Drukkleding bestellen

De afdeling Plastische Chirurgie werkt samen met Lipoelastic. Dit bedrijf verzorgt speciale drukkleding, zoals een bh en een buikband, die u enkele weken lang na de operatie draagt. Het is belangrijk dat u deze drukkleding tijdig voor uw operatie aanschaft en meeneemt naar de afdeling als u wordt geopereerd.
Afhankelijk van de ingreep moet u de volgende drukkleding aanschaffen:
 • DIEP-lap: buikband ‘KP special’ of 'KPress' en post-operatieve bh ‘Lipobra'
 • LD-lap: post-operatieve bh ‘Lipobra'
 • LTP-lap: drukbroek ‘TD’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
 • PAP-lap: drukbroek ‘TD’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
 • SGAP-lap: drukbroek ‘TD’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
 • Tissue expander: borstband ‘SI special’ of ‘SI formed’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
 • Prothese: borstband ‘SI special’ of ‘SI formed’ en post-operatieve bh ‘Lipobra'
De doktersassistent of uw verpleegkundig specialist helpt u met uw keuze. U kunt de drukkleding vervolgens zelf bestellen, telefonisch of in de webshop.

Lipoelastic B.V.
+31 (0)73 203 2550
www.lipoelastic.nl/radboudumc

Wat is een DIEP-lap?

Bij de DIEP-lap methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderbuik. U heeft hierdoor geen prothese nodig.

lees meer

Wat is een DIEP-lap?

Bij de DIEP-lap methode maken we een nieuwe borst van huid- en vetweefsel uit uw onderbuik. U heeft hierdoor geen prothese nodig. DIEP-lap kan alleen als u een overschot aan huid en vet heeft op uw buik. De functie van uw buikspieren blijft grotendeels intact. Soms is het nodig om een deel van uw rechte buikspier mee te nemen. Dan plaatsen we een kunststof matje in uw buik, dit verkleint de kans op een littekenbreuk. Het litteken loopt horizontaal over uw onderbuik, van heup tot heup.

Om goed te herstellen, moet u 4 tot 6 weken een buikband en sport-bh dragen. Bestel deze voor de operatie. En neem de sport-bh en buikband ook mee naar afdeling voor de opname. Zorgverzekeraars vergoeden deze buikband niet. De ingreep duurt 4 tot 8 uur. De opnameduur is 5 à 7 dagen. Na de operatie is uw buik een paar weken gevoelig.

Voorbereiding

Om de operatie en genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, moet u voor de operatie op een aantal dingen letten.

lees meer

Voorbereiding

Voor operaties waarbij weefsel verplaatst wordt, is stoppen met roken een voorwaarde. U stopt in ieder geval met roken in de periode vier weken voor de operatie en vier weken na de operatie. Nicotine vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing op kunnen treden.

Daarnaast is het belangrijk dat uw BMI onder de 30 is. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een BMI boven de 30 zorgt voor een verhoogde kans op complicaties na een operatie.

Als u geneesmiddelen gebruikt, moet u dit al tijdens het eerste bezoek melden aan de plastisch chirurg.
Het is belangrijk dat u voorafgaand aan de ingreep een sport bh en eventuele andere drukkleding (buikband of drukbroekje) aanschaft en meeneemt naar de afdeling als u geopereerd wordt. Deze bh geeft de borsten steun en bevorderen daarmee de wondgenezing. De polikliniek Plastische Chirurgie werkt samen met de firma Qliniq Biomedical. Deze verzorgen speciale drukkleding, zoals een fijne (sport) bh. Nadat u op consult bij de plastisch chirurg bent geweest krijgt u informatie over deze drukkleding van de polikliniek assistente of van de verpleegkundig specialist. De bh en eventuele drukkleding moet u gedurende 4-6 weken dag en nacht dragen.

Drukkleding bestellen

De afdeling Plastische Chirurgie werkt samen met Lipoelastic. Dit bedrijf verzorgt speciale drukkleding, zoals een bh en een buikband, die u enkele weken lang na de operatie draagt.

lees meer

Technisch geneeskundige

De technisch geneeskundige brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart.

Lees meer

Technisch geneeskundige

De rol van een technisch geneeskundige bij borstreconstructies

Een technisch geneeskundige is verantwoordelijk voor de zorg van een geselecteerde groep patiënten en heeft zowel medische als technische kennis. Hij is in staat besluiten te nemen en medische handelingen uit te voeren op het gebied van diagnostiek en behandeling. Binnen de plastische chirurgie verzorgt hij zowel klinische als technische aspecten, die van belang zijn voor borstreconstructies.

Wat kunt u van een technisch geneeskundige verwachten?

De technisch geneeskundige brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart, verricht lichamelijk onderzoek, vraagt onderzoeken aan, en maakt samen met u een behandelplan en vervolgafspraken. Na het opstellen van uw behandelplan worden diverse onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld waterbakmetingen, 3D fotografie en CT of MRI scans. Dit verschilt per patiënt. Door deze vooraf verkregen informatie kan de borstreconstructie virtueel worden voorbereid op de computer. Technieken zoals 3D printing of projecties worden uitgevoerd door de technisch geneeskundige. Door gebruik te maken van deze innovaties kan de technisch geneeskundige de opererend chirurg informeren over de uit te voeren borstreconstructie.

De technisch geneeskundige is wettelijk bevoegd om medische handelingen uit te voeren, en zal daarom ook rondom uw borstreconstructie traject klinisch werkzaam zijn.

Samenwerking        

De technisch geneeskundige werkt samen met uw behandelend plastisch chirurg en met de andere deskundigen binnen het multidisciplinaire behandelteam. Dit behandelteam bestaat onder andere uit plastisch chirurgen, oncologisch chirurgen, verpleegkundig specialisten, technisch geneeskundigen en radiologen.

Verpleegkundig specialist

De verpleegkundig specialist borstreconstructies brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart, verricht lichamelijk onderzoek

Lees meer

Verpleegkundig specialist

De rol van een verpleegkundig specialist bij borstreconstructies

Een verpleegkundig specialist is verantwoordelijk voor de zorg van een geselecteerde groep patiënten en heeft zowel medische als verpleegkundige kennis. Zij is in staat om in nauw overleg met uw behandelend arts, besluiten te nemen op het gebied van diagnostiek en behandeling. Zij is ook uw aanspreekpunt voor al uw niet- urgente vragen.
 

Wat kunt u van een verpleegkundig specialist verwachten?

De verpleegkundig specialist borstreconstructies brengt uw borstreconstructieve wensen en mogelijkheden in kaart, verricht lichamelijk onderzoek, vraagt onderzoeken aan en maakt samen met u en in nauw overleg met een plastisch chirurg een behandelplan en vervolgafspraken. Na het opstellen van uw behandelplan worden diverse onderzoeken uitgevoerd, bijvoorbeeld waterbakmetingen, 3D fotografie en CT of MRI scans. Dit verschilt per patiënt.
De verpleegkundig specialist zal tijdens een preoperatief gesprek alle praktische zaken rondom de operatie met u doornemen. Tevens komt u na de operatie tot ongeveer 12 maanden na de ingreep afwisselend bij de uw behandelend arts en de verpleegkundig specialist terug op controle.
 
Tijdens het gehele zorgtraject borstreconstructie zal de verpleegkundig specialist uw aanspreekpunt zijn en kunt u bij haar terecht voor vragen zowel voor de operatie als tijdens de herstelperiode na de ingreep.

Samenwerking

De verpleegkundig specialist werkt samen met uw behandelend plastisch chirurg en met de andere deskundigen binnen het multidisciplinaire behandelteam. Dit behandelteam bestaat onder andere uit plastisch chirurgen, oncologisch chirurgen, technisch geneeskundigen en radiologen.

MediMapp Overzicht in uw behandeling

Kiest u voor een borstreconstructie? Dan bieden wij u MediMapp aan. Hierin staan al uw afspraken overzichtelijk als ‘haltes’ in beeld, zodat u overzicht houdt in uw persoonlijke behandeltraject.

lees meer

MediMapp Overzicht in uw behandeling

Kiest u voor een borstreconstructie? Dan bieden wij u MediMapp aan. Hierin staan al uw afspraken overzichtelijk als ‘haltes’ in beeld, zodat u overzicht houdt in uw persoonlijke behandeltraject. Naast de datum en het tijdstip ziet u ook met wie u een afspraak heeft en hoe u zich kunt voorbereiden.

Veel informatie

Ook vindt u er veel informatie over de behandeling, de onderzoeken, de polikliniek en de verpleegafdeling.

Op uw pc en als app

Medimapp kunt u inzien op uw computer via medimapp.radboudumc.nl maar uw kunt ook de gratis app downloaden voor uw smartphone of tablet.


Behandeling Anesthesie

Als u naar het Radboudumc komt voor een operatie dan krijgt u te maken met anesthesie (verdoving of narcose). Ook voor andere ingrepen, zoals een behandeling of onderzoek, is anesthesie soms nodig. Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel maken we gebruik van de meest recente technieken. Daarnaast zijn we het eerste plastisch chirurgische centrum in Nederland dat bij de behandeling van lymfoedeem bij borstkankerpatiënten in één operatie lymfeklieren kan verplaatsen.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Bij een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel maken we gebruik van de meest recente technieken (DIEP, SIEA, SGAP, TMG en PAP-lap). Daarnaast zijn we het eerste plastisch chirurgische centrum in Nederland dat  bij de behandeling van lymfoedeem bij borstkankerpatiënten  in één operatie - naast de borstreconstructie - lymfeklieren kan verplaatsen van de lies naar de oksel. Wij zijn ook erg ervaren in lipofilling (=inspuiten van vet) voor correctie van mislukte borstcorrecties of als een alternatieve oplossing. Op deze manier wordt een zeer natuurlijke borst gereconstrueerd.

Risico's en complicaties

Een borstreconstructie kan leiden tot complicaties. Soms is een tweede ingreep daardoor noodzakelijk.

lees meer

Risico's en complicaties

 • Er is kans op nabloedingen en infecties. Een tweede ingreep is dan soms noodzakelijk.
 • Pijnklachten: door kapselvorming rondom de prothese kunt u pijn krijgen aan uw borst. We verwijderen dan het kapsel, waardoor de prothese meer ruimte krijgt.
 • Afsterven van het weefsel. Dit is een zeer zeldzame complicatie. Wanneer dit toch gebeurt, zijn er andere mogelijkheden tot reconstructie. Dit zal uw plastisch chirurg met u bespreken.
 • Longontsteking, longembolie of een trombosebeen.
Als er nog andere risico's voor u zijn, zal uw arts deze met u bespreken. 

Na de borst­reconstructie

Na de operatie helpen we u zo snel mogelijk in beweging te komen.

lees meer

Na de borst­reconstructie


Na de operatie wordt voor de éérste 24 uur uw borst(en) ieder uur door de verpleegkundige gecontroleerd op doorbloeding. Na de eerste 24 uur wordt de borst(en) iedere 2 uur gecontroleerd tot 48 uur na de operatie, hierna gaat de controle van uw borst(en) over op één keer per 8 uur, dus 3 keer per dag.
U wordt na de operatie geholpen om zo snel mogelijk weer mobiel te zijn. Dit begint op de eerste na de operatie met zitten op de rand van het bed en wordt stapsgewijs uitgebreid. U krijgt op de opname dag een formulier waarop u zelf kan bijhouden wat u per dag gedaan heeft. Dit stimuleert u om zelf actief mee te denken en te werken aan een snel(ler) ontslag naar huis.
Als er bij u drains (dunne afvoerslangetjes) geplaatst zijn, worden deze verwijderd als de drains in het wondgebied minder dan 30 cc bloed en/of wondvocht per dag produceren. Soms kunnen de drains nog niet worden verwijderd wanneer u naar huis mag. In dit geval gaat u naar huis met deze tijdelijke drains en krijgt u hiervoor instructies mee.
Douchen is na de operatie toegestaan wanneer de drains verwijderd zijn.
Als er een tissue-expander is geplaatst, mogen de armen na twee weken weer volledig boven het hoofd worden geheven. 
Om de wondgenezing te bevorderen en eventuele pijnklachten te verminderen, draagt u na de operatie gedurende vier tot zes weken continu een goed passende sport bh, informatie over het aanschaffen van de bh ontvangt u van de verpleegkundig specialist tijdens het poli bezoek.
Tijdens uw verblijf op de afdeling is het handig om een pyjama met voorsluiting te dragen in verband met de vele controles van de borst(en). Pyjama en bh moet u van tevoren aanschaffen en meenemen bij opname.
Er wordt zo veel mogelijk gebruik gemaakt van oplosbare onderhuidse hechtingen die niet verwijderd hoeven te worden.
De eerste 6 weken na de operatie moet u het rustig aan doen om de wond goed te laten genezen. Het kan verstandig zijn om voor de eerste tijd hulp in huis te regelen.

Controle

De eerste controle is 1 à 2 weken na ontslag. In het algemeen zal deze eerste afspraak voor wondcontrole plaatsvinden bij een van onze plastisch chirurgen in opleiding (of verpleegkundig specialist) en krijgt u na ongeveer 2-3 maanden een afspraak bij uw behandelend plastisch chirurg.

Leefregels na een TRAM- of DIEP-reconstructie

De aankomende weken is de wondgenezing in volle gang.

Lees meer

Leefregels na een TRAM- of DIEP-reconstructie

Week 1 (Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis)

 • De eerste 3 weken na de operatie gebruikt u een bloedverdunner om de aansluiting van bloedvaten open te houden.
 • De buikband draagt u vanaf het moment dat u gaat mobiliseren gedurende 6 weken, de sport-bh draagt u vanaf uw ontslag uit het ziekenhuis tot 6 weken na de operatie.
 • Hef uw armen niet boven schouderhoogte en vermijd zwaar tillen (maximaal 1 kg)
 • Gedurende 6 weken mag u niet fietsen, sporten of zwaar fysiek werk doen.
 • Zolang u drains heeft mag u niet douchen. Een dag nadat deze zijn verwijderd mag u weer douchen.
 • Het is belangrijk dat u kort doucht zodat de eventueel aanwezige hechtpleisters niet te week worden en het is belangrijk dat u zich deppend afdroogt. Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft  mag u niet in bad.
 • De eerste 4 weken na de operatie wordt zelfstandig autorijden afgeraden. Gaat u toch autorijden en krijgt u een ongeluk? Dan kan uw verzekeraar weigeren om een schadevergoeding uit te keren.
 
Week 2
 • U mag uw armen tot schouderhoogte heffen, maar vermijd zwaar tillen (maximaal 1 kg).
 • U mag niet fietsen, sporten of zwaar fysiek werk doen.
 • Draag dag en nacht een sport-bh en tijdens het mobiliseren een buikband.
 • Het is belangrijk dat u kort doucht zodat de eventueel aanwezige hechtpleisters niet te week worden en het is belangrijk dat u zich deppend afdroogt. Zolang u hechtpleisters en/of hechtingen heeft  mag u niet in bad.
 
Week 3
 • U mag uw armen boven het hoofd heffen, maar zonder kracht te hoeven zetten.
 • U mag licht huishoudelijk werk gaan verrichten, maar vermijd zware fysieke inspanning, fietsen of sporten.
 • Draag dag en nacht een sport-bh en tijdens het mobiliseren een buikband.
 • U komt naar de polikliniek voor wondcontrole en het verwijderen van de hechtingen. Hiervoor heeft u een afspraak gekregen bij ontslag of u heeft een afspraak thuis gestuurd gekregen.
 
Week 4
 • U mag geleidelijk aan uw gewone dagelijkse bezigheden hervatten, op geleide van de klachten. Dit wil zeggen: zolang u er zich goed bij voelt en het gemakkelijk gaat.
 • U mag licht huishoudelijk werk gaan verrichten, maar vermijd zware fysieke inspanning, fietsen of sporten.
 • Draag dag en nacht een sport-bh en tijdens het mobiliseren een buikband.
 
Week 5
 • U mag uw gewone dagelijkse bezigheden hervatten, op geleide van de klachten. Dit wil zeggen: zolang u er zich goed bij voelt en het gemakkelijk gaat. Zwaar tillen mag, maar probeer dit nog tot een minimum te beperken.
 • Autorijden is weer toegestaan, mits u zich hiervoor fit genoeg voelt. Dit betekent dat u voor uzelf moet bepalen of u weer snel kan handelen in het verkeer.
 • Draag dag en nacht een sport-bh en tijdens het mobiliseren een buikband.
 
Week 6
 • U mag op geleide van de klachten fysieke inspanning, zwaar tillen en sporten opbouwen tot het niveau  dat u gewend was. Het is belangrijk dat u zich er goed bij voelt en het gemakkelijk gaat.
 • De sport-bh draagt u vanaf nu alleen overdag. Ook het dragen van de buikband kunt u afbouwen op een manier die voor u prettig is.