Polikliniek Psychiatrie

Bezoekadres

Reinier Postlaan 4
6525 GC Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Reinier Postlaan 4
Ga naar binnen bij: Ingang Oost
Volg route 961
Patientenzorg Behandelingen Acceptance en Commitment Therapy

Over de behandeling

Acceptance en Commitment therapie (ACT) is gebaseerd op gedragstherapie en Mindfulness psychologie. ACT is inzetbaar bij veel psychische problemen, zoals bij chronische pijn, depressie en diverse angststoornissen.

lees meer

Over de behandeling

Acceptance en Commitment therapie (ACT) is gebaseerd op gedragstherapie en Mindfulness psychologie. ACT is inzetbaar bij veel psychische problemen, zoals bij chronische pijn, depressie en diverse angststoornissen. ACT wordt gegeven in groepsverband door 2 therapeuten, die psychiater, psycholoog of verpleegkundige (specialist) zijn.

Voor wie?

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ACT onder andere effectief is bij chronische pijn, angst en fobieën, psychotische stoornissen, obsessief compulsieve stoornissen, eetstoornissen, arbeidsgerelateerde problemen, levensfaseproblematiek bij bijvoorbeeld ouderen, epilepsie en autisme.

Voor wie niet?

 • Mensen met acute psychotische en/of manische verschijnselen.
 • Mensen met een autismespectrumstoornis.
 • Mensen met actuele verslavingsproblematiek (drugs of alcohol).

Psychische en/of lichamelijke klachten en ACT

Bij onplezierige gedachten, gevoelens of lichamelijke sensaties hebben mensen vaak de neiging om deze te onderdrukken en te vermijden. Door bijvoorbeeld afleiding te zoeken of verdovende middelen te gebruiken. Op deze manier proberen we controle te krijgen over onze negatieve ervaringen. Dit controlegedrag kan een probleem worden en ervoor zorgen dat u uit het oog verliest wat belangrijk is in het leven. Bij ACT leert u een milde en open houding aan te nemen tegenover alles wat u denkt, voelt en ervaart. Ook onderzoekt u tegelijkertijd welke waarden in uw leven belangrijk zijn om vervolgens uw gedrag op deze waarden af te stemmen.

 

Contact

Afdeling Psychiatrie

(024) 361 35 13
contact

Het programma

ACT geven we in groepsverband. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. De therapie vindt plaats in 10 bijeenkomsten van 2 uur.

lees meer

Het programma

ACT geven we in groepsverband. De groep bestaat uit maximaal 8 deelnemers. De therapie vindt plaats in 10  bijeenkomsten van 2 uur. Het therapieprogramma is gebaseerd op de thema’s uit het boek ‘Voluit leven’ van Bohlmeijer en bestaat uit 3 delen:
 • In het eerste deel onderzoekt u hoe u met psychisch en lichamelijk leed omgaat.
 • Het tweede deel richt zich op hoe u controlegedrag kunt verminderen.
 • In het derde deel leert u uw belangrijkste waarden te ontdekken. Ook leert u hoe u uw leven kunt inrichten om die waarden na te streven.
De vaste onderdelen van een bijeenkomst bestaan uit aandachtsoefeningen, het delen van ervaringen met elkaar, ervaringsgerichte oefeningen en gedragsexperimenten om thuis mee aan de slag te gaan. We verwachten van u dat u open staat en bereid bent om te onderzoeken wat uw controlegedrag is, wat uw waarden zijn en hoe uw gedrag zich verhoudt tot deze waarden. Ook verwachten we dat u thuis oefent met de door u zelf bedachte gedragsexperimenten.

Aanbevolen literatuur

 • ‘Voluit leven’, E. Bohlmeijer, M. Hulsbergen, ISBN 9789085066866
 • ‘De valstrik van het geluk’, R. Harris. ISBN 9789031360857 (ook als e-book beschikbaar).

Aanmelden

U kunt zich voor deze therapie laten doorverwijzen door uw behandelaar van het Radboudumc, afdeling Psychiatrie. Vervolgens krijgt u een intakegesprek met één van de therapeuten om te kijken of deelname aan ACT groep bij u past.

Aandoeningen die we kunnen behandelen

 • Angst is heel normaal en gezond. Iedereen is weleens bang. Maar u kunt ook angstig zijn zonder dat er gevaar dreigt.

  lees meer


Onderzoeken vooraf

 • Het diagnostisch onderzoek start vrijwel altijd met één of meerdere intakegesprek(ken).

  lees meer


Polikliniek Psychiatrie

Ingang: Ingang Oost
Route: 961

bekijk route