Voorbereiding

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden.

Kleding

  • U mag tijdens het onderzoek een T-shirt of hemd aanhouden. U kunt het beste kleding dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
  • Wij adviseren u om reserveondergoed mee te nemen.
  • Als u menstrueert tijdens het onderzoek, gebruikt u dan een tampon en geen maandverband. Uw onderbroek moet uit tijdens het onderzoek.

Contrastvloeistof

Tijdens het onderzoek gebruiken we contrastvloeistof, zo maken we de endeldarm zichtbaar op de röntgenfoto's. De radioloog kan kiezen uit waterige contrastvloeistof en witte bariumpap. Dit is afhankelijk van de reden voor het onderzoek. Beide contrastmiddelen bevatten geen voedingsstoffen, gluten of lactose.

Zwangerschap

Als u (mogelijk) zwanger bent, neem dan contact op met uw behandelend arts om te overleggen of het onderzoek door kan gaan. In principe wordt dit onderzoek dan niet uitgevoerd.
Patiëntenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek van de endeldarm: defaecografie

Over het onderzoek

We beelden het laatste gedeelte van de dikke darm (endeldarm) af met behulp van röntgenstralen en een contrastmiddel.

Voorbereiding

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden. lees meer

Verloop van het onderzoek

In de onderzoekskamer gaat u op het onderzoeksbed liggen. U draait op uw zij en de radioloog brengt een slangetje in. lees meer

Verloop van het onderzoek

In de onderzoekskamer gaat u op het onderzoeksbed liggen. U draait op uw zij en de radioloog brengt een slangetje in de anus. Via dit slangetje vult hij de endeldarm met contrastmiddel. Hierna haalt de radioloog het slangetje er weer uit en smeert hij rond en in de anus nog wat contrastmiddel.
U schuift naar het voeteneinde van het onderzoeksbed waar een toiletpot op zit. Het onderzoeksbed wordt rechtop gezet, zodat u op de toiletpot komt te zitten. Vervolgens worden er röntgenopnamen gemaakt terwijl u de spieren van uw bekkenbodem aanspant en ontspant. Als laatste willen we dat u het contrastmiddel uitpoept. U ontvangt tijdens het onderzoek duidelijke instructies wanneer u wat moet doen.
Na het maken van de foto's kunt zich wassen op het toilet in de kleedkamer.

Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Na het onderzoek

Bij gebruik van witte bariumpap kan uw ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en hard zijn. Wij adviseren u over eten en drinken. lees meer

Na het onderzoek

Bij gebruik van witte bariumpap kan uw ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en hard zijn. Het is daarom aan te raden om de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken. We raden daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken en veel vezelrijk voedsel te eten:
  • volkorenbrood
  • rauwkost
  • gekookte groenten
  • fruit
  • zilvervliesrijst
Bij gebruik van het waterige contrastmiddel kan de ontlasting wat plakkerig zijn. Het is dan verstandig om extra te drinken om de darm goed schoon te spoelen. 

Uitslag

De radioloog beoordeelt de opnamen en geeft de bevindingen door. De uitslag van het onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
  • Medewerkers
  • Intranet