Patiëntenzorg Aandoeningen Melanoom (huidkanker)

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen: de melanocyten. Deze pigmentcellen liggen voornamelijk in de huid, maar komen ook voor op andere plekken in het lichaam. lees meer

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een vorm van huidkanker. Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen: de melanocyten. Deze pigmentcellen liggen voornamelijk in de huid, maar komen ook voor op andere plekken in het lichaam (bijvoorbeeld in het oog of de slijmvliezen). Een melanoom kan op al deze plekken ontstaan, maar ontstaat meestal in de huid. Soms zat er op die plek al een moedervlek, maar een melanoom kan ook ontstaan buiten bestaande moedervlekken.

Oorzaak en ontstaan

Een melanoom kan door heel het lichaam voorkomen:
 • overal op de huid
 • in een orgaan (zeldzaam)
 • in een lymfeklier
 • in het oog
Bij een melanoom is het verband tussen overmatige blootstelling aan UV-straling minder duidelijk dan bij de andere vormen van huidkanker. Risicofactoren die de kans op het krijgen van een melanoom vergroten zijn:
 • zonverbranding (vooral op jonge leeftijd)
 • zonnebankgebruik (vooral onder de 35 jaar)
 • een lichte huid, sproeten, licht of rossig haar en lichte ogen
 • het hebben van een groot aantal (onrustige) moedervlekken
 • langdurig gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen
 • een andere vorm van huidkanker of een voorstadium hiervan hebben gehad in het verleden
U kunt ook een erfelijke aanleg voor melanoom hebben. Soms kan een erfelijke aanleg voor melanoom samengaan met een verhoogd risico op het krijgen van andere vormen van kanker (bijvoorbeeld alvleesklierkanker).

Meer informatie over melanoom vindt u hier.

Contact

Polikliniek Dermatologie
ma t/m vrij van 8.00-17.00 uur

Bij spoed buiten kantooruren, in het weekend en op feestdagen hoort u een antwoordapparaat met informatie over de bereikbaarheid.
(024) 361 32 80

Symptomen en verloop

Een beginnend melanoom ontstaat soms in bestaande moedervlekken. De moedervlek ondergaat dan een aantal veranderingen. lees meer

Symptomen en verloop

Een beginnend melanoom ontstaat soms in bestaande moedervlekken. De moedervlek ondergaat dan een aantal veranderingen. De moedervlek wordt dikker en/of groter, verandert van kleur of vorm en jeukt vaker. Later kan de moedervlek gaan bloeden en kan er een zweertje of korstje op de moedervlek ontstaan. Als een melanoom uit gave huid ontstaat, lijkt het in eerste instantie op een nieuwe moedervlek. De pigmentvlek gaat echter op den duur de bovenstaande veranderingen vertonen.

Een melanoom kan uitzaaien. Via de lymfevaten kunnen kankercellen terecht komen in lymfeklieren en daar uitzaaien. Ook kunnen kankercellen via het bloed uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam.

UV-straling en huidkanker

De zon is de grootste oorzaak van huidkanker. Door blootstelling aan UV-straling ontwikkelen steeds meer patiënten blijvende huidschade en huidkanker. Het komt regelmatig voor dat patiënten meerdere keren huidkanker krijgen. lees meer

UV-straling en huidkanker

Zon is de boosdoener van de meeste vormen van huidkanker. Het aantal huidtumoren neemt jaarlijks toe en 1 op de 5 Nederlanders krijgt in de loop van het leven ten minste één keer huidkanker. We zien steeds meer mensen die meerdere keren huidkanker krijgen.

Tips om huidkanker te voorkomen

 • Smeer u goed in: ruim, dik en frequent. Start er 15 tot 30 minuten voordat u de zon opzoekt mee. Het is verstandig om niet bedekte huid te beschermen met een zonnebrandcrème van ten minste factor 15. Voor kinderen, bij huidtype I en tijdens vrije tijd en vakantie is factor 30 verstandig. Uit onderzoek blijkt dat goed insmeren ervoor zorgt dat UV-straling minder DNA-schade geeft in de huid. Maar let op: insmeren betekent niet dat u langer kunt zonnen!
 • Naast zonnebrandcrème is het dragen van beschermende kleding ook belangrijk. Laat uw kinderen een T-shirt en petje dragen. Kalende mannen moeten ook hun hoofd bedekken of insmeren. 
 • Draag een goede zonnebril. 
 • Blijf op het heetst van de dag uit de zon (11.00-15.00u).
 • Zonnestralen gaan voor een deel ook door wolken of mist heen. Hierdoor kunt u ook bij bewolkt weer verbranden. Een strandparasol houdt 40 tot 50% van de UV-stralen tegen, afhankelijk van het soort stof.
 • Houd er rekening mee dat u in het water of op het strand sneller verbrandt door reflectie van zonlicht. 
 • Doe de zonnehemel of zonnebank de deur uit. Het voorbruinen onder een zonnebank beschermt  namelijk niet tegen verbranden in de zon. Ook kan de straling van bruiningsapparatuur het risico op huidkanker vergroten.
Meer informatie over zonlicht en de huid vindt u hier.

Onderzoeken

 • Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij huidkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Uw huisarts beoordeelt de plek en kijkt of er aanvullend onderzoek nodig is.

  lees meer


  Naar uw huisarts

  Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij huidkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Uw huisarts beoordeelt de plek en kijkt of er aanvullend onderzoek nodig is. Daarna wordt bepaald of de huisarts u zelf kan behandelen of dat een verwijzing naar de dermatoloog nodig is. Bij (verdenking op) huidkanker is het belangrijk dat de gehele huid wordt nagekeken. Het komt regelmatig voor dat er nog andere verdachte plekken gevonden worden.

 • Anamnese

  Een anamnese is een (intake)gesprek met uw behandelaar. Tijdens dit gesprek bespreken wij uw klachten en ziektegeschiedenis met u en brengen we andere relevante zaken in kaart. Soms wordt een deel van het gesprek door een co-assistent (student in opleiding tot arts) gevoerd.

 • Lichamelijk onderzoek

  Na het gesprek met uw behandelaar (anamnese), waarin u over uw klachten heeft verteld, volgt het lichamelijk onderzoek. Vaak verricht een co-assistent (student in opleiding tot arts) het eerste onderzoek. Als u op de afdeling Dermatologie wordt gezien kijken we naast de plek of plekken waar het om gaat ook de rest van uw gehele huid na. Vaak vinden we bij toeval namelijk ook andere plekken. De dermatoloog gebruikt bij het onderzoek van de huid vaak een speciaal vergrootglas (dermatoscoop). Soms wordt er ook gevoeld naar de lymfeklieren om te beoordelen of deze vergroot zijn. Het kan zijn dat u door een andere specialist wordt beoordeeld in verband met huidkanker en dat u nog niet door een dermatoloog bent beoordeeld. Deze specialist verwijst u dan meestal naar een dermatoloog om de rest van de huid zorgvuldig te inspecteren.

 • Diagnostische excisie

  Als er sprake is van een verdachte moedervlek wordt meestal gekozen om de plek in zijn geheel chirurgisch te verwijderen. Dit betekent niet dat er altijd sprake is van een melanoom. Er wordt dan een diagnostische excisie uitgevoerd onder plaatselijke verdoving waarbij de moedervlek met een marge van 2 mm rondom wordt verwijderd. Dit wordt vervolgens opgestuurd naar de patholoog en met behulp van microscopisch weefselonderzoek kan de juiste diagnose worden gesteld. De uitslag hiervan duurt meestal 1 tot 2 weken.
   

Behandelingen

 • Als na de diagnostische excisie de diagnose ‘melanoom’ is gesteld, volgt een chirurgische nabehandeling. Afhankelijk van de dikte van het melanoom, verwijderen we een groter gebied van het litteken.

  lees meer


Uw huid zelf controleren

Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe beter het over het algemeen te behandelen is. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw huid zelf te controleren op verdachte plekken. lees meer

Uw huid zelf controleren

In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door UV-straling door de zon en/of zonnebank. De meeste huidkanker ontstaat dan ook op plekken die veel aan de zon zijn blootgesteld. Maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.

Hoe eerder huidkanker wordt ontdekt, hoe beter het over het algemeen te behandelen is. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw huid zelf te controleren op verdachte plekken. 

Bezoek uw huisarts of dermatoloog als u een plek op uw huid heeft die:

 • groter en/of dikker wordt
 • van kleur verandert
 • van vorm verandert
 • jeukt, steekt of pijn doet
 • korstjes vertoont
 • bloedt
 • of als u een wondje heeft dat slecht geneest

Hoe controleert u uw huid?

 • controleer elke 3 maanden uw gehele huid
 • zorg voor voldoende licht
 • gebruik spiegels, of vraag een partner of naaste naar de plekken de kijken die u zelf niet goed kunt zien
 • bekijk uw huid zorgvuldig van top tot teen en kijk extra goed naar de huid waar de zon veel op schijnt, zoals uw gezicht
 • vergeet niet de volgende plekken: de huid tussen uw haren, de huid onder uw ondergoed, uw handpalmen en de huid tussen uw tenen en onder uw voeten
 • mocht u al eerder behandeld zijn aan huidkanker, controleer deze plekken dan goed door te kijken en te voelen.

Als u een verdachte plek opmerkt op uw huid, maak dan een afspraak bij uw huisarts of dermatoloog om de plek verder te laten beoordelen.


Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.


Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer

Betrokken afdelingen


Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer

Afdeling Heelkunde

De afdeling Heelkunde behandelt patiënten met een groot aantal ziektebeelden. U kunt bij ons terecht voor zeer complexe én voor relatief kleine chirurgische ingrepen.

lees meer

Afdeling Medische Oncologie

Op de afdeling Medische Oncologie komen patiënten met kanker die worden behandeld of zijn behandeld met medicijnen. De behandeling van deze patiënten gebeurt altijd in overleg met andere specialisten, zoals chirurgen, radiotherapeuten, radiologen en pathologen. lees meer

Team Melanomen

 • Medewerkers
 • Intranet