Afdelingen Verloskunde en Neonatologie Prenatale diagnostiek

Prenatale diagnostiek wat is dat?

In elke zwangerschap bestaat er een kleine kans dat je kind een afwijking heeft. Met prenatale diagnostiek kunnen we afwijkingen opsporen bij jouw ongeboren kind.

lees meer

Prenatale diagnostiek wat is dat?

In elke zwangerschap bestaat er een kleine kans dat je kind een afwijking heeft. Met prenatale diagnostiek kunnen we afwijkingen opsporen bij jouw ongeboren kind. Om een diagnose te stellen, moet er eerst onderzoek gedaan worden. Dit kan bijvoorbeeld een uitgebreide echo zijn, maar ook een vlokkentest of vruchtwaterpunctie

Wanneer kom je bij ons terecht?

Je kunt om verschillende redenen doorverwezen worden voor prenatale diagnostiek:

•    Je eigen voorgeschiedenis
•    Je medische familiegeschiedenis
•    Een afwijkende uitslag van de combinatietest, NIPT of 20 wekenecho.
 


Prenatale diagnostiek

maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur
(024) 361 45 00
avond, feest- en weekenddagen
(024) 341 66 77

Als we een afwijking vinden

Als we bij je ongeboren kind een afwijking vinden, zijn de gevolgen niet altijd duidelijk.

lees meer

Als we een afwijking vinden

Als we bij je ongeboren kind een afwijking vinden, zijn de gevolgen niet altijd duidelijk. Sommige aandoeningen zijn heel zeldzaam. Andere aandoeningen komen vaker voor en zijn bekender:

Wat als er een afwijking gevonden wordt?

Als we bij je ongeboren kind een afwijking vinden, zijn de gevolgen niet altijd duidelijk. Bij bepaalde afwijkingen is het beter dat de baby geboren wordt in een gespecialiseerd ziekenhuis. Dan kan je kind meteen na de geboorte de juiste zorg krijgen. Andere afwijkingen kunnen we al behandelen als de baby nog in je baarmoeder zit. Er zijn ook afwijkingen die zo ernstig zijn, dat het kind kan overlijden voor of tijdens de geboorte. 

Samen beslissen

Sommige afwijkingen hebben grote gevolgen voor je kind, voor jou en je partner. Onze gespecialiseerde artsen informeren jullie hier zo goed mogelijk over. Je kunt voor een moeilijke keuze komen te staan om de zwangerschap uit te dragen of te laten beëindigen. Hierbij word je begeleid door een maatschappelijk werkende en gynaecoloog. Zij kunnen je begeleiden bij het maken van je keuze en zijn er ook voor je tijdens het vervolg van je zwangerschap. Als je besluit de zwangerschap te beëindigen, dan kan dat wettelijk gezien tot een termijn van 24 weken zwangerschap.

Waarvoor kun je bij ons terecht?


Netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen

De ziekenhuizen in de regio Nijmegen werken samen op het gebied van prenatale screening, diagnostiek en therapie. Zij vormen het Netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen.

lees meer

Netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen

De ziekenhuizen in de regio Nijmegen werken samen op het gebied van prenatale screening, diagnostiek en therapie. Zij vormen het Netwerk Prenatale Diagnostiek Nijmegen (NPDN). Het centrum van het netwerk is het Radboudumc. 

De volgende ziekenhuizen maken deel uit van het NPDN:

  • Arnhem, Rijnstate
  • Den Bosch, Jeroen Bosch Ziekenhuis
  • Ede, Ziekenhuis Gelderse Vallei
  • Enschede, Medisch Spectrum Twente
  • Tilburg, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis 
  • Nijmegen, Radboudumc

Alle ziekenhuizen voeren prenatale screening en diagnostiek uit. De vlokkentest en vruchtwaterpunctie worden alleen verricht in het Rijnstate in Arnhem en het Radboudumc in Nijmegen.

Onze mensen