Zalf, crème of lotion

Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft  de arts vaak een zalf, crème, lotion, gel of schuim voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid. Omdat u een zalf, crème of lotion voornamelijk aanbrengt op de aangedane plek(ken), heet dit een lokaal middel. Lokale middelen maken de huid rustiger en hebben van alle behandelingen de minste bijwerkingen. De gezonde stukken van uw huid blijven onbehandeld. Een nadeel van deze producten is dat smeren veel tijd kost en dat sommige middelen vlekken geven op kleding en beddengoed.
Patiëntenzorg Behandelingen Behandeling bij psoriasis

Behandeling van psoriasis

Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren. Helaas is genezing nog niet mogelijk. We kunnen psoriasis op verschillende manieren behandelen: met crèmes of zalven, lichttherapie, tabletten en injecties. lees meer

Behandeling van psoriasis

Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren. Helaas is genezing nog niet mogelijk. We kunnen psoriasis op verschillende manieren behandelen: met crèmes of zalven, lichttherapie, tabletten en injecties.

Zalf, crème of lotion

Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft  de arts vaak een zalf, crème of lotion voor. Deze middelen bevatten werkzame stoffen (teer, ditranol, corticosteroïden (hormoonzalven) en vitamine D3-afgeleiden) en remmen de versnelde celdeling van de huid. Ook verminderen ze eventuele jeuk, schilfers en roodheid. Omdat u een zalf, crème of lotion alleen aanbrengt op de aangedane plek(ken), heet dit een lokaal middel. Lokale middelen maken de huid rustiger en hebben van alle behandelingen de minste bijwerkingen. De gezonde stukken van uw huid blijven onbehandeld. Een nadeel van zalf, crème of lotion is dat smeren veel tijd kost en dat sommige middelen vlekken geven op kleding en beddengoed.

Lichttherapie

Lichttherapie is een behandeling met ultraviolet licht (uv-licht). U staat hierbij zonder kleding in een belichtingscabine. We kunnen uw hele lichaam of een deel ervan belichten. Afhankelijk van uw situatie duurt de behandeling enkele seconden tot ongeveer 20 minuten.

Zonlicht heeft meestal een positief effect op psoriasis. Dit komt door de ultraviolette straling, met name de uv B-licht. Psoriasis behandelen we met uv B-licht. 

Wanneer een lichtbehandeling?

  • Als crèmes of zalven niet (meer) helpen.
  • Als meer dan 10% van uw lichaamsoppervlak is aangedaan door de psoriasis.
  • Als veel kleine plekjes op uw lichaam zijn aangedaan.
  • Als u het intensieve smeren met een crème, zalf of lotion te belastend vindt.

 


Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidziekte met rode en schilferende plekken. Die plekken kunnen verspreid over het hele lichaam voorkomen. lees meer

Psoriasis bij kinderen

Psoriasis begint bij 1 op de 3 patiënten al op de kinderleeftijd. De kinderpsoriasis poli is een spreekuur voor kinderen met psoriasis. lees meer

Behandel­mogelijkheden psoriasis

  • Bij een lichte tot matige vorm van psoriasis, schrijft de arts vaak een zalf, crème, lotion, gel of schuim voor.

    lees meer


Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost
  • Medewerkers
  • Intranet