal ik wel als extra worden ingepland. Ook best lastig lijkt me, aangezien je gewend bent om actief alles aan te pakken en je je dan waarschijnlijk weer even leerling voelt, omdat je nog niet veel weet van de oncologie in de praktijk.

3. Wat zijn je plannen na het afronden van deze vervolgopleiding?

Na de opleiding ben ik in eerste instantie van plan om op de longafdeling te blijven werken. Ik hoop dat wij (de oncologieverpleegkundigen) een functieomschrijving kunnen ontwikkelen op de afdeling voor de oncologie-verpleegkundigen. Ook hoop ik dat we de rest van de collega’s kunnen enthousiasmeren om deze opleiding ook te gaan doen. Wie weet zal ik ook ooit de overstap gaan maken naar de oncologie-afdeling. Of dit dan in Rijnstate is, of elders zien we dan wel weer.
 


Waarom het Radboudumc?

De lessen worden gegeven door oncologiespecialisten. Daarnaast is de Radboudumc Health Academy CZO-geaccrediteerd voor het theoriegedeelte van de opleiding, we lopen voorop in het ketenzorgdenken en nemen deel aan de landelijke innovatie-oncologie-opleiding (nieuwe curriculumontwikkeling). ga naar de CZO-website

Student­informatie

Ben je al ingeschreven als student bij een van onze verpleegkundige vervolgopleidingen? Hier vind je praktische informatie en een checklist vóór je eerste opleidingsdag. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet