Uw bezoek

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangezichtsverlamming is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met ingewikkelde klachten door een aangezichtsverlamming. In dit centrum werken verschillende specialisten samen, zoals de KNO-arts, plastisch chirurg, neuroloog, fysiotherapeut, logopedist en psycholoog. Al deze deskundigen bundelen hun kennis over het onderzoeken, behandelen en begeleiden van mensen met aangezichtsverlamming. Zo krijgt u de best mogelijke zorg op één plek. U bent naar ons doorverwezen door uw eigen arts. Tijdens uw afspraak staat uw hulpvraag centraal. Een team van behandelaars (het facialisteam) kijkt samen met u of er extra onderzoek of behandeling nodig is. Het is fijn als alle gegevens van uw eerder onderzoeken (bloedonderzoek, MRI en CT scans) ruim van tevoren aanwezig zijn. Het kan zijn dat een onderzoek opnieuw moet worden gedaan maar dit wordt tijdens het bezoek bekeken. Het is ook fijn als u een overzicht maakt van wanneer de aangezichtsverlamming is ontstaan, wanneer de eerste beweging terugkwam en hoe dit herstel verliep. Het is ook fijn als u namen en adressen van andere behandelaars (bv. arts, fysiotherapeut en logopedist) meeneemt.  

Patiëntenzorg Aandoeningen Aangezichtsverlamming Zorgpad Aangezichtsverlamming
Algemene informatie
Over aangezichtsverlamming
Verwijzing
Verwijzersinformatie
Onderzoeken
Welke onderzoeken kunt u verwachten?
Behandelingen
Welke behandelingen zijn mogelijk?
Expertisecentrum
Zeldzame aandoening

Algemene informatie

Over aangezichtsverlamming


Wat is aangezichtsverlamming?

Bij een aangezichtsverlamming werkt de zenuw die uw aangezichtsspieren aanstuurt niet goed. Deze zenuw heet de aangezichts- of facialis zenuw. Als deze beschadigd is, kunt u één helft van uw gezicht niet goed bewegen.

lees meer

Wat is aangezichtsverlamming?

Bij een aangezichtsverlamming werkt de zenuw die uw aangezichtsspieren aanstuurt niet goed. Deze zenuw heet de aangezichts- of facialis zenuw. Als deze beschadigd is, kunt u één helft van uw gezicht niet goed bewegen. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn om te lachen of om uw oog dicht te doen. Een aangezichtsverlamming komt meestal plotseling en treft vaak maar één kant van uw gezicht.  

Wat is het verschil met een herseninfarct of hersenbloeding? 

Een aangezichtsverlamming kan ook door een herseninfarct of een hersenbloeding ontstaan. Dat is iets anders dan een aangezichtsverlamming door zenuwuitval. Bij een herseninfarct of -bloeding zijn er vaak ook andere klachten, zoals een arm of been dat minder goed beweegt. Ook sluit het oog aan de verlamde kant meestal wél bij een aangezichtsverlamming door een herseninfarct of -bloeding. De informatie en kennis op deze webpagina gaat specifiek over de aangezichtsverlamming door zenuwuitval en niet over aangezichtsverlamming bij een herseninfarct of hersenbloeding. 

Oorzaak en ontstaan

Ongeveer de helft van de gevallen van een aangezichtsverlamming ontstaat plotseling zonder duidelijke oorzaak. Dit wordt ook de verlamming van Bell of ‘Bellse Paralyse’ genoemd.  De precieze oorzaak van Bellse paralyse is nog onbekend, maar men denkt dat de zenuw ontstoken kan raken door het koortslip-virus. Deze ontsteking zorgt ervoor dat de zenuw opzwelt en door de druk op de zenuw uitvalt.  Naast de Bellse paralyse kunnen er veel andere mogelijke oorzaken zijn voor een aangezichtsverlamming. De meest voorkomende zijn: gordelroos (Herpes Zoster), de ziekte van Lyme, een ongeluk of operatie. In zeldzame gevallen kan het ook komen door een tumor die op de zenuw drukt. Sommige mensen worden geboren met een aangezichtsverlamming, dit heeft vaak een zeldzame oorzaak. 

Symptomen

Als de aangezichtszenuw niet goed werkt, kan het moeilijk zijn om het oog goed dicht te doen. Dit kan leiden tot uitdrogen van het oog, dus het is belangrijk om oogdruppels of oogcrème overdag te gebruiken en een pleister op het oog te doen tijdens de nacht. Ook kan het lastig zijn om te praten of te drinken, omdat de mond niet goed sluit. Een aangezichtsverlamming kan veel invloed hebben op uw dagelijks leven en hoe u zich voelt. 

Prognose

Na een aangezichtsverlamming kan de aangezichtszenuw tot meer dan een jaar na de gebeurtenis nog herstellen. Bij een Bellse paralyse herstelt 70-80% van de mensen volledig. Mensen die binnen 4 weken beginnen te herstellen, die een gedeeltelijke verlamming hebben of die jonger zijn, hebben een grotere kans op volledig herstel. Bij andere oorzaken van de aangezichtsverlamming is de prognose vaak minder goed (bijvoorbeeld bij gordelroos of de ziekte van Lyme) of hangt het af van de ernst van de zenuwbeschadiging (bijvoorbeeld na een ongeluk of door een tumor). 

Onvolledig herstel 

Helaas is er ook een groep mensen die niet volledig herstelt. Onvolledig herstel kan in twee categorieën worden verdeeld: 

  1. Minder beweging of minder kracht: De glimlach of het sluiten van het oog aan de verlamde kant is niet zo goed of krachtig als voorheen. Het gezicht kan daardoor zowel in rust als bij beweging minder symmetrisch zijn. 
  2. Synkinesen (onvrijwillige mee-bewegingen): Dit is het beste uit te leggen door de aangezichtszenuw te vergelijken met een stroomkabel. Een stroomkabel bestaat uit een buis (de pvc-buis) met draden erin. De aangezichtszenuw (de stroomkabels) splitst zich onder het oor in vijf aparte kabels die naar verschillende plekken in je gezicht gaan (voorhoofd/ogen, neus, mond, kin, hals). Als de zenuw beschadigd is, moeten de "draden" opnieuw worden getrokken (het natuurlijke herstel). Bij synkinesen gaan sommige draden naar de verkeerde plek. Bijvoorbeeld, een draad die naar het oog had moeten gaan, is naar de de mond gegroeid. Dit kan ervoor zorgen dat uw oog sluit tijdens het lachen of eten. Dit is vaak vervelend en kan ook spanning in het gezicht veroorzaken. 

Op het plaatsje links een schematische weergave van een intacte aangezichtszenuw. Rechts op het plaatje het verkeerd ingroeien van losse zenuwkabels van de aangezichtszenuw.  Hierdoor knijpt bijvoorbeeld het oog dicht als u eet of glimlacht. (synkinesen). 


Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 2
Route: 682 naar Plein A2 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 383

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 2 en volg route 682 naar Plein A2 Oost

Uw bezoek

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangezichtsverlamming is gespecialiseerd in de zorg voor mensen met ingewikkelde klachten door een aangezichtsverlamming. 

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc hebben we al meer dan 25 jaar een Facialis­team, dat gezamenlijk de patiënten ziet. Het Facialisteam Nijmegen behandelt en adviseert mensen met een aangezichts­ver­lamming.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

In het Radboudumc hebben we al meer dan 25 jaar een Facialisteam dat gezamenlijk de patiënten ziet. Het Facialisteam Nijmegen behandelt en adviseert mensen met een aangezichts­verlamming. De behandeling van een aangezichtsverlamming is erg divers. Daarom werken de verschillende specialismen in teamverband samen. Betrokken specialismen zijn: Fysiotherapie, Keel-, Neus-, en Oorheelkunde (KNO), Logopedie, Plastische Chirurgie en Medische Psychologie. Zo kunnen we kennis en ervaring zo efficiënt mogelijk bundelen. Dit betekent dat er tijdens het spreekuur veel artsen zijn. Een KNO-arts, Plastisch Chirurg, Logopedist en Fysiotherapeut maken standaard deel uit van het Facialisteam. Daarnaast kunnen we ook een Oogarts, Neurochirurg of Neuroloog uitnodigen. 

Het spreekuur

Voor een afspraak bij het Facialisteam bent u doorverwezen door een verwijzend arts naar het facialisteam. U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij de balie en neemt vervolgens plaats in de wachtkamer. Eén van de leden van het facialisteam komt u halen en u stelt u in de spreekkamer voor aan de zorgverleners. Tijdens het spreekuur reserveren we een langer consult (30 min) om alles goed in kaart te brengen en u van advies te voorzien. Als u doorverwezen bent, ontvangen wij gegevens van de verwijzend arts. Als wij deze gegevens niet ontvangen hebben, kunt u ook zelf brieven, foto’s of uitslagen meebrengen. Tijdens de afspraak bekijkt het team de functie van uw aangezichtsspieren en worden er na het consult foto's en een video opname gemaakt. Soms is aanvullend onderzoek noodzakelijk, dit kan éen of meerdere van de volgende onderzoeken zijn: 

  • Hoortest 
  • CT-scan 
  • MRI-scan 
  • Bloedonderzoek 
  • Electro-myografie (testen van de zenuw) 

Gedurende het consult is het doel om antwoord te geven op uw hulpvraag.  Afhankelijk van het advies volgt een vervolgafspraak met het team.


Veelgestelde vragen

Bekijk hier de meeste gestelde vragen over aangezichtsverlamming. 

lees meer

Veelgestelde vragen



Wachttijden

Wij streven naar een wachttijd van maximaal 3 maanden. Indien de wachttijd langer is proberen wij extra facialis spreekuren in te plannen.


Contact

De patiënt kan worden verwezen in verband met complexe problematiek als gevolg van een perifere aangezichtsverlamming en/of second opinions.  

lees meer

Contact

De patiënt kan worden verwezen in verband met complexe problematiek als gevolg van een perifere aangezichtsverlamming en/of second opinions.  

Verwijzingen kunnen plaatsvinden via:    

  • huisarts (zorgdomein)   
  • interne verwijzer    
  • externe verwijzer (bv. KNO-arts, neuroloog, revalidatiearts, kinderarts)   

 

Verwijzing

Verwijzersinformatie


Afspraak maken

U kunt een afspraak maken via uw verwijzend specialist (KNO-arts, neuroloog, neurochirurg, plastisch chirurg, MKA-arts) of huisarts. 

lees meer

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken via uw verwijzend specialist (KNOarts, Neuroloog, Neurochirurg, Plastisch Chirurg, MKA-arts) of huisarts.

Wanneer we uw afspraak hebben gepland, verzoeken we u “Mijn Radboud” aan te maken. Hier ontvangt u vragenlijsten waarmee we uw aandoening beter in kaart kunnen brengen en waarmee we eventuele behandelingen in de toekomst kunnen beoordelen op effectiviteit. 


Verwijzer

Ons expertisecentrum staat open voor behandeling van elke vorm van aan­gezichts­verlamming.

lees meer

Verwijzer

Ons expertisecentrum staat open voorbehandeling van elke vorm van aangezichts­verlamming. Meestal heeft de diagnostiek al in de tweede lijn plaatsgevonden.

Afspraak maken

Een afspraak kan worden gemaakt middels een brief naar:
Radboudumc
Huispost 383
Polikliniek Keel-Neus-Oorheelkunde
Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen

Onderzoeken

Welke onderzoeken kunt u verwachten?


Onderzoeken wat kunt u verwachten?

Het is belangrijk om de oorzaak van de aangezichtsverlamming te achterhalen. Daarom kijken we naar uw ziektegeschiedenis. Daarnaast zijn er verschillende KNO-onderzoeken mogelijk.

  • Bij een EMG (Elektromyografie) worden kleine, dunne naaldjes in de spieren rond uw oog en mond geplaatst. Hiermee wordt een meting gedaan hoe actief de zenuwen in die spieren nog zijn.

    lees meer


    ElectroMyoGrafie (EMG)

    Bij een EMG (Elektromyografie) worden kleine, dunne naaldjes in de spieren rond uw oog en mond geplaatst. Hiermee wordt een meting gedaan hoe actief de zenuwen in die spieren nog zijn. 

    Het onderzoek kan laten zien hoe ernstig de verlamming is, en of de zenuw alweer begint te herstellen. Soms is er al activiteit in de zenuw te zien, voordat u dat aan de beweging van uw gezicht merkt. Zo helpt een EMG om het herstel in een vroeg stadium op te sporen. 
    Voor meer informatie kunt u de folders over EMG van de afdeling Neurologie hier bekijken 


  • Zaurus consult

    U kunt ook videobellen met het facialisteam of leden van het facialisteam. In het Radboudumc gebruiken we hiervoor het programma Zaurus. Een Zaurus consult gebeurt in een beveiligde omgeving nadat u thuis hiervoor een link per email heeft ontvangen. Uiteraard vervangt een Zaurus consult niet een klinisch onderzoek maar het geeft een eerste indruk zodat we effectiever een vervolgonderzoek of behandeling kunnen inzetten (inschatten wie het beste als behandelaars hierbij betrokken kunnen worden). Daarnaast bespaart het u een rit, en een bezoek aan het ziekenhuis 

    Wanneer?

    Het liefst zien we de persoon met een aangezichtsverlamming de eerste keer in het echt/fysiek. Laat de reisafstand of de belastbaarheid van de persoon dit moeilijk toe, dan kan er een Zaurus consult worden gedaan. Na beoordeling via scherm op afstand kan dan meestal meteen een afspraak voor behandeling worden ingepland. 

    Voorbereiden

    Patiënten krijgen een digitale uitnodiging thuisgestuurd met een link. Enige voorwaarde is dat u over een camera in laptop of mobiele telefoon beschikt. Hiermee kunnen de aangezichtsbewegingen al goed in kaart worden gebracht en kan een eerste advies worden gegeven.  


  • Lichamelijk onderzoek KNO

    Tijdens het consult met het facialisteam wordt u gevraagd om een aantal gezichtsbewegingen te maken, zoals lachen of uw ogen sluiten. Zo kunnen we bekijken hoe goed de spieren aan de aangedane kant van het gezicht meebewegen, of er sprake is van scheefstand (asymmetrie), en of er onbedoelde meebewegingen (synkinesen) zijn.

    Dit wordt beoordeeld met een cijfer op een speciale schaal van 0 tot 100, de Sunnybrook-score. Daarnaast onderzoekt de KNO-arts ook uw keel, neus en oren, en voelt aan uw gezicht en hals om een goed beeld te krijgen van uw situatie. 


  • Bloedonderzoek

    Bij iemand met een aangezichtsverlamming kan bloedonderzoek helpen om te kijken of er een onderliggende oorzaak is, zoals een infectie of een andere ziekte. 

    Bijvoorbeeld: 

    • Om te zien of er sprake is van de ziekte van Lyme (overgebracht door een tekenbeet). 
    • Om te controleren op een virusinfectie, zoals herpes (koortslipvirus). 
    • Of om andere ontstekingen of afweerproblemen op te sporen. 

    Zo helpt het bloedonderzoek om beter te begrijpen waarom de verlamming is ontstaan en of er extra behandeling nodig is. 


  • CT-scan

    Een CT-scan maakt gedetailleerde foto's van de binnenkant van het hoofd, zoals de schedel en de zenuwen. 

    Bij een perifere aangezichtsverlamming kan een CT-scan nodig zijn om te kijken of er iets drukt op de aangezichtszenuw, zoals: 

    • een schedelbasisbreuk (bijvoorbeeld na een val of ongeluk);
    • een ontsteking;
    • of in zeldzame gevallen een tumor. 

    De scan helpt om zeker te weten wat de oorzaak is van de verlamming, vooral als er geen herstel is of als er andere klachten zijn. 


  • MRI-scan

    Een MRI-scan maakt heel gedetailleerde beelden van zacht weefsel, zoals: 

    • zenuwen;
    • spieren;
    • tumoren of ontstekingen. 

    Een MRI wordt vooral gebruikt als de arts wil kijken of er iets aan de hand is met de aangezichtszenuw zelf of bijvoorbeeld de grote speekselklier in de wang. 


  • Sunnybrook scale

    De Sunnybrook-schaal is een manier om te meten hoe goed het gezicht beweegt bij iemand met een aangezichtsverlamming. 

    Een arts of behandelaar kijkt naar drie dingen: 

    1. Hoe het gezicht eruitziet in rust – Is het gezicht symmetrisch, of hangt één kant? 
    2. Hoe goed u het gezicht kunt bewegen – Bijvoorbeeld bij lachen of je ogen sluiten. 
    3. Of er onbedoelde meebewegingen zijn (synkinesen) – Bijvoorbeeld als uw oog dichtgaat als u lacht. 

    Al deze onderdelen samen geven een score tussen de 0 en 100: 

    • 0 betekent: geen beweging. 
    • 100 betekent: normale beweging, zoals voor de verlamming. 

    De Sunnybrook-score helpt artsen om het herstel te volgen en te bepalen welke behandeling het beste past. 


  • Kwaliteit van leven vragenlijsten

    Bij een aangezichtsverlamming gaat het niet alleen om wat de arts ziet, maar ook om hoe u zich voelt en wat u zelf merkt in het dagelijks leven. Daarom worden deze vragenlijsten gebruikt: 

    • HADS: meet of u last heeft van angst of somberheid (de psychische impact van de verlamming). 
    • FaCE-scale: kijkt naar hoe u het gezicht en mimiek ervaart, en wat de verlamming betekent voor uw sociale leven. 
    • SAQ (Synkinesis Assessment Questionnaire): vraagt naar onbedoelde meebewegingen in uw gezicht, en hoe vervelend u die vindt. 

    Deze vragenlijsten helpen om een volledig beeld te krijgen van uw klachten, zowel lichamelijk als emotioneel. Zo kan de behandeling beter op u worden afgestemd. 

     

Behandelingen

Welke behandelingen zijn mogelijk?


Behandelingen wat kunnen we doen?

Door middel van medicijnen, mimetherapie en psychosociale begeleiding kan een aangezichtsverlamming behandeld worden. Soms is een operatie nodig.  

  • Botulinetoxine (ook wel Botox genoemd) is een behandeling waarbij een kleine hoeveelheid botulinetoxine in bepaalde gezichtsspieren wordt geïnjecteerd.

    lees meer


    Botulinetoxine

    Botulinetoxine (ook wel Botox genoemd) is een behandeling, waarbij een kleine hoeveelheid botulinetoxine in bepaalde gezichtsspieren wordt geïnjecteerd. Bij patiënten met een aangezichtsverlamming en synkinesen (ongewilde bewegingen van andere spieren), kan botulinetoxine helpen door de spieren tijdelijk te verslappen. Dit zorgt ervoor dat de spieren die ongewild bewegen minder actief zijn, zodat je gezicht weer meer gecontroleerd kan bewegen. Het kan helpen om de symmetrie van je gezicht te verbeteren en de spanning in je gezicht te verminderen. De werking van botulinetoxine is tijdelijk, dus je zult deze behandeling na 3 á 4 maanden opnieuw moeten ondergaan om het effect te behouden.  


  • Mimetherapie

    Mimetherapie is een behandeling waarbij u oefeningen doet om de spieren in uw gezicht beter te bewegen. Dit kan helpen om uw gezicht weer symmetrisch te maken of om ongewilde bewegingen (synkinesieën) te verminderen. Fysiotherapeuten en logopedisten kunnen getraind zijn om deze therapie te geven. 

    U vindt hier een overzicht van mimetherapeuten in Nederland.  


  • Operaties

    Chirurgische behandeling is mogelijk bij mensen waar er geen enkel/minimaal herstel heeft plaatsgevonden van de aangezichtszenuw of als dit herstel niet te verwachten is (zenuw is doorgesneden). Er zijn dan twee type operaties mogelijk om de symmetrie en/of de beweging van je gezicht te verbeteren: 

    • Statische operaties: Deze operaties hebben bijvoorbeeld als doel de oogsluiting te verbeteren, door het onderooglid strakker omhoog te trekken. Dit kan ook met de wenkbrauw of de mondhoek. Er komt bij deze operaties geen beweging terug maar het gezicht ziet er wel meer symmetrisch uit. 
    • Dynamische operaties: Bij dynamische operaties wordt geprobeerd om de beweging in uw gezicht te herstellen. Dit gebeurt door spieren of zenuwen te verplaatsen of opnieuw aan te sluiten. Het doel is vaak om een glimlach mogelijk te maken. Dynamische chirurgie kan niet bij iedereen, en is ingewikkelder dan statische chirurgie. 

  • Psycholoog

    Een aangezichtsverlamming heeft niet alleen invloed op hoe uw gezicht beweegt, maar ook op hoe u zich voelt. Uw gezicht speelt een grote rol in hoe u met anderen communiceert: u lacht, kijkt verbaasd of toont verdriet met uw gezicht. Als dit (deels) wegvalt, kan dat emotioneel zwaar voor u zijn. 

    Veel mensen met een aangezichtsverlamming ervaren gevoelens van onzekerheid, frustratie of verdriet. Het kan moeilijk zijn om weer naar buiten te gaan, zich vrij te voelen in sociale situaties of uzelf terug te herkennen in de spiegel. Uw uiterlijk verandert, en dat kan invloed hebben op uw zelfbeeld en hoe u denkt dat anderen naar u kijken. 

    Sommige mensen vermijden daardoor sociale contacten of raken zelfs in een sociaal isolement. Ook angst- of somberheidsklachten komen regelmatig voor. 

    De rol van de psycholoog 

    Een psycholoog kan helpen bij het omgaan met deze veranderingen. Dit kan bijvoorbeeld door: 

    • Het verwerken van wat u is overkomen.
    • Het leren omgaan met reacties van anderen.
    • Het versterken van uw zelfbeeld en zelfvertrouwen.
    • Het aanpakken van angst of somberheid. 
    • Ondersteuning bij het wennen aan veranderingen in uw uiterlijk (appearance). 

    De psycholoog kijkt samen met u naar wat u nodig heeft, in een veilige en respectvolle omgeving. Psychologische begeleiding is dus geen teken van zwakte, maar een waardevolle aanvulling op de medische zorg. Binnen het facialisteam is er een vaste psycholoog beschikbaar voor deze advies en begeleiding. 


Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Op verschillende momenten in uw behandelproces kan medewerking aan een onderzoek gevraagd worden. Bijvoorbeeld voor het invullen van vragenlijsten.

lees meer

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

De zorg voor patiënten die ons expertisecentrum bezoeken, is vastgelegd in een gestandaardiseerd Zorgpad Facialis. Binnen ons expertisecentrum houden we een database bij waarmee we effecten en verschillende behandelingsvormen kunnen vergelijken.

Op verschillende momenten in uw behandelproces kan medewerking aan een onderzoek gevraagd worden. Bijvoorbeeld voor het invullen van vragenlijsten.

Expertisecentrum

Zeldzame aandoening


Betrokken afdelingen bij aangezichts­verlamming

Specialisten van verschillende afdelingen houden zich bezig met aangezichtsverlamming.

  • Als u een aangezichts-verlamming heeft, gaat u eerst naar de KNO-arts. Deze arts onderzoekt de oorzaak en opereert u als dat nodig blijkt te zijn.

    lees meer


Radboudumc Expertise­centrum voor Aangezichts­verlamming

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Aangezichtsverlamming biedt plaats aan specialistische zorg en wetenschappelijk onderzoek voor aangezichtsverlamming.

lees meer

Zeldzame aandoeningen

Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet