Algemene informatie
Acute fase
Spoedeisende Hulp
Inhalatieletsel
Diagnosefase
Brandwondenonderzoek
Opname
op de Intensive Care of Medium Care
Behandelfase
Behandeling
en naar huis
Nazorgfase
Littekens
Controles
en verzorging

Algemene informatie


Wat zijn brandwonden?

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, veroorzaakt door warmte, elektriciteit, chemische stoffen of bevriezing.

Contact

Amalia kinderziekenhuis

Polikliniek
(024) 361 44 15

Verpleegafdeling
(024) 361 38 80
contactformulier

Het team

Voor de behandeling van brandwonden werken we samen vanuit verschillende disciplines om de beste zorg te bieden. lees meer

Het team

Voor de behandeling van brandwonden werken we samen vanuit verschillende disciplines om de beste zorg te bieden. Ons multidisciplinaire team bestaat uit:

 • Verpleegkundigen
 • Kinderartsen
 • Kinderintensivisten
 • Kinderanesthesisten
 • Chirurgen (kinder, trauma, plastisch)
 • Kinderpsychologen
 • Pedagogisch zorgverleners
 • Maatschappelijk werkers
 • Fysiotherapeuten
 • Ergotherapeuten
 • Revalidatiearts
 • MDL-arts en diëtiste
 • Microbioloog

Risico's

Door verbranding van de huid verliest de huid een deel van zijn belangrijke functies. Er kan vochtverlies en infectiegevaar door bacteriën ontstaan. Het lichaam verliest warmte en kan de temperatuur niet vasthouden. lees meer

Risico's

De ernst van de brandwond hangt af van de diepte, de grootte, de plaats waar de brandwond zich bevindt, de leeftijd van uw kind en eventuele bijkomende letsels. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft een beschermende functie. Door verbranding van de huid verliest de huid een deel van zijn belangrijke functies. Er kan vochtverlies en infectiegevaar voor bacteriën ontstaan. Het lichaam verliest warmte en kan de temperatuur niet vasthouden.

Acute fase

Spoedeisende Hulp


Acute opname

Bij aankomst op de Spoedeisende Hulp controleren we continu de ademhaling, de pols en de bloeddruk. We beoordelen de grootte en diepte van de brandwonden. Bij uitgebreide brandwonden, krijgt uw kind extra vocht toegediend via een infuus. lees meer

Acute opname

Op de Spoedeisende Hulp kijken we naar de luchtwegen en ademhaling van uw kind. Als het nodig is krijgt uw kind zuurstof via een masker. Daarnaast meten we de bloeddruk, de polsslag en nemen we bloed af. Om onderkoeling te voorkomen bedekken we hem of haar met warme dekens. Ook krijgt uw kind medicatie om de pijn te verminderen. Vervolgens onderzoeken we uw kind op brandwonden en eventuele andere letsels. Bij grote brandwonden geven we uw kind extra vocht via een infuus.

Om een goed beeld te krijgen van de oorzaak en de ernst, vragen wij u hoe het ongeval is gebeurd, wanneer en wat er precies is gebeurd, of de brandwond is gekoeld, of uw kind medicijnen gebruikt, of uw kind eerder in een ziekenhuis is opgenomen en of hij of zij is ingeënt.

Onderzoek

We beoordelen de brandwonden op uitgebreidheid en op diepte en nemen foto’s voor in het medisch dossier. Om de bacteriegroei vast te stellen nemen we wondkweken af. In eerste instantie krijgt uw kind een zalfbehandeling, maar we maken dan ook al een eerste behandelplan.


Afdeling Spoedeisende Hulp

Bij acute gezondheidsproblemen wordt u verwezen naar de SEH. Ons team van specialisten staat hier 24 uur per dag voor u klaar.

lees meer

Foto's

We maken foto's van de brandwonden voor in het medisch dossier. Aan de hand van de foto's kunnen we de wondgenezing bijhouden en het effect van de behandeling zien.

Inhalatieletsel


Wat is inhalatieletsel?

Bij een brand of ontploffing kan uw kind rookbestanddelen of hete lucht hebben ingeademd. Hierdoor kan de luchtweg beschadigd zijn. Schade aan de bovenste luchtweg ontstaat vaak door het inademen van hete gassen. Schade aan de onderste luchtwegen ontstaat door het inademen van rook. lees meer

Wat is inhalatieletsel?

Bij een brand of ontploffing kan uw kind rookbestanddelen of hete lucht hebben ingeademd. Hierdoor kan de luchtweg beschadigd zijn. Dit noemen we inhalatieletsel. 

Schade aan de bovenste luchtweg

Schade aan de bovenste luchtweg ontstaat vaak door het inademen van hete gassen. De bovenste luchtwegen bestaan uit de neus- en bijholten, de mondholte en de keel. Aanwijzingen voor schade aan de bovenste luchtweg zijn kortademigheid, een zwakke stem, schorklinkende hoest en roet in de neus of mond. 

Schade aan de onderste luchtweg

Schade aan de onderste luchtwegen ontstaat door het inademen van rookbestanddelen. De onderste luchtwegen bestaan uit de luchtpijp en de longen. Rookbestanddelen veroorzaken een ontsteking van de luchtpijp. Dit kan bronchospasmen (krampen in de luchtpijp) of longoedeem (ophoping van vocht iin de longen) veroorzaken. 


Onderzoek Bronchoscopie bij kinderen

Bij een bronchoscopie bekijken we de binnenzijde van de luchtwegen van uw kind met behulp van een bronchoscoop. lees meer

Diagnosefase

Brandwondenonderzoek


Het onderzoek

Om de ernst van de verwondingen in te schatten onderzoekt de arts de brandwonden. lees meer

Het onderzoek

Om de ernst van de verwondingen in te schatten onderzoekt de arts de brandwonden. Om de diepte van de brandwond vast te stellen kijkt de arts naar de kleur van de wond, of er blaren zijn, of de haarvaten zich opnieuw vullen en of de wond pijnlijk of gevoelig is. Daarnaast stelt de arts enkele vragen over de oorzaak van de verwonding en of de verwondingen al zijn gekoeld. 


Soorten brandwonden

Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. lees meer

Soorten brandwonden

We verdelen brandwonden op basis van diepte van de wond. De huid bestaat uit 2 lagen. Dit zijn de opperhuid (epidermis) en de lederhuid (de dermis). De huid bevat ook haren, talg en zweetklieren.

Brandwonden kunnen we onderverdelen in oppervlakkig tweedegraads, diep tweedegraads, mengverbranding en derdegraads. Bij een eerstegraads verbanding is er alleen sprake van roodheid van de huid. 


 • Een eerstegraads verbanding is geen wond, maar kan wel pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een zonverbranding.


Grootte van de brandwond

Als een groot deel van het lichaam ernstig is verbrand, kan uw kind ziek worden. We dienen dan extra vocht toe via een infuus en houden uw kind goed in de gaten. lees meer

Grootte van de brandwond

Als een groot deel van het lichaam ernstig is verbrand, kan uw kind ziek worden met symptomen als een snelle hartslag, snelle ademhaling, verminderde eetlust en vermoeidheid. Het lichaam kan opzwellen door vocht in het weefsel (oedeem).

Door de vebrandingen kan een tekort aan vocht ontstaan. Dit vullen we aan via een infuus. We houden uw kind goed in de gaten en controleren onder andere hoeveel uw kind plast. Als dit te weinig is, is er sprake van een vochttekort.

Opname


Opname

Afhankelijk van de verwondingen en bijkomend letsel wordt uw kind opgenomen op de Intensive Care of Medium Care.Intensive Care & High Care Kinderen

De afdeling bestaat uit 8 bedden; 6 intensive care (IC) en 2 high care (HC) bedden. High Care zorg houdt in dat belangrijke lichaamsfuncties worden bewaakt en/of ondersteund, maar niet volledig overgenomen. Bij de IC-zorg kan dit wel het geval zijn. 

meer informatie

Medium Care verpleegafdeling Amalia kinderziekenhuis

Op onze verpleegafdeling liggen kinderen van 0 tot 18 jaar. Ieder kind heeft een eigen slaapkamer en badkamer.

meer informatie

Behandelfase

Behandeling


De behandeling

De behandeling is afhankelijke van de grootte en diepte van de wond.


De behandeling


Zalfbehandeling

Brandwonden kunnen we behandelen met een zalf. De zalf voorkomt dat bacteriën op de wond een infectie veroorzaken. Uw kind blijft opgenomen totdat u zelf weet hoe u de wond behandelt met zalf.

Tijdelijke wondbedekker

Oppervlakkige tweedegraads brandwonden die te groot zijn om op de Spoedeisende Hulp te behandelen, worden schoongemaakt op de operatiekamer. De wond wordt vervolgens behandeld met een tijdelijke wondbedekker. Deze blijft zitten tot de wond genezen is. lees meer

Tijdelijke wondbedekker

Oppervlakkige tweedegraads brandwonden die te groot zijn om op de Spoedeisende Hulp te behandelen worden schoongemaakt op de operatiekamer. Ook worden de blaren verwijderd. Dit gebeurt onder narcose. De wond wordt vervolgens ingepakt met een wondbedekker. Dit is een soort verbandmiddel. De wondbedekker blijft zitten tot de wond genezen is. 

Op de polikliniek wordt de wondbedekker verwijderd als de huid eronder helemaal genezen is.


Behandeling Huid­transplantatie

Bij een diepe verbranding is het nodig om de verbrande huid te verwijderen. Met een speciaal instrument, een dermatoom, nemen we een dunne laag huid af van een niet verbrand gebied van het lichaam (dit noemen we de donorplaats) en dit transplanteren we. lees meer

Behandeling Anesthesie bij kinderen

Als uw kind een behandeling of onderzoek onder anesthesie krijgt is het belangrijk om hem/haar goed voor te bereiden. lees meer

Naar huis of naar een andere instelling

Als de conditie van uw kind het toelaat en u zelf de wond kunt verzorgen, dan mag uw kind naar huis. Soms krijgt u hulp van thuiszorg bij de wondverzorging. Als uw kind ernstige brandwonden heeft en moet revalideren, is een langdurige opname in een revalidatiecentrum nodig. lees meer

Naar huis of naar een andere instelling

Als de conditie van uw kind het toelaat en u zelf de wond kunt verzorgen, dan mag uw kind naar huis. Soms krijgt u hulp van de thuiszorg bij de wondverzorging. Door de verbanden nat te maken kunnen deze van de wond worden afgeweekt. Meestal mag uw kind gewoon onder de douche of in bad. U kunt dan gewone douchegel en/of shampoo gebruiken. 

Revalidatiecentrum

Als uw kind ernstige brandwonden heeft en moet revalideren, is een langdurige opname in een revalidatiecentrum nodig.

Nazorgfase

Littekens


Genezing

Diepe brandwonden geven littekens. Het kan zijn dat uw kind drukkleding, siliconenpleisters of siliconengel krijgt voorgeschreven. Er kan ook pigmentverlies optreden. lees meer

Genezing

Diepe brandwonden geven littekens. De littekens zijn vaak hobbelig, rood, verdikt en jeuken meestal (hypertrofisch litteken). Het litteken is het meest actief na 3-4 maanden na de operatie. Het kan maanden duren voordat het litteken rustiger wordt. Om dit proces te versnellen krijgt uw kind drukkleding, siliconenpleisters of siliconengel voorgeschreven. 

Pigmentverlies

Er kan ook pigmentverlies optreden. Meestal herstelt zich dit binnen een aantal maanden, maar het kan in sommige gevallen blijvend zijn. Het kan helpen om de huid weer langzaam aan het zonlicht te laten wennen. Gebruik zonnebrandcrème met een hoge factor en blijf uit de hete zonuren (van 12:00-15:00). Een sunblock smeren is niet nodig. 

Verkleuringen, wondjes en blaren

Diepe brandwonden aan de benen kunnen na lang staan paars kleuren. Dit kan ook optreden bij temperatuurwisselingen en emoties. Ook wanneer de wonden al dicht zijn vormen zich soms nog nieuwe blaren en wondjes. Dit is normaal en kan komen door stoten, wrijven of bewegen. Daarnaast kunnen, ook als de wonden al dicht zijn, pukkeltjes ontstaan. Deze verdwijnen vanzelf. 

Verzorging

Smeer het litteken dagelijks in met een neutrale bodylotion of met een voorgeschreven littekencrème. Dit helpt tegen de jeuk. Bij het dragen van de drukkleding kunt u beter geen vaseline smeren, omdat dit de stof aantast en de werking van de drukkleding vermindert.  


Drukkleding

Kinderen met diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden krijgen drukkleding. Uw kind draagt de drukkleding bijna 24 uur per dag, 1 jaar lang. lees meer

Drukkleding

Bij kinderen met diepe tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden meten we drukkleding aan zodra de wonden dicht zijn.

Uw kind draagt de drukkleding bijna 24 uur per dag, 1 jaar lang. Door de drukkleding wordt het litteken vlakker, soepeler en minder rood. Ook vermindert het de jeuk. De drukkleding zorgt ervoor dat het litteken sneller is 'uitgerijpt' .

Drukkleding lijkt op een soort surfpak. Uw kind krijgt 2 pakken die u kunt wassen in de wasmachine. Tijdens het douchen draagt uw kind de drukkleding niet. 

Controles


Verzorging

Na ontslag uit het ziekenhuis is de behandeling nog niet klaar. De huid heeft verzorging en verdere behandeling nodig. lees meer

Verzorging

Wondverzorging

De plekken die nog niet genezen zijn moeten thuis behandeld worden met zalf. 

Dagelijks moet het verband op deze plekken verwisseld worden. De verbanden kunnen er vies en pussig uitzien door de zalf, daar hoeft u niet van te schrikken. U wast uw kind het liefst onder de douche, of anders in bad. In ieder geval moeten de verbanden nat zijn bij het verwijderen, zodat ze minder vastplakken aan de wond. Als de huid schoon is en afgedroogd met een schone handdoek, kan er nieuwe zalf en verband worden aangebracht.

Bescherming tegen de zon

In het daglicht herstellen littekens. Wel is het belangrijk dat de huid goed wordt beschermd tegen te veel zon. Smeer de huid in met watervaste zonnebrandcreme van tenminste factor 20. Vermijd fel zonlicht in de zomer (tussen 12.00 en 14.00 uur).

Drukkleding

Als uw kind drukkleding heeft, laat het deze dan 23 uur per dag dragen.

Jeuk voorkomen

Jeuk kan erg vervelend zijn na brandwonden, vooral in de nacht. Warmte zorgt vaak voor jeuk. Kleed uw kind in luchtige kleding en niet te warm. Maak het bad/douchewater niet te warm. Gebruik een dekbed dat niet te warm is, en zorg ook dat de temperatuur in huis niet te hoog wordt.

Gebruik verzorgende vochtinbrengende producten voor de huid; bodylotion of creme. Als het litteken erg droog blijft, gebruik dan witte vaseline of plantaardige olie

Bij jeuk die zo ernstig is dat uw kind niet meer kan slapen bijvoorbeeld, kunt u de arts in het ziekenhuis of de huisarts raadplegen. 

Masseren van littekens

Het masseren van littekens is goed voor het herstel. Het vermindert jeuk en stijfheid, maakt het litteken zachter en soepeler, en zorgt voor een betere doorbloeding. Masseer geen open wonden. Wrijf niet over de huid (zo kunnen er blaren ontstaan), maar zorg voor diepe druk in cirkelende bewegingen. Doe dit 1 of 2 keer per dag, ongveer 1-2 minuten per plek.

Bewegen, spelen en zwemmen

Het is belangrijk om normale activiteiten weer zo snel mogelijk op te pakken. Door in beweging te zijn, blijft de conditie van uw kind op peil. Ook leert uw kind om te gaan met de huid. Ook activiteiten waarbij uw kind vies wordt (zandbak, verven) mag uw kind gewoon ondernemen als de wonden dicht zijn.

Uw kind mag niet zwemmen zolang niet alle wonden volledig genezen zijn. Als alle wonden gesloten zijn, mag er weer gezwommen worden. Zwemmen is goed voor de spieren en gewrichten en de beweeglijkheid van de armen en benen. 

Verzorging van wondjes, blaren en pukkeltjes

De huid is kwetsbaar kort na de verbranding. Daardoor kunnen er eerder wondjes ontstaan door krabben of stoten. Die wondjes genezen weer snel.

Grote blaren dekt u af met een verbandje of pleister, kleine baren kunt met rust laten.

Er kunnen witte, zwarte of rode pukkeltjes ontstaan. Dat zijn verstopte talgkliertjes. Het goed schoonhouden van de huid en het afspoelen van zeep- en zalfresten is voldoende om ervoor te zorgen dat deze pukkeltjes na verloop van tijd weer weggaan.


Nacontrole

Na 6 weken, na 12 weken, na 6 maanden en na 12 maanden komt uw kind op controle op de polikliniek. lees meer

Nacontrole

Na 6 weken, na 12 weken, na 6 maanden en na 12 maanden komt uw kind op controle.

De plastisch chirurg vraagt of uw kind pijn heeft en of de wond jeukt. Tijdens de controles maakt de arts foto’s van de wond om te zien hoe het geneest. Daarnaast beoordeelt de arts het litteken. Ook wil de arts weten of uw kind alles kan doen wat hij of zij voorheen ook deed. Mocht uw kind door de littekens zich niet meer goed kunnen bewegen, dan is een chirurgische hersteloperatie nodig. 

 • Medewerkers
 • Intranet