Hypofysetumor


Wat is een hypofysetumor?

De hypofyse ligt in uw schedel, achter uw neus. In de hypofyse kan een tumor ontstaan

lees meer

Wat is een hypofysetumor?

De hypofyse ligt in uw schedel, achter uw neus. In de hypofyse kan een tumor ontstaan. Die is meestal goedaardig. Het gezwel kan leiden tot een teveel aan hormonen. Als het gezwel drukt op het gezonde hypofyseweefsel, maakt u juist te weinig hormonen aan. Is de tumor erg groot, dan kan die ook op uw oogzenuw drukken. Hierdoor kunt u niet meer goed zien.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde
(024) 361 65 04

stel een vraag

Naar uw afspraak

Ingang: Ingang 8 (rechts naast de hoofdingang)
Route: 433

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Interne Geneeskunde
Ingang: 8 (rechts naast de hoofdingang)
Geert Grooteplein Zuid 8
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 8
Ga naar binnen bij: Ingang 8 (rechts naast de hoofdingang)
Volg route 433 (Interne Geneeskunde)

Waarom naar het Radboudumc?

In Nijmegen is inmiddels de endoscopische ingreep de gouden standaard geworden en sinds 1998 zijn er meer dan 300 van deze ingrepen verricht.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In Nijmegen is inmiddels de endoscopische ingreep de gouden standaard geworden en sinds 1998 zijn er meer dan 300 van deze ingrepen verricht. Ook internationaal lijkt de endoscopische ingreep definitief de voorkeur te krijgen boven de oudere technieken. Prof. Dr. J.A. Grotenhuis voerde als een van de eerste neurochirurgen ter wereld deze endoscopische hypofyse operatietechniek uit.

Oorzaak Hoe ontstaat het?

Er zijn twee vormen. Een waarbij het gezwel te veel hypofysehormonen maakt en een waar het er te weinig maakt.

lees meer over oorzaken

Oorzaak Hoe ontstaat het?

Er zijn twee vormen. Een waarbij het gezwel te veel hypofysehormonen maakt en een waar het er te weinig maakt. Ziektes waarbij een hypofysegezwel te veel hormonen maakt zijn: De klachten bij deze aandoening ontstaan vaak langzaam en zijn soms vaag. Daarom ontdekken we deze hypofysetumoren soms pas na jaren.

Niet-actief hypofysegezwel

Een hypofysegezwel kan ook niet-actief zijn. Dan maakt het geen hormonen aan. We noemen dat een niet-functionerend hypofyseadenoom. Andere aandoeningen van de hypofyse:
  • het syndroom van Sheehan (uitval van de hypofyse na een gecompliceerde bevalling)
  • craniopharyngeoom (goedaardige, zeldzame hypofysetumor)
  • diabetes insipidus (overmatige wateruitscheiding)
Als de hypofyse gedeeltelijk uitvalt en daardoor te weinig hormonen aanmaakt, noemen we dat (partieel) hypopituitarisme.

Klachten Wat merkt u?

De symptomen of ziekteverschijnselen van een hypofysetumor ontstaan meestal langzaam. Dit komt doordat de tumor langzaam groeit en ze vaak geen hormonen aanmaakt. Hierdoor kan een gezwel erg groot worden zonder dat u dit merkt.

lees meer

Klachten Wat merkt u?

De symptomen of ziekteverschijnselen van een hypofysetumor ontstaan meestal langzaam. Dit komt doordat de tumor langzaam groeit en ze vaak geen hormonen maakt. Hierdoor kan een gezwel erg groot worden zonder dat u dit merkt. Wanneer de tumor groeit, kan hij op de oogzenuw drukken. De zenuw werkt dan minder goed. Vaak wordt uw gezichtsveld aan één of beide zijkanten minder goed. Het kan voelen alsof u oogkleppen draagt.

Gestoorde hypofysefunctie

Ziekteverschijnselen kunnen ook komen door een gestoorde hypofysefunctie. Als de hypofyse normaal werkt, maakt zij een aantal hormonen aan. Een gezwel, dat zelf geen hormoon aanmaakt, kan door groei het gezonde hypofyseweefsel kapot drukken. Er ontstaat dan een tekort aan een of meerde hypofysehormonen. In de hypofyse kan ook een gezwel ontstaan dat hormonen aanmaakt. Hierdoor ontstaat er juist een teveel aan een bepaald hormoon. In beide gevallen werkt de hypofysefunctie niet goed.
 

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om te kijken of uw hypofyse te veel of te weinig hormonen aanmaakt, doen we een verschillende onderzoeken.

lees meer over onderzoek

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Om te kijken of uw hypofyse te veel of te weinig hormonen aanmaakt, doen we een verschillende onderzoeken:
  • gezichtsveldonderzoek: met een gezichtsveldonderzoek bepaalt de oogarts of de hypofysetumor op uw oogzenuw drukt.
  • hypofysebloedonderzoek: de werking van uw hypofyse kunnen we meten met bloedonderzoek
  • hypofysefunctieonderzoek: dit doen we, als de uitslag van het hypofysebloedonderzoek niet duidelijk is.
  • MRI-scan

Behandeling Wat kunnen we doen?

Heeft u een hypofysetumor met acromegalie of Cushing? Dan is operatie meestal nodig. Heeft u prolactinoom, dan moet u tabletten slikken. Heeft de hypofysetumor geen hormonale activiteit en drukt deze niet op de oogzenuw? Dan wachten we af.

lees meer over de behandeling

Behandeling Wat kunnen we doen?

Heeft u een hypofysetumor met acromegalie of Cushing? Dan is operatie meestal nodig. Voor de operatie krijgt u tijdelijk medicijnen. Heeft u een prolactinoom, dan moet u tabletten slikken. Een operatie is vaak niet nodig. Heeft de hypofysetumor geen hormonale activiteit en drukt deze niet op de oogzenuw? Dan wachten we af. Elke één tot drie jaar krijgt u een MRI om te zien of de tumor groeit. We opereren pas als de tumor op de oogzenuw drukt en uw zicht slechter wordt. Meestal komt het gezichtsvermogen terug na de operatie.

Bestraling

Bestraling is de behandeling van kanker met radiotherapie. Hiermee doden we de kankercellen, terwijl we de gezonde cellen zoveel mogelijk sparen. Afhankelijk van de soort kanker krijgt u (een combinatie van) bestraling in of buiten uw lijf.

Verwijderen hypofysetumor

Het verwijderen van de hypofysetumor kunnen we op twee manieren doen:
  • Via transsphenoïdale: dit komt het meeste voor. We brengen via een neusgat een kijkbuis (endoscoop) naar binnen. Via uw andere neusgat verwijdert de arts de hypofysetumor.
  • Via trepenatie: de arts maakt een luikje in uw schedel en verwijdert op die manier de hypofysetumor.

Meer informatie links

De patiëntverenigingen zijn de Nederlandse Hypofyse Stichting en de Bijniervereniging NVACP.


Afdeling Interne Geneeskunde

De afdeling Interne Geneeskunde houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van klachten en aandoeningen van de inwendige organen en orgaansystemen zoals hart en vaten, longen, nieren en darmen.

lees meer
inloggen