Patiëntenzorg Behandelingen Ongewild urineverlies bij vrouwen

Over de behandeling Wat kunt u verwachten?

Veel mensen schamen zich voor ongewild urineverlies. Er is gelukkig vaak iets aan te doen. De behandeling van urge-incontinentie is anders dan de behandeling van stressincontinentie. lees meer

Over de behandeling Wat kunt u verwachten?

Veel mensen schamen zich voor ongewild urineverlies. Er is gelukkig vaak iets aan te doen. De behandeling van urge-incontinentie is anders dan de behandeling van stressincontinentie. Er kan sprake zijn van combinatie van de twee. Dan is het soms nodig meerdere behandelingen te combineren. Andere oorzaken van urineverlies, zoals fistels, hebben ook een andere behandeling nodig dan stress- of urge-incontinentie

Contact

Polikliniek Urologie

Bereikbaar van 8.00 tot 17.00 uur.
(024) 361 38 03

Behandelmogelijkheden


Behandeling van urineverlies bij aandrang urge-incontinentie

Er zijn verschillende manieren om urge-incontinentie te behandelen. In eerste instantie is de behandeling gericht op aanpassing van uw leefgewoonten, waaronder het drinken. Dit kan eventueel worden gecombineerd met blaastraining. lees meer

Behandeling van urineverlies bij aandrang urge-incontinentie

Er zijn verschillende manieren om urge-incontinentie te behandelen. In eerste instantie is de behandeling gericht op aanpassing van uw leefgewoonten, waaronder het drinken. Dit kan eventueel worden gecombineerd met blaastraining. We verwijzen u daarvoor naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Als een blaas- of baarmoederverzakking een rol speelt bij de incontinentie, kan het nodig zijn u ook daarvoor te behandelen. De gynaecoloog behandelt een verzakking.

Als aanpassing van de leefgewoonten en blaastraining niet voldoende helpen, zijn er andere behandelmogelijkheden:
  • Medicijnen.
  • Het inspuiten van Botuline Toxine A in de blaas.
  • Neuromodulatie, waarbij er met een licht elektrisch stroompje zenuwen worden gestimuleerd. Dit kan door een zenuw stimuleren:
    • In de enkel (PTNS). Dit gebeurd met een naaldje dat na iedere behandeling wordt verwijderd. De behandeling dient met regelmaat te worden herhaald.
    • In de onderrug (Sacrale neuromodulatie). Hierbij stimuleren we via gaten in het heiligbeen een zenuw. Indien de behandeling goed werkt, plaatsen we een pacemaker. Hierdoor is continue stimulatie mogelijk.

Behandeling van urineverlies bij inspanning stress­incontinentie

Er zijn verschillende manieren om stressincontinentie te behandelen. In eerste instantie is de behandeling meestal gericht op het verstevigen en het verbeteren van de coördinatie van uw bekkenbodem.

lees meer

Behandeling van urineverlies bij inspanning stress­incontinentie

Er zijn verschillende manieren om stressincontinentie te behandelen. In eerste instantie is de behandeling meestal gericht op het verstevigen en het verbeteren van de coördinatie van uw bekkenbodem. We verwijzen u daarvoor naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut. Als dit niet helpt, kan een operatie nodig zijn. Als een blaas- of baarmoederverzakking een rol speelt bij de incontinentie, kan het nodig zijn ook daarvoor te behandelen. De gynaecoloog behandelt een verzakking.

Als u nog zwanger wilt worden, kunt u een operatie tegen stressincontinentie beter uitstellen. Een zwangerschap en bevalling hebben een negatieve invloed op het resultaat van de operatie.

Verschillende operaties

Er zijn verschillende operaties mogelijk voor de behandeling van stressincontinentie:

  • Bulkinjecties 
    Hierbij spuiten we een kunstmatige pasta naast de plasbuis. Deze drukt de plasbuis wat dicht.
  • Bandje onder de plasbuis/Sling-operatie 
    Hierbij plaatsen we via de vagina een kunststof bandje (TVT) onder plasbuis. Dit bandje ondersteunt de plasbuis. Er kan ook voor gekozen worden om bindweefsel uit het eigen lichaam te gebruiken om het bandje te vormen (pubovaginale fasciesling).
  • Burch colposuspensie
    Hierbij hangen we de plasbuis met hechtingen op aan bindweefselbanden achter het schaambeen. Hiervoor is het nodig een snee in uw onderbuik te maken.

Urineverlies bij een fistel

De operatie wordt afgestemd op de plaats waar de fistel zich bevindt. lees meer

Urine-incontinentie bij vrouwen

We maken onderscheid tussen ongewild urineverlies bij inspanning en urineverlies bij aandrang. Ook kan er sprake zijn van een combinatie van urineverlies bij inspanning en bij aandrang.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: C
Verdieping: 0
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw C, Verdieping 0 en volg route 725

Afdeling Urologie

De specialisten van de afdeling Urologie onderzoeken en behandelen patiënten met aandoeningen aan de nieren, urinewegen of geslachtsorganen.

lees meer

Complexe gynaecologie

We onderzoeken en behandelen patiënten met goedaardige (benigne) gynaecologische problemen, zoals bekkenbodemproblemen, endometriose, verzakking, bekkenbodempijn en kinderen met aangeboren gynaecologische afwijkingen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet