Melanoom


Wat is een melanoom?

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen in de huid: de melanocyten. Vaak zat er op die plek al een moedervlek. Een melanoom is een vorm van huidkanker en komt in 5% van de gevallen voor.

lees meer

Wat is een melanoom?

Een melanoom ontstaat uit de pigmentcellen in de huid: de melanocyten. Vaak zat er op die plek al een moedervlek. Een melanoom is een vorm van huidkanker en komt in 5% van de gevallen voor.

Symptomen en verloop

Een beginnend melanoom ontstaat vaak in bestaande moedervlekken. De moedervlek ondergaat dan een aantal veranderingen. De moedervlek wordt dikker en/of groter, verandert van kleur of vorm en jeukt vaker. Later kan de moedervlek gaan bloeden en kan er een zweertje of korstje op de moedervlek ontstaan. Als een melanoom uit gave huid ontstaat, lijkt het in eerste instantie op een nieuwe moedervlek. De pigmentvlek gaat echter op den duur de bovenstaande veranderingen vertonen.

Een melanoom kan uitzaaien. Via de lymfe kunnen kankercellen terecht komen in lymfeklieren en daar uitzaaien. Ook kunnen kankercellen via het bloed uitzaaien naar andere plaatsen in het lichaam.

Oorzaak en ontstaan

Een melanoom kan door heel het lichaam voorkomen:
  • overal op de huid;
  • in een orgaan (zeldzaam);
  • in een lymfeklier;
  • in het oog.
Bij een melanoom is het verband tussen overmatige blootstelling aan UV-straling minder duidelijk dan bij de andere vormen van huidkanker. Andere factoren die de kans op een melanoom kunnen vergroten zijn:
  • zonverbranding (vooral op jonge leeftijd);
  • zonnebankgebruik (vooral onder de 35 jaar);
  • een lichte huid, licht of rossig haar en lichte ogen;
  • het hebben van een groot aantal (onrustige) moedervlekken;
  • langdurig gebruik van afweeronderdrukkende medicijnen.
U kunt ook een erfelijke aanleg voor melanoom hebben. In dat geval is er vaak sprake van een groot aantal afwijkende moedervlekken naast de gewone moedervlekken.

Onderzoeken bij huidkanker

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij huidkanker, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op huidkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. Deze kan een aantal onderzoeken uitvoeren.

  • Een anamnese is een (intake)gesprek met uw arts. We nemen tijdens dit gesprek uw ziektegeschiedenis met u door. lees meer


Ondersteunende zorg bij huidkanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen.

lees meer

Ondersteunende zorg bij huidkanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen. Om deze knelpunten te herkennen èn bespreekbaar te maken, maken we tijdens uw behandeling op vaste momenten gebruik van de Lastmeter. De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop u kunt aangeven hoe het met u gaat en welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Uw casemanager zal de vragenlijst met u doornemen en uw behoefte aan zorg met u in kaart brengen. Samen met uw casemanager en behandelend arts kunt u vervolgens beoordelen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener u kan ondersteunen bij uw behandeling(en).

Voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s, 18-35 jaar) en ouderen (70+) bieden we gespecialiseerde, leeftijdspecifieke ondersteuning. AYA’s kunnen terecht bij de AYA-poli; ouderen krijgen steun van een ouderenconsulent.
 


Contact

Afdeling Dermatologie
(024) 361 32 80 (ma t/m vrij, 08.00 – 17.00 uur)


Afdeling Dermatologie

De afdeling Dermatologie richt zich op de behandeling van huidaandoeningen. Naast de zorg voor patiënten houden we ons ook bezig met onderwijs en onderzoek.

lees meer
inloggen