Controle

In de meeste gevallen is een DFSP goed te behandelen met een operatie. Bij een deel van de patiënten zien we dat de tumor na de operatie toch teruggroeit. U blijft daarom meestal een paar jaar onder controle (meestal tot 5 jaar na behandeling). De kans op uitzaaiingen door deze vorm van huidkanker is klein.

Bij de controles zal het litteken en de omliggende huid gecontroleerd worden. Mocht u tussen de controles bijzonderheden aan het behandelde gebied of de omliggende huid opmerken die u niet vertrouwt, neem dan contact met ons op, zodat zo nodig een tussentijdse controle gepland kan worden.
 

Patiëntenzorg Aandoeningen Dermatofibrosarcoma protuberans

Wat is een dermatofibrosarcoma protuberans?

Dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP) is is een zeldzame vorm van een kwaadaardige weke delen tumor (sarcoom) in de huid. De oorzaak is onbekend, maar zonlicht speelt waarschijnlijk geen grote rol. Behandeling is meestal een operatie.

lees meer

Wat is een dermatofibrosarcoma protuberans?

Dermatofibrosarcoma protuberans (DFSP) is een zeldzame vorm van een kwaadaardige weke delen tumor (sarcoom) in de huid. Gedacht wordt dat DFSP ontstaat uit bindweefselcellen in de huid. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 70 mensen deze vorm van kanker. Waarom en hoe een DFSP precies ontstaat is niet geheel duidelijk. In tegenstelling tot bij veel andere vormen van huidkanker lijkt zonlichtschade hierbij geen grote rol te spelen.

Een DFSP zit meestal op de romp, armen of benen en ziet er vaak uit als een huidkleurige, bruine of soms paarsige bult die langzaam groeit. De kans op uitzaaiingen is erg klein, maar een DFSP kan ter plaatse wel ingroeien in het omliggende weefsel en zo voor beschadiging zorgen of klachten geven.


Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Onderzoeken

  • Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij huidkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Uw huisarts beoordeelt de plek en kijkt of er aanvullend onderzoek nodig is.

    lees meer


    Naar uw huisarts

    Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij huidkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Uw huisarts beoordeelt de plek en kijkt of er aanvullend onderzoek nodig is. Daarna wordt bepaald of de huisarts u zelf kan behandelen of dat een verwijzing naar de dermatoloog nodig is. Bij (verdenking op) huidkanker is het belangrijk dat de gehele huid wordt nagekeken. Het komt regelmatig voor dat er nog andere verdachte plekken gevonden worden.

  • Anamnese

    Een anamnese is een (intake)gesprek met uw behandelaar. Tijdens dit gesprek bespreken wij uw klachten en ziektegeschiedenis met u en brengen we andere relevante zaken in kaart. Soms wordt een deel van het gesprek door een co-assistent (student in opleiding tot arts) gevoerd.

  • Lichamelijk onderzoek

    Na het gesprek met uw behandelaar (anamnese), waarin u over uw klachten heeft verteld, volgt het lichamelijk onderzoek. Vaak verricht een co-assistent (student in opleiding tot arts) het eerste onderzoek. Als u op de afdeling Dermatologie wordt gezien kijken we naast de plek of plekken waar het om gaat ook de rest van uw gehele huid na. Vaak vinden we bij toeval namelijk ook andere plekken. De dermatoloog gebruikt bij het onderzoek van de huid vaak een speciaal vergrootglas (dermatoscoop). Soms wordt er ook gevoeld naar de lymfeklieren om te beoordelen of deze vergroot zijn. Het kan zijn dat u door een andere specialist wordt beoordeeld in verband met huidkanker en dat u nog niet door een dermatoloog bent beoordeeld. Deze specialist verwijst u dan meestal naar een dermatoloog om de rest van de huid zorgvuldig te inspecteren.

  • Beeldvormend onderzoek

    In sommige gevallen kan ervoor gekozen worden om in verband met een huidkankerplek verder beeldvormend onderzoek te doen. Meestal is dit niet nodig. Bij beeldvormend onderzoek kunt u denken aan een echografisch onderzoek van lymfeklieren of een CT- of MRI-scan. Wanneer dit nodig is, bespreekt uw behandelaar dit met u.


Behandeling

Het wordt geadviseerd om huid sarcomen te laten behandelen binnen een Sarcomen Expertise Centrum, zoals het Radboudumc. De behandeling bestaat meestal uit het voldoende ruim verwijderen van de tumor tijdens een operatie. Omdat na het verwijderen vaak een grote wond overblijft kan er een hersteloperatie nodig zijn (zoals een huidtransplantatie). Als opereren niet goed mogelijk is, kan in sommige gevallen gekozen worden voor bestraling (radiotherapie) of tablet--behandeling met imatinib.

  • Na het aftekenen, verdoven en desinfecteren van de huid, wordt de afwijking en een stukje van de omliggende (gezonde) huid weggehaald.

    lees meer


Controle

U blijft meestal een paar jaar onder controle (meestal tot 5 jaar na behandeling). De kans op uitzaaiingen door deze vorm van huidkanker is klein.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet