Wat is chronische myeloïde leukemie?

Chronische myeloïde leukemie (CML) is een zeldzame vorm van leukemie. Hierbij is er een fout ontstaan in de stamcel in uw beenmerg, waardoor er een afwijkend eiwit (BCR-ABL) wordt gevormd. Dit eiwit zorgt er voor dat er te veel witte bloedcellen en vaak ook bloed­plaatjes worden aange­maakt.

CML ontwikkelt zich langzaam. Hierdoor hebben mensen met CML vaak lange tijd geen klachten en kan het per toeval worden gevonden bij een bloed­onder­zoek. Als er symptomen ont­staan, dan worden deze vaak veroorzaakt doordat de witte bloedcellen zich ophopen in het beenmerg. Hierdoor komt de aanmaak van normale bloedcellen in de verdringing. Dit uit zich onder andere in bloedarmoede, wat leidt tot vermoeidheid. Ook kunnen spontane bloedingen of onverklaarbare blauwe plekken voorkomen, als gevolg van afwijkende bloedplaatjes. Daarnaast kunt u last hebben van een gespannen gevoel of pijn in de buik door een vergrote milt.

Van levensbedreigend naar chronisch

Sinds 2001 is het medicijn imatinib beschikbaar gekomen. Hiermee is er een grote vooruit­gang geboekt bij de behandeling van CML. CML is veranderd van een levens­bedrei­gende ziekte naar een aandoening die bij de meeste mensen goed onder controle kan worden gehouden met een bijna normale levensverwachting.

Hoe vaak komt CML voor?

Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 165 mensen de diagnose CML. De ziekte kan op alle leeftijden voorkomen, maar wordt  vaker bij oudere mensen gezien.

Omdat de behandelmogelijkheden flink verbeterd zijn, blijven mensen met CML langer leven. Dit betekent dat het totaal aantal mensen met CML steeds verder toe zal nemen. Momen­teel zijn er in Nederland ongeveer 2.500 mensen met CML. 

Meer informatie

Op de website van patiëntenorganisatie Hematon en de website van platform CMyLife leest u meer over:

  • Klachten en symptomen
  • Onderzoek en diagnose
  • Behandeling
  • Vooruitzichten
Patientenzorg Aandoeningen Chronische myeloide leukemie

Wat is chronische myeloïde leukemie?

Chronische myeloïde leukemie (CML) is een zeldzame vorm van leukemie. Hierbij is er een fout ontstaan in de stamcel in uw beenmerg, waardoor er een afwijkend eiwit (BCR-ABL) wordt gevormd. Dit eiwit zorgt er voor dat er te veel witte bloedcellen en vaak ook bloed­plaatjes worden aange­maakt.

lees meer

Contact

Afdeling Hematologie

(024) 361 88 23

Afdeling Hematologie

Hematologie is het specialisme dat zich bezighoudt met bloedziekten.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Heeft u voor het eerst een afspraak in het Radboudumc?
Meldt u zich tijdig voor uw afspraak bij de inschrijfbalie bij de hoofdingang.

Komt u voor een afspraak op de dagbehandeling interne specialismen of voor een afspraak met de verpleegkundig consulent?
Volg dan route 498

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Apotheek (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet