Ervaring van een meeloopdag IC

Anke vertelt...

Ik vond het nogal wat, een stap zetten in een academisch ziekenhuis waar ik totaal vreemd was. Zou zo’n grote organisatie wel bij mij passen?
 
Toen ik eenmaal de stap had gezet en me via de website had aangemeld voor een meeloopdag moest ik nog helder krijgen wat ik deze dag allemaal te weten wilde komen: 

1) Wat zijn daadwerkelijk de verschillen tussen het werken als IC-verpleegkundige in een academisch ziekenhuis ten opzichte van een perifeer ziekenhuis?
2) Zou de patiëntencategorie niet te hoog zijn gegrepen?
3) Wat zijn de mogelijkheden om mijzelf in de toekomst te kunnen ontwikkelen?
4) Hoe verloopt het contact met de artsen en wordt eigen inbreng gewaardeerd?
 

Hoe zag deze dag eruit?

Erg spannend, dat was het! Maar eenmaal een stap op de afdeling gezet, nam de spanning snel af. Ik werd hartelijk ontvangen door het gehele team. Het begin van de dienst startte ik samen met een collega bij een patiënt op, waarna we later werden over genomen en ik werd rondgeleid over alle IC’s inclusief de MC en het Expertisecentrum voor ontwennen van beademing. Gedurende deze rondleiding heb ik de mogelijkheid gekregen om met een patiënt in het oefenbad mee te kijken en met diverse IC-verpleegkundigen te praten over het werken op diverse IC’s, de organisatie en de mogelijkheid voor verdere ontwikkeling. Hierbij sprak ik onder andere met een IC-verpleegkundige die vanuit een perifeer ziekenhuis naar een academisch ziekenhuis is gegaan wat maakte dat ik specifiekere vragen over de verschillen tussen perifeer en academisch kon stellen, erg prettig!

Verder vond er in de middag een zogenoemde ‘middagbespreking’ plaats waarin een ingewikkelde casuïstiek van een op dat moment opgenomen patiënt inhoudelijk met het gehele team werd besproken, erg interessant en fijn om te zien hoe collega’s hun eigen kennis delen!
 

Wat viel mij op?

  1. Ondanks dat de organisatie groot is en er 5 verschillende IC’s zijn, is de afdeling klein en overzichtelijk en voelt de onderlinge sfeer prettig aan.
  2. De inbreng van IC-verpleegkundigen tijdens de artsenvisite. Hierbij vertelt de verpleegkundige met behulp van de ABCD-methode de vitals van de patiënt en benoemt daarbij haar vragen en opmerkingen. Hieruit bleek dat eigen inbreng wordt gewaardeerd en meegenomen.
  3. De nauwe samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen. Ondanks de grote organisatie zijn de lijntjes kort.
  4. Meerdere momenten op een dag is er artsenvisite.

Samenvattende terugblik

Terugkijkend op deze dag heb ik al mijn vragen kunnen beantwoorden, waaronder de belangrijkste vraag: “Is het echt zo grootschalig georganiseerd in een academisch ziekenhuis ten opzichte van een perifeer ziekenhuis?”
Mijn antwoord daarop is: Nee. De verschillende IC’s zijn opgesplitst en kleinschalig ingericht wat maakt dat de afdeling overzichtelijk is. De lijntjes met de artsen zijn kort en onderling contact vindt laagdrempelig plaats.
Wat betreft de complexiteit heb ik enkele situaties voorbij zien komen waar ik zelf weinig ervaring mee had, waaronder neurotrauma. Na diverse gesprekken met zowel verpleegkundigen, artsen als de hoofdverpleegkundige werd mij duidelijk dat je voldoende tijd krijgt om jezelf daarin te kunnen ontwikkelen.
 
Met behulp van deze meeloopdag heb ik een duidelijk beeld gekregen van het werken als IC-verpleegkundige in het Radboudumc alvorens ik solliciteerde op deze functie. Inmiddels werk ik met veel plezier op de IC van het Radboudumc.

Ben jij door dit verhaal benieuwd geworden naar wat het voor je betekent, vraagt en oplevert om in het Radboudumc te werken? Kom dan een ochtend of middag meelopen.

Bij ons kom je verder

Bij het Radboudumc bouw je aan de toekomst. Of je hart nu ligt bij zorg, onderzoek of onderwijs, bij ons kom je verder. We gaan voor de beste zorg. Ben jij er klaar voor om verder te denken en anders te werken?

lees meer

Bij ons kom je verder

Bij het Radboudumc bouw je aan de toekomst. Of je hart nu ligt bij zorg, onderzoek of onderwijs, bij ons kom je verder. We gaan voor de beste zorg. Dat maken we waar omdat je je bij ons ontwikkelt, kansen pakt en ruimte voelt om op te staan. Ben jij er klaar voor om verder te denken en anders te werken? Doe mee. Maak het verschil. 

Bij ons is alles teamwork. Elk hoofd, elk hart doet mee. Dat zie en voel je als je bij ons binnenkomt. Aan onze oprechte aandacht voor de patiënt en voor elkaar. We kijken naar morgen en zien dat de zorg slimmer, beter en duurzamer kan én moet. Van het inzetten van artificial intelligence tot het opleiden van topprofessionals. Van toekomstbestendige zorg tot het voorkomen van ziekte. Kijk jij met ons mee vooruit? Wat je functie ook is, jij verandert de zorg, vandaag en morgen.

Bekijk onze vacatures

De zorg van de toekomst kleur jij


Impact maken we samen

Bij ons draag je bij aan het slimmer, beter en duurzamer maken van de gezondheidszorg.

lees meer

Impact maken we samen

Bij het Radboudumc bouw je aan de toekomst. We bieden onze patiënten de beste zorg. Maar we kijken ook naar morgen en zien dat de gezondheidszorg slimmer, beter en duurzamer moet én kan. Daar zet jij je samen met je collega’s elke dag voor in.

Impact maken we samen

Het mooie van onze academische setting is dat zorg, onderzoek en onderwijs met elkaar zijn verbonden. We werken over de grenzen van afdelingen en disciplines heen, waardoor we echt impact kunnen maken. Of je nu samen met de patiënt werkt of juist niet: door samen te werken, komen we tot ideeën, onderzoeken en innovaties. En kunnen we de resultaten ervan snel toepassen op de werkvloer. 

Innoveren doen we met én voor elkaar

Zo ontwikkelen we samen slimme apps die de zorg ondersteunen. Zetten we artificial intelligence in om beter en sneller diagnoses te kunnen stellen. Verwerken we complexe data om ziekten te helpen voorkomen. En blijven we onze opleidingen ontwikkelen voor een leven lang leren van onze zorgprofessionals. Wat je functie of vakgebied ook is, met én voor elkaar maken we de gezondheidszorg beter.

Een beter klimaat voor een betere gezondheid

De klimaat- en energiecrisis heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Direct en indirect, nu en in de toekomst. We richten ons dan ook op onderzoek naar betekenis en oplossingen én kijken met een kritische blik naar onze eigen footprint. Wist je bijvoorbeeld dat ons nieuwe hoofdgebouw het meest duurzame ziekenhuisgebouw van West-Europa is? We hebben warmtekoudeopslag en een groene campus met ruimte voor natuur. En in ons plasticvrije restaurant serveren we vooral plantaardige en lokaal geproduceerde producten. Dat tikt aan in een organisatie met bijna 13.000 collega’s en jaarlijks zo'n 180.000 patiënten! Dus doe mee; je krijgt alle ruimte om met ideeën te komen om ons werk en de organisatie nog duurzamer te maken!


We zorgen voor elkaar

Een organisatie waar alles draait om zorg? Die zorgt natuurlijk ook goed voor jou!

lees meer

We zorgen voor elkaar

Bij het Radboudumc investeren we in je ontwikkeling als professional en persoon. We hebben oog voor hoe het met je gaat, op het werk én thuis. Kortom: we helpen je om vitaal en met plezier aan het werk te gaan en te blijven.

Werk en privé in balans

Lekker werken valt of staat met een goede werk-privébalans. Daarom bieden we je niet alleen uitstekende regelingen en allerlei vormen van verlof, ook krijg je in veel functies de ruimte om de indeling van je werkuren zelf te bepalen. En heb je even extra ondersteuning nodig? Dan kun je rekenen op coaching en trainingen als ‘Millennialdilemma’s’ en ‘Je loopbaan na je 57ste’. En op persoonlijk advies, bijvoorbeeld tijdens individuele mantelzorgspreekuren.

Gezonde professionals

We stimuleren onze patiënten én onze eigen mensen om goed voor zichzelf te zorgen. Bijvoorbeeld via het programma Healthy Professionals, waar je samen met een coach kijkt hoe je je leven gezonder kunt inrichten. En onze gehele campus is rookvrij. Daarnaast kun je terecht bij Radboud Sport & Cultuur én het Radboudumc Centrum voor Mindfulness. Er is altijd wel een training of activiteit die bij je past. Hoe we dat zo zeker weten? Er zijn er meer dan honderd!


Iedereen is welkom

Iedere collega brengt waardevolle ervaring, expertise en creativiteit mee.

lees meer

Verbeter jezelf én de zorg elke dag


Groei mee, doe mee

Elke dag beter, daar daagt je werkplek je wel toe uit. Het Radboudumc wil tot de absolute top behoren. Dus als je ergens gestimuleerd wordt om verder te denken en te groeien, dan is het hier wel! 

lees meer

Groei mee, doe mee

Goede zorg is teamwork. Juist hier, want meer dan in de meeste andere zorginstellingen zijn bij ons zorg, onderzoek en onderwijs met elkaar verweven. De voordelen voor jou? Je werkt vaak samen met collega’s van andere afdelingen en disciplines. En waar en met wie je ook werkt, je krijgt de ruimte om op te staan, kansen te pakken en actief mee te denken en doen. Zo groei je niet alleen vanzelf mee met de ontwikkelingen en innovaties, maar maak je ook samen het verschil.

Bedenk het en we hebben er een training voor

Wist je dat alleen al bij onze eigen Health Academy meer dan 400 collega’s, onder wie onderwijskundigen, werken? Samen met al die andere ruim 2.000 collega's die opleiden, zetten zij zich in om de beste studies, cursussen en workshops voor hun collega’s te ontwikkelen en organiseren. Dus dat zegt wel wat over het aanbod! Van zorg- en leiderschapsopleidingen tot cursussen voor je persoonlijke ontwikkeling en ontspanning, en van loopbaanadvies tot lezingen en symposia. 

Deel je kennis en inspireer anderen

En wat dacht je van onze online leeromgeving? Hier vind je niet alleen veel cursusmateriaal, maar ook learning spaces: informatieve pagina’s over allerlei thema’s die je raadpleegt of juist aanmaakt en aanvult. Mooi, hoe je op deze manier kennis opdoet én deelt met collega’s uit de hele organisatie. Zo helpen we elkaar en zorgen we dat we samen voorop blijven lopen.

Ga snel naar

  • Medewerkers
  • Intranet