Darmkanker


Wat is darmkanker?

Darmkanker kan voorkomen in het gehele darmkanaal: in de dunne darm, dikke darm en endeldarm. Meestal ontstaat het gezwel in de endeldarm of in het laatste deel van de dikke darm. Darmkanker komt vooral voor bij personen boven de 50 jaar.

lees meer

Wat is darmkanker?

Darmkanker kan voorkomen in het gehele darmkanaal: in de dunne darm, dikke darm en endeldarm. Meestal ontstaat het gezwel in de endeldarm of in het laatste deel van de dikke darm. Darmkanker komt vooral voor bij personen boven de 50 jaar. De oorzaak van darmkanker is niet duidelijk. Wel is er een aantal factoren dat de kans op darmkanker verhoogt:
 • De kans op darmkanker neemt toe met de leeftijd;
 • Poliepen aan de binnenkant van de darm. Deze veroorzaken vrijwel alle tumoren in de dikke darm;
 • Een voorgeschiedenis van darmkanker verhoogt de kans op een nieuwe tumor;
 • Chronische darmontstekingen;
 • Overgewicht;
 • Voeding: een westers voedingspatroon zou kunnen leiden tot het ontstaan van darmkanker. Hier is op het moment veel onderzoek naar.

 

Symptomen en verloop bij darmkanker

U kunt last krijgen van een aantal klachten die kunnen wijzen op darmkanker. De prognose is afhankelijk van de ernst van de tumor.

lees meer

Symptomen en verloop bij darmkanker

Klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn onder andere de volgende:
 • bloed in uw ontlasting, soms met slijm. Uw ontlasting kan ook heel donker van kleur zijn;
 • verandering van de stoelgang;
 • loze aandrang: u heeft aandrang tot ontlasting maar er komt niets;
 • bloedarmoede door het bloedverlies in uw darm;
 • gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak;
 • buikpijn of een gevoelige plek in uw buik.
Afhankelijk van de grootte en plaats van de tumor en uw conditie wordt er door uw arts een prognose gesteld. Als de kanker in een beginstadium ontdekt wordt, is de prognose erg gunstig.
 

Onderzoeken bij darmkanker

Als uw huisarts een verdenking op darmkanker heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. Afhankelijk van de plek in de darm die wordt verdacht, krijgt u één of meer onderzoeken. Op basis daarvan stellen we de juiste diagnose en bepalen we eventueel het stadium van de darmkanker.

 • CT staat voor computer tomografie. Een CT-scan maakt metingen (scans) met behulp van röntgenstralen. Een computer werkt deze scans vervolgens uit tot foto’s. lees meer


 • Endoscopie met weefselonderzoek

  Tijdens een endoscopie kan de arts de binnenkant van uw dikke darm goed bekijken. Via de anus schuift de arts de endoscoop door uw darm. Een endoscoop is een instrument met aan het uiteinde een lampje en een camera. Tijdens dit onderzoek kan de arts poliepen verwijderen en stukjes weefsel (biopten) nemen van een tumor of een verdachte plek in het slijmvlies van uw darm. Dit weesel onderzoeken we vervolgens in het laboratorium op onrustige of kwaadaardige cellen.

  Verschillende endoscopieën

  U kunt drie verschillende endoscopieën krijgen, afhankelijk van het deel van uw darm dat we willen onderzoeken.

  • Coloscopie: we onderzoeken de hele dikke darm.
  • Sigmoïdoscopie: we onderzoeken alleen het laatste s-vormige deel van de dikke darm.
  • Rectoscopie: we onderzoeken maximaal 25 cm vanaf uw anus.

  Het onderzoek duurt gemiddeld 45 minuten.


Behandeling bij darmkanker

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kiest samen met u de juiste behandeling. De behandeling kan erop gericht zijn om te genezen of om de ziekte te remmen.

 • De eerste keus van behandeling bij darmkanker is om te opereren. Bij deze operatie wordt (een deel van) de darm verwijderd. lees meer


 • Bestraling

  Wanneer de tumor in de endeldarmkanker zit, krijgt u vaak bestraling (radiotherapie) vóórdat u geopereerd wordt. Soms gecombineerd met chemotherapie. Hiermee willen we de kans verkleinen dat de tumor terugkeert (recidiefkans). En als we het combineren met chemotherapie (chemoradiatie), willen we de tumor kleiner maken zodat hij beter te opereren is. Ook kunt u bestraling krijgen wanneer u door de darmkanker uitzaaiingen in de lever of longen heeft.  

Ondersteunende zorg bij darmkanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen.

lees meer

Ondersteunende zorg bij darmkanker

Kanker en de behandeling van kanker kunnen zwaar voor u en uw naasten zijn. Niet alleen kunt u last hebben van lichamelijke klachten, ook op persoonlijk of professioneel vlak kunnen u en uw naasten tegen knelpunten aanlopen. Om deze knelpunten te herkennen èn bespreekbaar te maken, maken we tijdens uw behandeling op vaste momenten gebruik van de Lastmeter. De Lastmeter is een korte vragenlijst waarop u kunt aangeven hoe het met u gaat en welke problemen u mogelijk ervaart op lichamelijk, emotioneel, sociaal, praktisch en spiritueel gebied. Uw casemanager zal de vragenlijst met u doornemen en uw behoefte aan zorg met u in kaart brengen. Samen met uw casemanager en behandelend arts kunt u vervolgens beoordelen of een doorverwijzing naar een gespecialiseerde zorgverlener u kan ondersteunen bij uw behandeling(en).

Voor jongeren en jongvolwassenen (AYA’s, 18-35 jaar) en ouderen (70+) bieden we gespecialiseerde, leeftijdspecifieke ondersteuning. AYA’s kunnen terecht bij de AYA-poli; ouderen krijgen steun van een ouderenconsulent.
 

Informatie­folders

Informatie is belangrijk om een ziekte te kunnen begrijpen en er mee te leren omgaan. Om u hierbij te helpen bieden wij u deze Patiënten Informatie Map, kortweg PIM, aan.

 • Deze Patiënten Informatie Map biedt informatie over het coloncarcinoom. bekijk het pdf-bestand


Uitzaaiingen opsporen met ijzerwater

Met een nieuwe techniek kunnen we de kleinste uitzaaiingen opsporen. We gebruiken hiervoor een contrastmiddel en 2 MRI-scans.

lees meer

Uitzaaiingen opsporen met ijzerwater

Met een nieuwe techniek verbeteren we de diagnose rondom endeldarmkanker, door de allerkleinste uitzaaiingen rondom de tumor zichtbaar te maken. Bij dit onderzoek gebruiken we een contrastmiddel en 2 extra MRI-scans. Door uitzaaiingen in klieren al vroeg te ontdekken, zullen we in de toekomst gerichter kunnen behandelen. Dit geeft minder bijwerkingen en een grotere kans op genezing.

Contact

Centrum voor Oncologie
(024) 361 11 11

stel een vraag

Darmkanker Dossier

Darmkanker komt veel voor: één op de twintig mensen krijgt darmkanker. Daarmee staat darmkanker op de tweede plaats van de meest voorkomende kankersoorten.

lees meer

Radboud Oncologie Fonds

Het Radboud Oncologie Fonds is opgericht om samen met partner KWF Kankerbestrijding Oost-Nederland meer te betrekken in de strijd tegen kanker.

lees meer
inloggen