Intelligentieonderzoek

Bij intelligentieonderzoek kijken we naar uw sterke en minder sterke kanten. Dit doen we om te beoordelen wat de mogelijkheden zijn voor uw functioneren thuis en/of op het werk. Het onderzoek kan helpen om te ontdekken waar problemen vandaan komen.
Patiƫntenzorg Onderzoeken Psychologisch onderzoek

Over psychologisch onderzoek

Het onderzoek kan bestaan uit een neuropsychologisch, persoonlijkheids- of intelligentie onderzoek. Het doel van het onderzoek is om uw klachten beter te begrijpen zodat we adviezen kunnen geven voor uw verdere behandeling.

Contact

Afdeling Psychiatrie

(024) 361 35 13
contactformulier

Soorten onderzoek

  • Bij intelligentieonderzoek kijken we naar uw sterke en minder sterke kanten. Dit doen we om te beoordelen wat de mogelijkheden zijn voor uw functioneren thuis en/of op het werk.

    lees meer


  • Neuropsychologisch onderzoek

    Bij een neuropsychologisch onderzoek ligt de nadruk op cognitieve klachten, zoals concentratie- of geheugenproblemen.Het onderzoek helpt om beter te begrijpen waar uw klachten vandaan komen. Ook geven we adviezen hoe u hier mee om kunt gaan.
     


  • Persoonlijkheidsonderzoek

    Bij een persoonlijkheidsonderzoek kijken we naar uw emotionele- en sociale functioneren. We kijken naar hoe u omgaat met problemen of emoties. Dit inzicht kan helpen om u, uw situatie en uw problemen beter te begrijpen. Op basis hiervan geven we advies over een passende behandeling of begeleiding.

Het onderzoek

Het onderzoek begint met een gesprek waarin de psycholoog uw klachten in kaart brengt. Vervolgens neemt de psychologisch medewerker een aantal tests, vragenlijsten en soms interviews bij u af. lees meer

Het onderzoek

We nodigen u meestal schriftelijk uit voor een onderzoek. Het onderzoek begint met een gesprek waarin de psycholoog uw klachten in kaart brengt. Deze psycholoog schrijft ook het psychologisch rapport. In het gesprek kunt u aangeven waar u last van heeft. U kunt zelf vragen stellen over uw klachten. Ook uw partner, een familielid of begeleider kunnen over uw klachten vertellen. Vervolgens neemt de psychologisch medewerker een aantal tests, vragenlijsten en soms interviews bij u af. Hij of zij geef uitleg over de tests, opgaven en vragenlijsten en beantwoordt eventuele vragen. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 dagdelen. Het kan dat de psycholoog het onderzoek niet in 1 keer maar in meerdere keren afneemt. Dit doen we als u bijvoorbeeld snel moe bent. Voor het onderzoek is het belangrijk dat u een (lees)bril en/of hoorapparaat meebrengt, als u die nodig heeft.

Neuropsychologische tests meten onder andere het geheugen, concentratievermogen, werktempo, waarneming, taal, spraak, ruimtelijk inzicht en planning. De meeste mensen vinden de tests leuk om te doen. Met behulp van vragenlijsten kunnen we onder andere psychische klachten, probleemoplossende vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken of de manier van omgaan met andere mensen in kaart brengen.

Vertrouwelijk

Wij werken volgens de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Voordat we het psychologisch rapport versturen, heeft u het recht dit in te zien en feitelijke onjuistheden te corrigeren. lees meer

Vertrouwelijk

Wij werken volgens de beroepscode van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). Alle gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Het psychologisch rapport richten we  alleen aan de aanvrager van het onderzoek (uw behandelaar), behalve als u wenst dat ook andere behandelaren de rapportage ontvangen. Dit kunt u aangeven tijdens het gesprek met de psycholoog. Voordat we het psychologisch rapport versturen, heeft u het recht dit in te zien en feitelijke onjuistheden te corrigeren. Ook heeft u het recht de rapportage aan uw behandelaar tegen te houden. Het psychologisch rapport wordt opgenomen in het elektronische patiĆ«ntendossier van het ziekenhuis. Alleen uw behandelaren van de afdeling psychiatrie van het Radboudumc zijn bevoegd dit in te zien. Naast het verslag bewaren wij het ruwe testmateriaal op papier in het archief. Een overzicht van de testscores slaan we ook digitaal op. Andere hulpverleners hebben alleen toegang tot het verslag en/of de testscores als u daar toestemming voor geeft.

Onderzoek Psychologisch onderzoek bij kinderen

Het onderzoek kan bestaan uit een gesprek met het kind en de ouder(s)/verzorger(s), een vragenlijstonderzoek en psychologische tests.

lees meer

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Ingang Oost
Gebouw: N
Verdieping: 0
Route: 961

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Ga naar Gebouw N, Verdieping 0 en volg route 961

Na het onderzoek

De resultaten van het onderzoek werkt de psycholoog uit in een psychologisch rapport. Na ongeveer 3 weken bespreekt hij of zij de bevindingen met u. Deze psycholoog heeft ook het eerste gesprek met u gevoerd. Uw partner of familielid mag bij het gesprek aanwezig zijn
  • Medewerkers
  • Intranet