Wat is darmkanker?

Darmkanker kan voorkomen in het gehele darmkanaal: in de dunne darm, dikke darm en endeldarm. Meestal ontstaat darmkanker in de dikke darm of endeldarm (het laatste deel van de dikke darm). Darmkanker komt vooral voor bij personen boven de 50 jaar. lees meer

Wat is darmkanker?

Darmkanker kan voorkomen in het gehele darmkanaal: in de dunne darm, dikke darm en endeldarm. Meestal ontstaat darmkanker in de dikke darm of endeldarm (het laatste deel van de dikke darm). Darmkanker komt vooral voor bij personen boven de 50 jaar en de gemiddelde leeftijd is ongeveer 70 jaar. Jaarlijks wordt bij meer dan 15.000 personen in Nederland de diagnose darmkanker gesteld. De oorzaak van darmkanker is niet geheel duidelijk. Wel is er een aantal factoren dat de kans op darmkanker verhoogt:
 • De kans op darmkanker neemt toe met de leeftijd. 
 • Poliepen aan de binnenkant van de darm kunnen kwaadaardig worden. 
 • Een voorgeschiedenis van darmkanker verhoogt de kans op een nieuwe tumor. 
 • Chronische darmontstekingen (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn). 
 • Overgewicht. 
 • Voeding: een westers voedingspatroon met veel vlees en vet zou kunnen leiden tot het ontstaan van darmkanker.

Symptomen en verloop

U kunt last krijgen van een aantal klachten die kunnen wijzen op darmkanker. De prognose is afhankelijk van de ernst van de tumor. lees meer

Symptomen en verloop

Klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn:
 • bloed in uw ontlasting, soms met slijm. Uw ontlasting kan ook heel donker van kleur zijn.
 • verandering van de stoelgang.
 • loze aandrang: u heeft aandrang tot ontlasting maar er komt niets.
 • bloedarmoede door het bloedverlies in uw darm.
 • gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak.
 • buikpijn of een gevoelige plek in uw buik.
Afhankelijk van de grootte en plaats van de tumor en uw conditie wordt er door uw arts een prognose gesteld. Als de kanker in een beginstadium ontdekt wordt, is de prognose erg gunstig.

Onderzoeken bij darmkanker

Als uw huisarts een verdenking op darmkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. Afhankelijk van de plek in de darm die wordt verdacht, krijgt u één of meer onderzoeken.
 • CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan maakt metingen (scans) met behulp van röntgenstralen. Een computer werkt deze scans vervolgens uit tot foto’s.

  lees meer


 • Endoscopie met weefselonderzoek

  Tijdens een endoscopie kan de arts de binnenkant van uw dikke darm goed bekijken. Via de anus schuift de arts de endoscoop door uw darm. Een endoscoop is een instrument met aan het uiteinde een lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kan de arts poliepen verwijderen en stukjes weefsel (biopten) nemen van een tumor of een verdachte plek in het slijmvlies van uw darm. Dit weesel onderzoeken we vervolgens in het laboratorium op onrustige of kwaadaardige cellen.

  Verschillende endoscopieën

  U kunt drie verschillende endoscopieën krijgen, afhankelijk van het deel van uw darm dat we willen onderzoeken.

  • Coloscopie: we onderzoeken de hele dikke darm.
  • Sigmoïdoscopie: we onderzoeken alleen het laatste s-vormige deel van de dikke darm.
  • Rectoscopie: we onderzoeken maximaal 25 cm vanaf uw anus.

  Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.


Behandelingen

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte en de plaats van de tumor en of er sprake is van uitzaaiingen.
 • De eerste keus van behandeling bij darmkanker is om te opereren. Bij deze operatie wordt (een deel van) de darm verwijderd.

  lees meer


 • Bestraling

  Wanneer de tumor in de endeldarmkanker zit, krijgt u vaak bestraling (radiotherapie) vóórdat u geopereerd wordt. Soms gecombineerd met chemotherapie. Hiermee willen we de kans verkleinen dat de tumor terugkeert (recidiefkans). En als we het combineren met chemotherapie (chemoradiatie), willen we de tumor kleiner maken zodat hij beter te opereren is. Ook kunt u bestraling krijgen wanneer u door de darmkanker uitzaaiingen in de lever of longen heeft.  


Nazorg

Na uw behandeling blijft u 5 jaar lang onder controle bij de verpleegkundig specialist. Als het goed met u gaat kunnen deze controles na 1 jaar ook thuis op 'afstand' plaatsvinden.

lees meer

Ondersteunende zorg Leven met kanker

We bieden leeftijdsspecifieke ondersteuning en werken met een vragenlijst om u op het juiste moment ondersteuning te bieden van de juiste zorgverlener.

lees meer

Uitzaaiingen opsporen met ijzerwater

Met een nieuwe techniek kunnen we de kleinste uitzaaiingen opsporen. We gebruiken hiervoor een contrastmiddel en 2 MRI-scans. lees meer

Uitzaaiingen opsporen met ijzerwater

Met een nieuwe techniek verbeteren we de diagnose rondom endeldarmkanker, door de allerkleinste uitzaaiingen rondom de tumor zichtbaar te maken. Bij dit onderzoek gebruiken we een contrastmiddel en 2 extra MRI-scans. Door uitzaaiingen in klieren al vroeg te ontdekken, zullen we in de toekomst gerichter kunnen behandelen. Dit geeft minder bijwerkingen en een grotere kans op genezing.


Meedoen aan onderzoek

Kijk hier voor informatie over onderzoeken waar u mogelijk aan mee zou kunnen doen.

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. lees meer

Uw privacy

Op het moment dat u in het ziekenhuis de diagnose kanker krijgt, leggen artsen en verpleegkundigen in het ziekenhuis uw gegevens vast in een medisch dossier. Dit moet volgens de wet. Sommige van uw gegevens in het medisch dossier worden opgenomen in een onafhankelijke databank: de Nederlandse Kankerregistratie (NKR).

Dit verzamelen van gegevens in de NKR gebeurt omdat artsen en onderzoekers betrouwbare en relevante gegevens nodig hebben van patiënten met kanker. Hiermee kunnen zij onderzoek doen om meer over kanker te weten te komen. Door dit onderzoek ontstaan betere inzichten, effectievere behandelingen en uiteindelijk een beter resultaat in de zorg voor patiënten met kanker.

Meer informatie over de Nederlandse Kankerregistratie en wat deze voor u betekent: Registratie van kanker.

 • Medewerkers
 • Intranet