Patientenzorg Onderzoeken Combinatietest

Wat is een combinatietest?

Met een combinatietest kunnen we al vroeg tijdens je zwangerschap kijken of je kind Downsyndroom heeft. De test bestaat uit bloedonderzoek en een nekplooimeting.

lees meer

Wat is een combinatietest?

Al vroeg tijdens je zwangerschap kunnen we de combinatietest doen, om te kijken of je kind Downsyndroom heeft. Een combinatie van 3 factoren bepaalt de uitslag:
  • bepaalde waardes in je bloed
  • de dikte van de nekplooi van je kindje
  • je leeftijd

Bloedonderzoek

Voor het bloedonderzoek nemen we tussen je 9e en 14e zwangerschapsweek een buisje bloed af. Daarin meten we 2 hormonen.

Nekplooimeting

Tussen de 11e en de 14e week van je zwangerschap doen we een echo-onderzoek waarbij we de dikte van de nekplooi van je kindje meten. De nekplooi is een dun laagje vocht onder de huid in de nek. Alle ongeboren kinderen hebben in deze periode zo'n laagje vocht in hun nek. Hoe dikker de nekplooi, hoe groter de kans dat je baby Downsyndroom heeft.

Uitslag en vervolg­onderzoek

Voor de uitslag combineren we de resultaten van het bloedonderzoek en de nekplooimeting met je leeftijd en het aantal weken dat je zwanger bent.

lees meer

Uitslag en vervolg­onderzoek

Voor de uitslag combineren we de resultaten van de 2 onderzoeken met je leeftijd en het aantal weken dat je zwanger bent. Informeer bij je huisarts, verloskundige of gynaecoloog hoe en wanneer je de uitslag krijgt. Hij of zij bespreekt met jou of vervolgonderzoek nodig is. 

Vervolgonderzoek

Meten we een nekplooi van meer dan 3,5 mm? Dan doen we aanvullend een onderzoek. Dit kan een vruchtwaterpunctie of een vlokkentest zijn. De grotere nekplooi kan ook een aanwijzing zijn voor een andere aandoening, bijvoorbeeld een hartafwijking. Meer informatie hierover is te vinden op https://www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl/.


Kans

Met de combinatietest schatten we de kans in dat je in verwachting bent van een kind met het Downsyndroom. Je weet dus niet zeker of je kindje het syndroom heeft. Omgekeerd komt ook voor: heel soms heeft een baby de aandoening wel, terwijl de test geen hogere kans aangeeft.

Meerlingenzwangerschap

Ben je in verwachting van een meerling? Dan is de uitslag van bloedonderzoek niet betrouwbaar. Een combinatietest heeft dan geen zin. Wel kun je kiezen voor een nekplooimeting. Je krijgt dan voor elk kind apart een uitslag.

Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88
(024) 361 94 56

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 782

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 782

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 782

Afdeling Verloskunde en Neonatologie

De afdeling Verloskunde en Neonatologie biedt een zeer breed zorgaanbod aan vrouwen in verschillende levensfasen. Wij behandelen patiënten met eenvoudige, veel voorkomende aandoeningen tot zeer complexe en zeldzame ziektebeelden en problematiek.

lees meer

Onze mensen